Den nyeste version af McAfees antivirusmotor opdager to mistænkelige programfiler blandt de filer, som bliver gemt lokalt på brugerens pc, når han logger på med NemID.
Læs også: McAfee advarer om virus i NemID
I første omgang så det ud til at være en falsk alarm efter en opdatering af McAfees scanningsværktøj, men som flere læsere også har gjort opmærksom på, så er NemID-applettens billedfiler ikke, hvad de giver sig ud for at være.
De mistænkelige filer ligger i en pakket fil, et såkaldt JAR-arkiv, som bruges til at distribuere filer sammen med Java-appletter.
Version2 har pakket den pågældende JAR-fil ud for at se nærmere på de to GIF-filer, som udløser virusalarmen fra McAfee, og det viser sig, at der ikke er tale om billedfiler.
Filerne ligger ganske vist i mappen "/img" og hedder "large.gif" og "pause.gif", men ser man nærmere på indholdet, så er det ikke GIF-billeder.
I stedet er der tale om kompilerede programfiler. Halvvejs nede i large.gif bliver man således mødt af klartekst, som ser ud til at være fejlmeddelelser, som programmet kan give under kørslen i forbindelse med fejlfinding.
I stedet for harmløse billedfiler, så er der altså tale om programkode. Det fremgår også, hvis man ser på de sidste linjer af large-gif, som indeholder XML-kode, der bruges til blandt andet at angive, hvilke rettigheder programmet skal køre med.
Men det er ikke kun de to filer, som McAfees antivirus gav udslag på, som ikke er, hvad de udgiver sig for at være. Som flere læsere også har gjort opmærksom på i debatten til den første artikel, så ser de øvrige GIF-filer i JAR-filen også ud til at være programfiler.
Eksempelvis er filen "error.gif" en ELF-fil, altså en eksekverbar programfil til Unix-systemer. Ud af de GIF-filer, som ligger i appletten, er i alt fire ikke GIF-filer, som man også kan se ud fra visningen i Windows Stifinder:
Version2 har kontaktet DanID for at få svar på, hvorfor NemID-appletten inkluderer nogle programfiler, som udgiver sig for at være billeder ud fra filnavnet.
»Det kan jeg ikke svare på. Vi er i færd med at få det afklaret,« siger kommunikationschef Jette Knudsen fra Nets DanID til Version2.
De to umiddelbart nærliggende muligheder er, at der enten kan være tale om en fejl i filerne, som ikke er blevet opdaget tidligere, eller at filerne bruges i forbindelse med sikkerheden i NemID-appletten, hvilket kan forklare, hvorfor DanID har forsøgt at sløre dem ved at camouflere dem som billedfiler.