Livestreamning (arkiv) af Folkemøde-debat fredag kl. 11.30: Hvorfor skal vi bruge papkort i en digital tidsalder?

17. juni 2016 kl. 11:005
Nets, Alternativet, Danske Handicaporganisationer og Elektronista drøfter NemID på debatmøde. Version2 livestreamer fra Folkemødet på Bornholm.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er mange ønsker, når offentlige digitale løsninger udvikles: Først og fremmest skal sikkerheden være på plads, men løsningerne skal også være nemme, smarte og lækre at bruge - og naturligvis dække alle borgeres forskellige behov.

Til sidst er der altid en regning, der skal betales. Nu skal næste generation af NemID udvikles. Skal danskerne fortsat have et nøglekort af pap, eller er biometriske løsninger som fingeraftryk løsningen?

Er samme sikkerhedsniveau nødvendigt til at logge på Skat og til intranettet i skolen? Hvordan får vi alle borgere med, mens vi udnytter nye teknologiske muligheder? Hvad vejer tungest: økonomi, sikkerhed eller brugervenlighed?

Den vil en række debattører drøfte på et debatmøde til Folkemødet på Bornholm, som It-Branchen er vært for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 har spurgt Nets hvad de mener, der er centrale emner i debatten.

  • NemID bliver brugt af alle danskere i rigtig mange forskellige situationer. Derfor skal NemID ifølge Nets være både nemt og meget sikkert.

  • NemID har aldrig været hacket - og det skal vi holde fast i. Samtidig er Nets meget optaget af at udvikle NemID brugeroplevelsen i takt med, at danskerne bliver mere og mere digitaliserede og bevæger sig over på de mobile enheder.

  • Måske skal der både skal være et fysisk og et digitalt nøglekort. Måske der skal være endnu flere alternativer at vælge mellem. Teknisk er der flere muligheder. Nets drøfter løbende udvikling og forbedringer af NemID med parterne bag NemID; bankerne og Digitaliseringsstyrelsen.

  • Det er meget stærkt, at man i Danmark kan bruge det samme NemID på tværs af banker, det offentlige og private tjenesteudbydere. Det synes vi, at man skal holde fast i, samtidig med at løsningen moderniseres og udvikles.

Paneldeltagere:

  • Niels Gotfredsen, Senior Vice President eSecurity, Nets A/S
  • Christiane Vejlø, Stifter og radiovært, Elektronista og Radio24syv
  • Thorkild Olesen, Formand, Danske Handicaporganisationer
  • René Gade, MF, It-ordfører, Alternativet

Moderator:

  • Reimer Bo Christensen

Arrangør:
Nets

Artiklen fortsætter efter annoncen

Remote video URL

Læs mere på It-Branchens hjemmeside her

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
18. juni 2016 kl. 16:52

de smarte Nem-Id nøgleringe

Du mener de dimser, der kommer med privatnøglen genereret og installeret af NETS? Problemet med at du ikke selv er den eneste, der kender din private nøgle er da det samme som for papkortet.

4
17. juni 2016 kl. 18:55

Er i smartasses bekendt med de smarte Nem-Id nøgleringe?

3
17. juni 2016 kl. 12:58

NemID har aldrig været hacket - og det skal vi holde fast i.

Det svarer nogenlunde til at tobaksindustrien siger, at ingen er blevet slået ihjel af deres produkter. I en meget snæver forstand er det måske rigtigt.

Teknisk set kan Nets sige at den centrale server for NemID aldrig er blevet hacket. På den måde ser Nets meget bekvemt bort fra alle MiTM angreb mod NemID.

Nets giver sig efter "single sign on" med pasword og OTP kode fra papkortet ud for at være borgeren og autoriserer adgangen til en bestemt tjeneste. På grund af et MiTM angreb er det bare ikke den tjeneste, som borgeren ønsker at få adgang til, men en snydetjeneste som bliver brugt til at overføre penge fra borgerens netbank (den slags registreres fordi banken lider et tab) eller få adgang til borgerns oplysninger på borger.dk (den slags identitetstyveri registreres ikke, så vi aner ikke hvor ofte det er sket).

Så selv NemID ikke har nogen som helst beskyttelse mod MiTM angreb, fordi NemID i sig selv er en MiTM angreb mod borgeren, kan Nets åbenbart slippe af sted med at sige, at NemID aldrig er blevet hacket!! Formentlig fordi ingen gider hacke NemID, når det er meget nemmere at bruge tag-selv-bordet af MiTM angreb.

2
Redaktionschef -
17. juni 2016 kl. 11:27
Redaktionschef

Hej Jesper.

Ja vi lægger et link ind senere som giver adgang til arkivvisning.

Mvh Henning, redaktør.

1
17. juni 2016 kl. 11:07

Kan man streame indslaget senere?