Linux-kommandofortolker kommer til Windows 10

31. marts 2016 kl. 10:2832
Linux-kommandofortolker kommer til Windows 10
Illustration: Microsoft.
Kommandofortolkeren Bash er på vej til Windows 10.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Linux-kommandofortolkeren Bash er på vej til Windows 10, fortæller The Verge.

Mediet har været til Microsofts udviklerkonference Build 2016.

»Bash-kommandofortolkeren kommer til Windows. Ja, den ægte Bash kommer til Windows,« sagde Kevin Gallo fra Microsoft på konferencen ifølge The Verge.

Udmeldingen skulle have modtaget en øredøvende klapsalver fra tilhørerne. Den nye funktionalitet skulle komme i forbindelse med en såkaldt ‘Anniversary Update’ til Windows 10 til sommer.

Bash kan etableres uden om virtuelle miljøer

Gallo fortalte desuden, at Bash kommer til at køre native i Windows 10 og altså ikke eksempelvis via et virtuelt miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har indgået partnerskab med Canonical (firmaet bag Ubuntu, red.) for kunne tilbyde denne gode oplevelse, som du vil kunne downloade direkte fra Windows Store.«

The Verge bemærker, at funktionaliteten i årevis har været mulig via tredjeparts-værktøjer, men at et direkte partnerskab mellem Microsoft og Canonical burde give mere fleksibilitet og mere bekvemmelighed for udviklere.

Derudover bemærker The Verge, at udmeldingen repræsenterer et friskt pust i forhold til Microsofts holdning til open-source udvikling.

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
29. april 2016 kl. 11:52

Microsoft skifter snart til Linux kernen. (på Windows)

Skrev jeg og så så jeg dette på CW:http://www.computerworld.dk/art/236967/

Jeg er ret sikker på at den første kerne MS udskifter bliver en WPhone kerne. Som det fremgår er Ballmer meget utilfreds med dette og siger at de ikke har en WPhone strategi. Men det har MS, de udskifter ikke kun kernen men også hele resten af WPhone systemet med Windows 10. Det er derfor de osse har Ubuntu folk med, de har jo et OS med Linux kerne som kører på de fleste Android telefoner.

Når MS har det hele oppe og kører, kan de skille sig af med alle deres tabere (WPhone folk), som har fejlet så stort.

28
8. april 2016 kl. 10:04

Microsoft skifter snart til Linux kernen. (på Windows) De får en masse fordele af den store hardware understøttelse. F.eks. ARM processorer . De skal selvfølgelig overholde GPL2, men det er ikke noget problem for den nuværende Microsoft ledelse.

I de MS-film der er hevisninger til i kommentarer, er der en sjov ting. De fleste bruger # på cmd-prompten hvor andre (normale) ville bruge $. Men de er nok miljøskadet af mange års arbejde for MS.

27
2. april 2016 kl. 14:08

Nu diskutere vi MS idag. Pause klovnen kender vi alle :-)

25
2. april 2016 kl. 12:34

Tror ikke at MS har hadet OS, det har bare ikke været en god foretning for dem at støtte det. Som at save den gren, man selv sider på, over.

Det har der nok været ganske god sandhed i, men formuleringen af det har væretret forskellig fra Bill Gates og Balmer.

Jeg må nok indrømme, en grund til, jeg ikke hader MS mere end andre monopoler, er, at de har fået ny CEO.

Naturligvis klæder det dem også at være mere ydmyge, som ikke alene er denne CEOs skyld, men som du antyder, også er kommet af en ny virkelighed de skal forholde sig til, hvor de ikke længere dominerer alt.

Alle monopoler burde gennemgå denne "oplevelse" at de vitterligt ikke er perfekte. Jeg tror såmænd det er ganske sundt.

24
2. april 2016 kl. 02:34

Ikke dårligt uanset, når man tænker på, MS og open source har hadet hinanden ganske længe

Tror ikke at MS har hadet OS, det har bare ikke været en god foretning for dem at støtte det. Som at save den gren, man selv sider på, over. Men da deres træ nu er blevet så lille, at de kan hoppe ned på jorden, så er det en bedre foretning for dem at plante noget nyt.

Om OS hader MS, ikke personlig her. Kan god lide mange ting ved MS, deres stavekontrol i Word er rigtigt god, spil og anden lige så . Men har da været irriteret over nogen af deres beslutninger, som de har taget, men også af samme grund som overstående. Som sikkerheden hvor nogen af manglerne, huller og fejl skyldes bagud kombilitet, men igen på grund af foretningen, og for ikke at miste gamle kunder.

Men vil da give dig ret i at nogen af deres beslutninger og handlinger har været usympatiske, nogen enda også kendt uloveligt som under browser krigen. Men igen det har været på grund af at det er et aktieselvskab som skal tjenne så mange penge som muligt. Desuden har mange af de beslutninger de har taget, jo været kortsigtet samt betydet at de har sovet i timen. Så den grådighed og kortsynhed som et aktieselvskab kan være, føre jo i sidste ende ikke noget godt med sig*, hvilken ses af at MS på længere sigt er på vej i dybkrise, hvis de ikke prøver noget nyt. Det her er så en del af det.

Men uden MS og IBM have vi ikke haft PC-en med standart platform, det alene er for mit synspunkt nok til at opveje det negative.

*Når horisonten for et foretagen på grund af aktieonæren kun er 2-3 år. Altså til den næste udbetaling af udbytte, eller til optioner for bestyrelsen udløber, så kan det gå et selvskab og dens foretninger skidt. Selv om indtjening på at slagte et firma kan være god, som med TDC.
AP møller er også blevet mere kortsigtet, efter at den "gamle" er død, nu bestilles der ikke skibe med en horisont på 10-15 år. Det kan også gå helt galt som med Nokia eller BP, som gik efter de hurtige og nemme penge i golfen.

http://politiken.dk/udland/ECE1159926/rapport-sloeseri-foerte-til-bp-katastrofen/

21
31. marts 2016 kl. 22:52

Embrace, extend og extinguish. Det virker så hvorfor ikke?

Hvis man har fulgt bare en lille smule med omkring Microsoft de sidste par år, så er det her altså ikke den store overraskelse. Man har lavet mange tiltag i open source miljøet, og specielt omkring Linux.

MS har nærmere fundet ud af at der er penge at tjene på Linux.

20
31. marts 2016 kl. 21:21

Bash er fin, men den skal køre i en ordentlig terminal, og ikke bare standard terminalen som f.eks. Cygwin gør. Diverse *term programmer fra Linux verdenen er en del bedre at bruge her.

19
31. marts 2016 kl. 17:42

at de også kommer til at samarbejde omkring sikkerhed?

Man kunne forestille sig, der samlet måske ville blive afsat større midler, så sådan noget som bash smiley bomb ikke vil være ligeså sandsynligt længere...og kan man også samtidig måske modsat overføre noget af sikkerheden fra Linux til Windows.

Ikke dårligt uanset, når man tænker på, MS og open source har hadet hinanden ganske længe. Så er det et fint kompromis. Det er godt, at MS ikke bruger absolutter længere.

18
31. marts 2016 kl. 17:34

Embrace, extend og extinguish. Det virker så hvorfor ikke? GNU/Linux er en platform der kan køres med fuld kontrol for brugeren. Hvis det er Microsofts plan at give GNU/linux den behandling og de har succes med det, vil det virkelig være et tab for it verdenen.

16
31. marts 2016 kl. 16:22

Var det så ikke også på tide at Microsoft gør det muligt at køre Windows programmer på Linux....ved godt man kan bruge Wine og alt respekt for det store arbejde der har ligget i at gøre det muligt at man kan køre nogle Windows programmer den vej, men ikke alt virker ud af boksen og Microsoft ville kunne gøre det meget nemmere hvis de samarbejde og frigav lidt mere software.

15
31. marts 2016 kl. 16:11

Ja, jeg skal også helt klart se på det. Jeg leger lidt med ruby on rails, og bruger RubyMine på en Linux Mint. Men RubyMine fungerer altså bedst på Windows; så har man bare problemet, at RoR ikke fungerer optimalt på Windows.

Nu kan man så både blæse og have mel i munden på samme tid. Det bliver fedt.

14
31. marts 2016 kl. 15:39

Hvor langt er de pt? Jeg så nogle debatter, der sagde at man kunne enable noget "Developer" i sin windows 10 settings allerede i dag, og så bare installere Ubuntu On Windows fra Microsoft Store ? Er det rigtigt??

13
31. marts 2016 kl. 15:28

det er først den 1. april i morgen .....

12
31. marts 2016 kl. 15:06

Det er helt genialt for de udviklere, som er fanget på Windows pga. "company decisions", men som har anvendt Linux privat de sidste 15 år, og som måske administrerer Linux-servers og den slags.

7
31. marts 2016 kl. 12:44

Lige for at præcisere, så er det altså ikke kun bash der kommer, det er et full-fledged linux system, der kører ved siden af Windows systemet, det er derfor de bla. samarbejder med canonical, da linux systemet er ubuntu.

Så du kan køre alle dine linux programmer og alle de linux kommandoer du er vant til i systemet.

Det bliver ikke kørt i en virtual machine, men ved siden af windows i sød harmoni.

6
31. marts 2016 kl. 12:39

Lyder som om Microsoft er ved at fortstå at deres eget OS er for begrænset på mange måder og derfor nu inkluderer bash og andet linux software at køre, men er de ikke lidt sent ude, de fleste udviklere som jeg kender har allerede fravalgt Windows og bruger nu Linux eller Mac, det giver dem større frihed. Tror sgu det er for sent for Microsoft, løbet er kørt. Måske hvis det her var sket for 5 år siden så ville det have gjort en forskel.

3
31. marts 2016 kl. 11:28

Jeg har i årevis benyttet Cygwin under Windows. Den giver mig bash og en masse andre Linux/UNIX-utilities. Hvad får jeg ud af Microsofts egen bash?

Som jeg forstår det, så er den store fidus at det er noget der kommer med som standard.

Dvs. at man som Linux mand kan sætte sig ved en vilkårlig Windows maskines kommandoprompt og have bash mv. umiddelbart tilgængelig (inklusive historik), samt (hvilket jeg virkelig anser for en gevinst) man har ssh til rådighed.

2
31. marts 2016 kl. 11:06

Jeg har i årevis benyttet Cygwin under Windows. Den giver mig bash og en masse andre Linux/UNIX-utilities. Hvad får jeg ud af Microsofts egen bash?

1
31. marts 2016 kl. 11:01

Nyheden er større end det umiddelbart synes.

Ja, bash er tilgængelig gennem en "omvendt WINE" model. Dette betyder at linux binaries vil kunne køre under Windows 10. I praksis kan de bare installeres via apt-get. Savner du grep, awk, sed etc? Intet problem...

Jeg foretrækker at udvikle under linux, og at disse værktøjer understøttes mere officielt, (end det f.eks. var tilfældet med cygwin) gør at jeg rent faktisk kan få noget arbejde fra hånden på en Windows maskine.