»Lort med lort på«: Tvungen opdatering af DSB-app giver storm af brugerkritik

20. april 2017 kl. 16:1622
En DSB-app til mobilbilletter er blevet ændret så radikalt, at flere brugere ikke har kunnet finde frem til købte klippekort.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En større opdatering af app til mobilbilletter har fået en lang række brugere til at lange ud efter DSB.

App’en DOT Mobilbiletter, der kan anvendes i hovedstadsområdet og på Sjælland, blev tirsdag opdateret med redesign, bedre performance og nye funktioner.

Men selvom det umiddelbart lyder positivt, er det langt fra faldet i god jord hos brugerne.

I Androids app-butik beretter et væld af anmeldelser, at brugere ikke har kunne finde deres købte og betalte klippekort efter opdateringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme oplevelse går igen i Apples App Store. Her har den seneste version scoret i snit halvanden stjerne ud af fem efter 29 vurderinger.

Flere brugere beskriver, at opdateringen var tvungen og hverken kunne omgås eller udsættes.

»Det kostede lige en alm. billet da bussen jo kom og jeg ikke anede at app'en var opdateret så radikalt. Virkelig ringe,« skriver en bruger om oplevelsen.

Håbløs og talentløs

Andre brugere lægger endnu færre fingre imellem i anmeldelserne, der både kalder app’en for håbløs og talentløs og kalder på en fyring af dem, der står bag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår dog også, at de købte, digitale klippekort ikke er tabt, som mange brugere tilsyneladende har fået indtryk af. En bruger skriver:

‘I [skal] oprette en bruger i toppen af appen og skrive jeres tlf ind. Herefter kan i bare skippe at indtaste jeres kort. I vil så kun købe billetter med jeres gamle klippekort selvom det ikke er på "mine biletter" listen.’

Den fremgangsmåde var øjensynlig ikke åbenbar for mange af de brugere, der først opdagede opdateringen, da de skulle til at stå på bussen eller toget.

På puklen

En af app’ens nye funktioner går ud på man kan lade telefonens GPS afgøre, hvilken zone man befinder sig i, når man skal købe sin billet. Men den løsning virker heller ikke perfekt, beretter en bruger.

»Stiger på på femøren St., det er zone 3, køber to zoner, på billetten står der startzone 4! dårlig opdatering!!!«

Din Offentlige Transport, som er et samarbejde mellem DSB, Movia og Metroselskabet, har oprettet en hjælpe-side, der skal lade forvirrede og frustrerede brugere genfinde deres klippekort.

Her fremgår det dog også at app’en i visse tilfælde ikke viser den korrekte billetpris.

»Så i tilfældet, hvor du købes en 2-zonersbillet, betaler du kun 15 kr. (7,5 kr. per klip), selvom der står 24 kr. på billetten,« oplyser organisationen.

I januar fik DSB også på puklen for en bøf i appen DOT Mobilperiodekort, der ved en spøjs fejl viste et rødt demo-stempel hen over et ellers gyldigt periodekort.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
24. april 2017 kl. 11:30

Det er simpelthen for lavt og useriøst et niveau af Version2 at anvende et så latrinært sprog med afbildninger af afføring. Det er ikke den slags underlødig plathed og forfladigelse der skal produceres for statsstøtten.

21
24. april 2017 kl. 06:00

Da Jolla i deres alien-dalvik er en ældre version, har jeg også mistet mine billetter, da appen ikke kan køre på den mere, og jeg ikke kan få lov til at køre videre med den gamle version :(

19
22. april 2017 kl. 15:57

Det kan kun tankes op på Rejsekortautomaterne (kun betalingskort) eller på slagssteder (både kort og kontanter).

Jeg bor langt ude på landet - dvs. 45 km fra Rådhuspladsen i København. Salgssted:

Åbningstider
Mandag - fredag: 06.50 - 13.45
Lørdag: Lukket
Søn- og helligdage: Lukket

Papklippekort kunne jeg købe i flere af byen supermarkeder mellem 07.00 og 22.00 ca. 360 dage om året.

Jeg vil dog godt give Rejsekortet ros for at give mig rabat når jeg rejser udenfor myldretid, hvilket jeg ofte gør. Men det giver en lidt grim smag i munden at ofre privatliv for få kroners rabat.

17
22. april 2017 kl. 12:12

Ja, man skal have 70 kr.
men udover det, hvordan er det Anonyme mere besværligt end andre rejsekort ?

Ehh, nej, med 70 kroner kommer du ikke imellem landsdelene på et anonymt rejsekort.

Du skal aktivere dit anonyme rejsekort til at kunne bruges imellem landsdelene - og så koster det pludselig 600 kroner (!!!) i depositum, der ryger hvis du glemmer at checke ud.

https://www.rejsekort.dk/koeb-rejsekort/sammenlign-rejsekort/rejsekort-anonymt/landsdaekkende-rejser-med-rejsekort-anonymt.aspx

16
21. april 2017 kl. 15:27

Hvad med det sidste afsnit under Read more

.... Use of third-party keyboards (e.g. Swiftkey and Fleksy) will cause the app to crash when the user enters the registration code. It may also cause problems when the user enters payment card numbers.

Det vil være det samme som at sige til program til Windows kun kan tage indput fra et Microsoft keyboard.

Undskyld mig med hvad er det for en udviklere der kan finde på det.

Der er flere steder i programmet hvor man får et link der åbnere ens browser i stedet for at det bliver i apps, nu er jeg ikke programmør med ved der er noget der heder web apps hvor apps indhold bliver hente fra webben.

Det eneste gode ved v.2 af DOT Mobilbilletter at det ikke kræve at GPS er sat til inden programmet bliv startet.

Jeg kan stadigvæk ikke aktivere mit tlf. selv om jeg af prøve at afinstallere det og brug standart keyboard.

15
21. april 2017 kl. 15:25

** Dot tilbyder en nem måde at købe en billet hvor man kun skal bruge en telefon, et kort og et nummer. Du behøves så f.eks ikke at give dit CPR og billede til et privat firma som du gør med rejsekortet. **

Med et taletids kort er du anonym, dog kan telefonen spores. Køb af billetter m.m. kan også foretages anonymt, hvis det er muligt at betale via taletids kontoen.

14
21. april 2017 kl. 15:03

Måske man bare skal indse af Windows Phone er et dødt produkt og der ikke kommer apps til døde produkter

Der var nok en sur fanboi :-) Men kan ikke forstå at du får en down, for noget selv MS har meldt ud. De har jo afskrives og lukket deres udvikling.. Tror ikke engang at vi ser de lovet, patch og opdateringer.

Men sådan har windows med deres CE og lignende produkter lade deres kunder i stikken gang på gang, minimum de sidste 20 år. Ikke noget nyt der. Sikkert også en af grunden af mange first mover ikke længer hopper på den limpind. Min 5 gamle Android tablet køre stadig, hvordan ser det ud med udvikling og program til Windows RT.*

  • Undskyld, kunne ikke lade være. I må gerne give mig down. for det. Så kan i også komme lidt af med jeres neuroser over at være ladt i stikken. Har prøvet det med MS og CE utallige gange, Men det var nok især Siemens Loox der lærte mig at holde mig fra MS til alt andet end PC og desktop. Især når man tænker på at med lidt mere udvikling og understøttelse, og indbygget Telefon, så have MS haft en smartphone 5-10 år før Appel. Synd at MS skulle køre Nokia i sænk i den forbindelse. Og en forbrydelse af deres bestyrelse og ledelse ikke at indse at verdens største mobilproducent, nemt kunne satse på flere OS.
13
21. april 2017 kl. 12:52

Måske man bare skal indse af Windows Phone er et dødt produkt og der ikke kommer apps til døde produkter

8
21. april 2017 kl. 11:19

Ja, så også artiklen og gøs - endnu et offentligt spildprojekt - men tænkte så, at det nok er en app til fjernstyring af togene, så de kommer til den tid, der passer en - også hvis man har en Windows Phone/Mobile. Det bliver sjovt!

7
21. april 2017 kl. 11:08

Og i lyset af det, så er det at det gyser i mig, når DSB har tænkt sig at bruge 186 millioner på at få udviklet en "app":

https://www.computerworld.dk/art/239742/kaempe-app-projekt-hos-dsb-til-186-millioner-kroner-forsinket-i-foreloebigt-fem-maaneder

Hvordan i himlens navn kan man bruge 186 millioner på at udvikle en app til håndtering af, alt andet lige, et ret beskedent antal tog i et lille bitte land - det er helt uden for min fatteevne.

6
21. april 2017 kl. 11:02

Så i det hele taget at forvente en top-app fra den kant er nok for meget forlangt.

5
21. april 2017 kl. 09:30

Det hænger meget sammen med at rejsekortet bare ikke tilbyder en ordenlig service for dem der ikke vil spores dagen lang. (Og nej rejsekort anonymt er gjort så besværligt at det nærmest ikke er en løsning + at man skal have flere penge på det for at bruge det end et normalt rejsekort)

Udover det er check-in og check-ud funktionen noget fjol, der virket til at være designet så rejsekortet kan tjene på folks forglemmelser. Bare se på hvordan andre storbyer i Europa gør det

Dot tilbyder en nem måde at købe en billet hvor man kun skal bruge en telefon, et kort og et nummer.

Du behøves så f.eks ikke at give dit CPR og billede til et privat firma som du gør med rejsekortet

Rejsekortet er noget slam og har aldrig været kundevenligt, det har næsten udelukkende handlet om at tilgodese firmaerne bags ønske om data.

3
21. april 2017 kl. 08:47

Det har længe undret mig, at DOT bliver ved med at være i drift, når nu Rejsekortet er færdigudviklet. Hvorfor bliver DOT ikke bare lukket?

Fordi, at for dem der rejser sjældent, kan det mobile klippekort være et alternativ.

Men flere steder i udlandet har de nogle nemme systemer - det består af et lille papkort man kan have i sin tegnebog, og når man så skal køre putter man det i en automat, og så printes der på kortet at man har brugt det (og så kan man typisk køre i en større zone i en time til halvanden) - det kan man så gøre ti gange, og man ved altid hvor meget man har tilbage, og man kan altid sikre sig at have gyldig rejsehjemmel.

Supernemt og smart, men sådan noget nymodens noget får vi nok aldrig her i landet.

2
21. april 2017 kl. 08:18

"App’en DOT Mobilbiletter, der kan anvendes i hovedstadsområdet og på Sjælland, ...". Godt nok er jeg jyde, men jeg er næsten sikker på at hovedstadsområdet ligger på Sjælland.

1
21. april 2017 kl. 07:41

Det har længe undret mig, at DOT bliver ved med at være i drift, når nu Rejsekortet er færdigudviklet. Hvorfor bliver DOT ikke bare lukket?

Jeg er selv DOT-bruger, men savner virkelig alle fordelene ved det gamle papkort: ingen overvågning, bruger ikke strøm, bruger ikke IT, kan gives til et barn, o.m.m.