London: Sygehuselæger får nu hjælp af Google machine learning

Google-selskabet DeepMind vil sammen med National Health Service i Storbritannien udvikle en app, der understøtte diagnose og prognose for patienter.

Det britiske sundhedvæsen er på vej til at indføre real-time prognosering af patienternes sygdomsforløb, herunder risikovurdering af, om en sygdom vil forværre, om patienten vil dø eller tilbagefald til en tidligere dårligere situation, skriver TechCrunch.

Konkret vil man udvikle en fælles app, Streams, som på sigt vil anvende machinelearning på basis af en lang række sundhedsdata for at nå frem til bedre prognoser end den nuværende erfaringsbaserede fra lægerne.

Det fremgår af et udkast til en aftale mellem Google machine learning datterselskab, DeepMind og em del af det nationale britiske sundhedsvæsen, Royal Free NHS Trust i London, som New Scientist har fået fat i.

Den overordnede ambitionen er, at NHS skal gøre brug af machine learning baseret udredning og behandling inden for fem år.

Derudover skal samarbejdet ikke overraskende føre til øget patientsikkerhed, bedre behandlinger og lavere omkostninger.

Mere konkret arbejder man på et sengestyringssystem, opgavestyring, et messenger system til sundhedspersonalet, som er mere sikkert at anvende en WhatsApp, finansiel overvågning

Adgang til millioner af følsomme patientdata kritiseres

Aftaleudkastet indeholder også nogle lidt fluffige beslutninger om, at man vil 'arbejde på ægte innovative og transformerende projekter.'

DeepMind har som Version2 tidligere har omtalt fået adgang til en meget bred vifte af patientdata fra 1,6 millioner patienter, der har været på tre Londonbaserede sygehuse.

Læs også: Google-selskab får adgang til data om hiv og aborter fra millioner af London-patienter

Data om de pågældende patient er identificerbare, dvs. ikke anonymiserede eller pseudonymiserede.

​DeepMind er klar over, at der er barrierer i forhold til at samle og anvende så mange følsomme patientdata og nævner derfor, at man også vil udvikle 'forskning med maskinindlæring under passende lovgivningsmæssige og etiske godkendelser'.

Lige som kritikere af den nye centrale database i Sundhedsdatastyrelsen, er der også i Storbritannien stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor data skal være patient-identificerbare.

Læs også: Staten vil samle stærkt følsomme patientdata i ét centralt it-system

NHS sundhedsvæsnet og DeepMind fastholder, at adgang til en bred vifte af data og personidentificerbare data er nødvendig for, at Streams appen tilstrækkelig godt kan understøtte den kliniske udredning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere