Linux-veteran vil frigøre Android fra Google

Illustration: Android
Nyt open source-system vejrer morgenluft, efter EU-afgørelse baner vej for afkobling mellem Android og Google-tjenester.

Et åbent Android-styresystem, som ikke er syltet ind i Googles apps og tjenester, skal blive en reel mulighed.

I hvert fald hvis det står til Gäel Duval, der i sin tid stod bag Linux-udgaven Mandrake, der var kendt for sin brugervenlighed.

Han er i gang med at skabe en open source-platform for mobiltelefoner, med navnet Eelo.

»Det er en kæmpe opgave at skabe et troværdigt og attraktivt alternativ til Google. Google er alle steder i Android. Vi vil gerne tilbyde noget, som mor og far vil bruge. Noget, som er lige så ligetil som en iPhone,« udtaler han til mediet The Register.

»Lige nu har vi en infrastruktur til at tilpasse, bygge og kompilere en Android ROM. Hvad angår Eelo OS selv, har vi nu noget, der fungerer, med et nyt brugerinterface, ikke flere Google-tjenester, og vi er begyndt med at tilføje support til alternative tjenester til email og lagring online.«

Tidligere på måneden bestemte Europa-Kommisionen, at Google skal stoppe konkurrenceforvridende praksisser, så som licensaftaler, der forhindrer producenter af enheder at benytte alternativer til Googles søge- og korttjenester.

Android er udgivet under en open source-licens, men mange komponenter i systemet er ejet af Google. Det er Googles distribution og administration af den binære del, som har tiltrukket sig Kommissionens opmærksomhed.

Den første milepæl i Eelo-projektet har været at oprette en open-source Android-launcher, et valg Gäel Duval har taget, fordi brugerfladen er nøglen til tilegnelse, efter hans mening. Derudover er der visioner om sky-tjenester og en egen app-store. Det mener han kan tiltrække udviklere, da det er nemt at blive overset på Googles app-store.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Nielsen

Derudover er der visioner om sky-tjenester og en egen app-store.

Det var det MS (mobile) og Nokia begge døde på.

Nokia fastholdt over for google, at de vil have egen store. De mente sig berettiget til det som verdens største producent af Mobiltelefoner. Dette på grund af grådighed, så de selv kunne tjene penge på videresalg af andres programmer, eller for at beholde kontrol over deres telefoner. Synd. For Nokia vil nok stadig være et af verdens største mobiltelefonproducenter, hvis de have valgt både Windows og Android, og samtidigt have lagt deres dengang exceptionelt gode kort, gratis på deres telefoner.

Måske med fordel, have givet det (kort) gratis til alle andre mobiltelefoner. Vi have så haft det i stedet for google map i dag. Og Nokia vil have haft en god indtjeningskilde udover Telefoner. Tomtom og Garmin vil så næsten have været helt døde.

At det måske er et problem ved at få google play på en telefonen, som IKKE er certificeret af Google. Men det er jo her EU sagen kommer ind. Det skal de måske alligevel apceptere.

En bedre Løsning vil være at lave en "store", med pakke baseret installation som Linux RPM pakker, hvor app af de bedste programmer fra play findes, hvor unødigt adgang til telefoner er fjernet. Eller mulighedn for kun at acceptere app som overholder GDPR eller GPL, og ikke pil rode rager i ens data.

 • 1
 • 2
#5 Michael Aggerholm

"Vi vil gerne tilbyde noget, som mor og far vil bruge. Noget, som er lige så ligetil som en iPhone,«"

Er iOS virkelig lettere at bruge end Android Oreo er? Det tror jeg der er delte meninger om. Hvis hans mor og far ikke kan finde ud af Android så kan de jo prøve en telefon fra Huawei, de har et skin der minder meget om iOS. Det er nok lidt en overreaktion at genopfinde hele styresystemet.

"Hvad angår Eelo OS selv, har vi nu noget, der fungerer, med et nyt brugerinterface, ikke flere Google-tjenester, og vi er begyndt med at tilføje support til alternative tjenester til email og lagring online.«"

"Derudover er der visioner om sky-tjenester og en egen app-store. "

Okay, så i stedet for Googles services så vil han gerne lave sin egen Android version der bare bruger hans egne udgaver af Google's services. Got it.

 • 4
 • 3
#6 Kim Domino Evers

Der findes allerede nogen der arbejder på at lave et alternativ til Google Android.

Sailfish, FirefoxOS, Ubuntu Phone og Librem 5 (og så hørte jeg om en mere på Bryan Lunduke's Youtube kanal) er et par eksempler, hvorfor opfinde en mere?

Jeg kører selv Sailfish og har gjort det siden 2014, da jeg købte den første "The First One" og er mega glad for den. Den kan det en mobiltelefon skal i mine øjne, den har et lille marked, men de fleste ting kan man alligevel bruge sin Browser til da mange hjemmesider er mobilvenlige.

Jeg synes de skulle tage at tage sig sammen og gå sammen i stedet for at prøve at opfinde et nyt behov igen og igen.

Jeg hader selv Google, Apple og Microsoft for deres monopolisme, og hvis vi skal hjælpe med at bryde denne kæde, så bliver vi nød til at købe andre produkter... gider ikke høre folk brokke sig over deres iPhone ikke kan opdateres mere fordi den nu er 3 år gammel...

 • 6
 • 4
#7 Benjamin Balder

Derudover er der visioner om sky-tjenester og en egen app-store.

Tak til v2 for at dække dette.

Mistænkeligt er det, at stifterne bag denne community-fragmentering ikke kan se, at Canonical reelt set ikke er kommet i land med noget. Det samme med Mozilla, Nokia, Sailfish og andre meget større spillere.

Det mest triste/mistænkelige er IMO, at det er markedsført som enhver anden startup. Gaël Duval underskriver sig som "founder" og har skrevet en masse person-fikseret yada om hvorfor *hans* vision er fed etc. Samtidig med, at det markedsføres som "eelo is more than tech, it’s a societal project for Freedom and Democracy" lidt ala ind.ie, som vist egentlig efterhånden bare er 2 personer, der holder foredrag om hvor vilde deres visioner er (?).

Vi har ikke brug for mere kort-sigtet, persondyrkende startup kultur. Det er netop derfor, at der ikke bliver mobiliseret et reelt og stort nok alternativ til Google og Apple.

Canonical er fint i gang med at fragmentere og udhule Debian-økosystemet med nye og fancy'e Snapcraft.io. Det er sørgeligt og uskønt.

Det hele skal være "nemt og hurtigt", men det er jo en slags anti-tese til dette "nemt og hurtigt", der holder Debians teknologiske, sikkerhedsmæssige og sociale systemer sunde og langsigtede.

 • 6
 • 0
#9 Tobias Volfing

Der findes allerede nogen der arbejder på at lave et alternativ til Google Android.

Sailfish, FirefoxOS, Ubuntu Phone og Librem 5 (og så hørte jeg om en mere på Bryan Lunduke's Youtube kanal) er et par eksempler, hvorfor opfinde en mere?

Ubuntu Phone er lagt i graven. Jeg købte en BQ Aquaris E4.5 med Ubuntu så snart den blev til salg, og bruger den stadig i dag - men projektet er sten dødt. FirefoxOS er i følge Wikipedia discontinued. Det efterlader en du har hørt om på youtube, Sailfish og Librem 5 som jeg må indrømme jeg aldrig havde hørt om før.

Med forbehold for at jeg ikke har fulgt med i Sailfish og ikke har brugt Android (eller iOS) i jeg gætter på 7 år, så er der jo ingen af eksemplerne der er sammenlignelige med Androig eller iOS set fra en 'almindelig' forbrugers synspunkt. Du kan med garanti ikke få Candy Crush eller hvad de nyeste spil ellers hedder til nogle af eksempler, men kan man overhovedet få en eboks app, netbank etc.?

Jeg kan godt klare mig uden 'apps' på min telefon, og det kan du måske også - men jeg kender godt nok ikke mange der ville undvære bl.a. deres netbank eller eboks apps - for ikke at nævne alle deres 'underholdningsapps'. Med en ambition om at være et 'troværdigt og attraktivt alternativ til Google' antager jeg at dette foretagende har ambitioner om at servere de selvsamme apps for forbrugerne som de i dag får i Play Store.

OT: Jeg har Ubuntu 15.04 (OTA-15) og med mindre der er en opdatering jeg ikke nåede at installere var det sidste udgave. Der er umiddelbart ingen forbindelse til Ubuntu Store og jeg tror ikke noget opdaterer, selvom den påstår at flere apps er opdateret 18. maj, og selve Ubuntu er senest optaget dags dato, selvom der står 'Last updated 5/18-17' et andet sted.

 • 0
 • 0
#10 Christian Nobel

.. i stedet for endnu en variant af Android, som til syvende og sidst alligevel kun kan køre på rigtig få platforme, så mener jeg der er meget vigtigere slag der skal slås, nemlig at få fabrikanterne til at frigive bootloadere og drivere, så en 3 år gammel telefon, som teknisk set stadig er ganske ok, ikke bliver kasseret, fordi fabrikanten er bedøvende ligeglad med kunden.

Det er sørgeligt at jeg sagtens kan få en 10 år gammel Intel Atom pc til at fungere ganske brugbart med en eller anden Linux variant, hvorimod jeg er nødt til at smide en væsentlig yngre tablet med quad-core processor, og jeg skal gi dig, i skraldespanden fordi den er ved at kaste op over bare at browse - men kan jeg installere en LineageOS på den, næh nej, det er bare ærgerligt (og det til trods for at rigtig meget af skramlet alligevel er baseret på samme chipsæt fra MTK).

 • 4
 • 1
#11 Kim Christiansen

Android har brug for Google og Google har brug for Android. Jeg forstår ikke det hyleri over, at Google skulle være så slemme til at vedligeholde Android. Systemet er ganske godt og der er rig mulighed for forskellighed fra producenterne af hardware. Min Nokia 7 Plus ligner (heldigvis) overhovedet ikke noget fra hverken Samsung eller Huawei. Synes Google har skabt noget rigtig fornuftigt, uden at det ender såsom Linux, som er totalt fragmenteret og kan ikke få foden ind på nyt og moderne hardware.

Han må da gerne lave et ultimative mobile OS, ligesom så mange andre har kastet sig ud i. Det kan da være, at manden får lavet noget godt, men at sælge det, på baggrund af, at Google har gjort noget forkert, er at skyde helt ved siden af.

 • 1
 • 10
#12 Christian Nobel

uden at det ender såsom Linux, som er totalt fragmenteret og kan ikke få foden ind på nyt og moderne hardware.

Mage til vrøvl skal man da lede længe efter.

Men jeg vil gerne medgive dig, som jeg sådan set også skriver ovenfor, at det er ikke Google der ikke vedligeholder Android, men producenterne som konsekvent ikke vil vedligeholde deres produkter.

Desværre kan man så også se, at for hver ny inkarnation af Android suges brugerne længere og længere ind i Googles profileringsmaskine.

 • 9
 • 0
#13 Ivo Santos

Det er da klart at man ikke sådan direkte kan opdatere en Android baseret mobil eftersom at alle kerne komponenter ligger i rom, og ikke som selvstendige filer ligesom man kender det fra windows eller linux, hvor det er muligt at rette små fejl ved at man opdatere en dll fil eller lignende.

Det hvor jeg gerne så en ændring er at operativ systemet blev flyttet fra rom chippen til en almindelig flash disk, så det rent faktisk er muligt at køre opdatering på almindelig vis ligesom i windows eller i linux, og det er da også sådan noget Europa kommissionen burde kigge på.

Jeg ønsker i hvert fald manden held og lykke uanset hvad.

 • 1
 • 2
#14 Thomas Toft

Det er da klart at man ikke sådan direkte kan opdatere en Android baseret mobil eftersom at alle kerne komponenter ligger i rom, og ikke som selvstendige filer ligesom man kender det fra windows eller linux, hvor det er muligt at rette små fejl ved at man opdatere en dll fil eller lignende.

???

Du kan sagtens opdatere en enkelt fil eller tusinde i Android. Mount system writeable som i Linux og skriv løs, præcis som i Linux. Problemet er ikke Android men de ændringer diverse producenter laver som gør det er dem der skal udgive opdateringerne i stedet for Google. Det er der allerede lavet en løsning på som er påkrævet af alle nye Google certificeret Android telefoner: Project treble. Deri kan Android opdateres uden skins fra producenterne behøver opdateres på samme tid.

 • 4
 • 1
#15 Hans Nielsen

Deri kan Android opdateres uden skins fra producenterne behøver opdateres på samme tid.

Også på tide.... Håber man også lettere kan opdatere version, selv om producenten ikke spille med. Hvis også driver blev mindre version bestemt, eller hvad der nu gør at det altid er særdeles besværligt at root ældre hardware. Så vil det give mere liv til enheder som producenten har glemt. - Et krav om en åben bootloader, når producenten mener enheden har EOL vil være en god start.

Angående Linux og Fragmentering, manden har på en måde lidt ret ?

Linux findes som Android, som Server, Routere, som Embed på alt fra vaskemaskiner til satellitter, .... Altså på størstedelen af hardware som har mere end en on/off knap. Man tror han total misforstår måden Linux Desktop virker på Når man har adgang til kildekoden, eller kan bruger pakkeformater så er andre versioner og hardware ikke så stort et problem. Desuden er kerne understøttelse af hardware, om ikke andet i en generic version, som virker langt hen af vejen, langt bedre end ved Windows.

Det er først hvis Intel og Microsoft eller andre Monopoler opfinder problemer som EIFI, at det kan gøre livet besværligt. Eller meget tåbelige hardware producenter. Her er AMD heller ikke for gode.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere