Londons ansigtsgenkendelse giver 98 pct. falske hits: »Offentligheden forventer, at vi bruger det«
Et storstilet forsøg med ansigtsgenkendelse i den britiske hovedstad har indtil videre ikke ledt til anholdelser. Systemet har 100 gange oplyst politiet om et genkendt ansigt fra deres databaser, men i 98 af tilfældene var der tale om fejlmatches, mens et enkelt ansigt stammede fra en forældet database. Det skriver britiske The Register.
Det sidste af de 100 ansigter tilhørte en mand, der tidligere havde vakt politiets opmærksomhed, men som hverken var dømt eller efterlyst. Det viser data, som organisationen Big Brother Watch har fået aktindsigt i hos de britiske myndigheder.
Ansigtsgenkendelsesteknologien bliver testet af det britiske politi til blandt andet fodboldkampe, koncerter, festivaller og andre begivenheder.
De ringe resultater afskrækker imidlertid ikke politichefen i London. Hun argumenterer med, at offentligheden forventer, at politiet tager den seneste teknologi i brug.
»Det er ét værktøj – én taktik. Jeg forventer ikke, at den resulterer i mange anholdelser,« vurderer politichefen over for The Register.
Samtidig forsvarer Cressida Dick – med en del kringlede forbehold – brugen af ansigtsgenkendelse:
»Hvis der er en teknologi, vi lovligt kan bruge – hvilket vi kan med denne her – som også er tilgængelig og som vi benytter med masser af sikkerhedsforanstaltninger og der samtidig er en opfattelse af, at teknologien kun bliver brugt under visse forudsætninger til at identificere folk op mod en lille liste af eftersøgte syndere bag alvorlige forbrydelser, så tror jeg, at offentligheden vil forvente, at vi overvejer hvordan vi kan bruge den teknologi og se om den er virksom og effektiv for os. Og det er præcis hvad vi gør.«
Anvendes også i Danmark
Ifølge The Verge skyldes den høje fejlrate i genkendelsen, at teknologien endnu ikke er tilstrækkeligt udviklet til at kunne bruges på mindre opstillede billeder end de pasbilleder, ansigtsgenkendelse indtil videre har størst succes med.
I Danmark er politiet også begyndt at bruge ansigtsgenkendelse, afslørede en artikel i Ekstra-Bladet for nylig. Dansk politi er dog væsentligt mindre åbne om brugen og succesraten, end det er tilfældet hos de britiske kollegaer.
»Som alle andre teknologiske fremskridt vurderer vi i politiet, hvordan vi kan bruge det i for eksempel efterforskningen,« sagde vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, Niels Denny Sørensen, ved den lejlighed til Ekstra Bladet.
»Det har vi også gjort med teknologien til ansigtsgenkendelse. Og ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder,« fortsatte han over for avisen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.