Løsning på tinglysningskaos: Lad Nationalbanken låne penge ud til ofrene

Parcelhusejernes Landsforening kræver en løsning på tinglysnings-skandalen nu. En oplagt mulighed er at lade Nationalbanken stille sikkerhed for lånene, lyder udmeldingen fra foreningen.

It-skandalen om digital tinglysning giver stadig så store problemer på boligmarkedet, at der nu fra mange sider lyder et krav om en indgriben fra regeringen nu.

Således også fra Parcelhusejernes Landsforening, som dog ikke nøjes med at slå i bordet, men også selv har en løsning med.

»Nationalbanken kunne stille sikkerhed og låne boligejerne penge, mens de venter på tinglysningen, uden at tage renter. Det ville ikke koste staten særlig meget, for der er meget få tab på disse lån, og så fik man med et pennestrøg løst problemet og frigivet en masse kapital hos bankerne,« siger Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening og uddannet cand.polit.

Problemet for borgerne, der køber eller sælger et hus, er nemlig de store, uforskyldte ekstraudgifter, som kommer oven i hatten, hvis en tinglysning trækker ud i månedsvis. Så skal man nemlig have banken til at stille sikkerhed for lånet så længe, til en højere rente end ved almindelige boliglån.

Det har kostet mange familier titusindvis af kroner, men foreløbigt har justitsminister Brian Mikkelsen nægtet at forholde sig til muligheden for at give de ramte boligejere erstatning.

»Hvis det var en privat virksomhed, der stod for tinglysningen, så ville de skulle betale erstatning, fordi ydelsen ikke bliver leveret. Og sådan burde det også være med offentlige serviceydelser, ligesom i Sverige, hvor man kan få erstatning, hvis for eksempel strømmen bliver afbrudt i nogle timer,« siger Allan Malskær.

Udover at justitsministeren burde melde klart ud og give de ramte borgere en mulighed for erstatning, skylder han også en stor undskyldning, mener parcelhus-formanden.

»Jeg synes Brian Mikkelsen skulle sige, at nogen har begået fejl i det her projekt, og at staten derfor dækker risikoen af. Og jeg kan ikke se, at det kan koste ret mange penge for staten,« siger Allan Malskær.

Ligesom mange andre undrer han sig over, at det kunne gå så galt. Over 60.000 tinglysninger ligger stadig i bunken og venter på manuel behandling, og personalet i Hobro arbejder sig kun langsomt igennem puklen, selvom der efter nytår er kommet forstærkning til.

»Hvorfor i alverdens riger og lande har man ikke helt fra starten sagt, at der skal være en reserve af mandskab, indtil systemet er kørt ind. Nu stiller bankerne med ekstra mandskab, der skal hjælpe, men det kunne man have fra starten,« siger Allan Malskær.

Når systemet så engang endeligt kører helt som det skal og puklen er arbejdet ned - efter planen omkring påske - burde det i øvrigt følges op med lavere priser for at tinglyse, mener han.

»Så bliver det endnu et område, hvor man straffer parcelhusejere med en afgift, der er meget, meget større end udgiften. Så skal man bare trykke på en knap og har fået 3.000 kroner ind i afgift. Der er i forvejen folk nok, der tjener penge på, at parcelhusejere tillader sig at skifte bolig,« siger Allan Malskær.

På torsdag er justitsministeren indkaldt i samråd af Folketingets Retsudvalg, hvor han skal gøre rede for problemerne og muligheden for at få erstatning, hvis man har fået store, ekstra renteudgifter på grund af it-skandalen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Deleted User

Mon der mulighed for et kollektivt søgsmål mod staten i denne forbindelse?? - få afprøvet dette som en principiel sag ved domstolene - Måske kan dette få STATEN, til at lære, at man skal planlægge bedre, inden implementering af IT-projekter...... (Min tinglysning har lagt i bunken i over 2mdr. - koster en ufattelig masse penge)

  • 0
  • 0
#6 Deleted User

@Michael: Ja, det er helt rigtigt at det ville friholde dem for direkte økonomiske omkostninger. Men det bliver tinglysningen jo ikke hurtigere af. Og folk vil stadig kunne risikere at få besvær. Fx. skatteopkrævninger for ejendomme de har solgt. Der var vidst også nogle ældre mennesker som ikke kunne lave nedsparingslån ved at indefryse ejendomsskatter. Disse mennesker har måske ikke så mange likvide midler.

Den rigtige løsning må være at få tinglysningen til at fungere ordentligt.

  • 0
  • 0
#7 Michael Degn

@Jon

Ja, selvfølgelig skal Tinglysningen virke. Men der er vist ikke rigtigt nogen som med sikkerhed kan sige hvornår dette sker. Indtil da synes jeg forslaget om at friholde borgerne for udgifterne må være på sin plads.

Korrekt, det er også et problem med ejendomskatten - men der kan man i mange situationer sende opkrævningen til den nye ejer, så der får man ikke direkte tab.

Men vi er naturligvis enige om at problemerne skal løses og ikke bare symptombehandles.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere