Løgn: Du skal kun oplyse dit mobilnummer ét sted - på borger.dk

10. oktober 2011 kl. 07:45
Den fællesoffentlige sms-løsning, NemSMS er slet ikke fælles. Skat, biblioteker og daginstitutioner har deres egne, konkurrerende registre med mobilnumre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

På borger.dk kan man tilmelde sig en service, så man kan få sms'er fra det offentlige. Men indtil videre er kun en håndfyld myndigheder, der bruger løsningen. Og derfor bliver borgeren nødt til at opdatere sit mobilnummer flere steder. Det er ellers ikke meldingen, når man læser afsnittet om NemSMS på borger.dk:

»Det gør det nemt for dig at huske fx undersøgelser, frister og møder hos det offentlige (fx en undersøgelse på sygehuset). Og hvis du skifter mobilnummer, skal du kun huske at oplyse dit nye nummer til det offentlige ét sted – nemlig på borger.dk,« skriver borger.dk på hjemmesiden.

Men det er ikke korrekt, at man kun skal oplyse sit mobilnummer ét sted til det offentlige. En lang række myndigheder opererer med deres egne sms-løsninger og indhenter selv borgernes numre til deres egen database. Version2 har derfor kontaktet borger.dk's supporttelefon for at kaste lys over sagen.

»Det er lidt ønsketænkning fra vores side. For hver enkelt myndighed skal selv ind og tilmelde sig hos os. Så vidt jeg ved, er der kun en enkelt region der bruger det endnu,« siger supportmedarbejderen. Medarbejderen gjorde også opmærksom på, at biblioteker har deres egne løsninger, og at man skal tilmelde sig via sin kommunes side, hvis man vil kontaktes af dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skat opkræver også mobiltelefonnumre fra borgerne. Begrundelsen fra Skat er, at de indsamler mobilnumre, fordi NemSMS ikke har haft succes med det, og at man derfor ikke kan trække på deres register. Skat ligger inde med 1,8 millioner telefonnumre, som de må kontakte borgeren på omkring deres skattesager. For NemSMS hedder dette tal 80.000.

Dobbeltregistrering skal stoppes

Men det skal være slut med dobbeltregistrering. Det er Skat og NemSMS blevet enige om. Men hvordan problemerne skal løses, og hvordan den endelige model skal se ud, er der dog ingen af parterne, der ved endnu, oplyser både Skat og NemSMS til Version2.

»Vi er i dialog med Skat og andre offentlige myndigheder om, hvordan vi fremadrettet bedst muligt deler mobilgrunddata, sådan at borgerne får bedst mulig service og vi i det offentlige genbruger allerede indsamlede mobilnumre,« skriver Michael Busk-Jepsen, kontorchef i Økonomistyrelsen, der står for NemSMS, i en e-mail til Version2.

Han mener dog, at det bliver en udfordring at få Skats nummerdatabase over i NemSMS’s register uden at kontakte borgeren om at få lov først.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Skat har jo indsamlet de her mobiltelefonnumre med et formål, nemlig at kontakte borgeren vedrørende servicebeskeder om skat til den pågældende borger. Men NemSMS indsamler mobiltelefonnumre med det formål at sende alt muligt til den offentlige sektor til den pågældende borger, så det betyder, at man ikke bare kan bruge Skats mobiltelefonnumre til alt muligt, for det har borgeren ikke givet samtykke til,« siger han til Version2.

I dag er det kun enkelte hospitaler i Region Hovedstaden, der bruger NemSMS til påmindelser forud for planlagte aftaler. Efter planen skal NemSMS udbredes i alle 5 regioner i 2012. Herudover anvendes NemSMS af Odense Kommune og NemRefusion i dag.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger