Linux kan være på vej ud af München

14. februar 2017 kl. 12:2210
I byen München er der lagt op til at skifte væk fra Linux og over på Windows 10.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den tyske by München er et ofte fremhævet eksempel på, hvordan open source-styresystemet Linux kan bruges som desktop-styresystem i stedet for Windows.

Men nu lyder en anbefaling, at bystyret, der har kørt Linux på tusindvis af pc'er siden 2013, bør skifte til Windows 10. blandt andet som følge af kompatibilitetsproblemer.

Det fortæller Ars Technica og flere andre medier, herunder ZDnet.

Ars Technica oplyser, at München i 2003 trak overskrifter i forbindelse med en bekendtgørelse af planerne om at skifte væk fra Windows til Linux på 14.000 offentlige pc'er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en del forsinkelser, blev skiftet til en München-afart af Ubuntu kaldet LiMux gennemført i 2013. Men nu kan Windows være på vej til et comeback på byens computere.

ZDNet fortæller, at en personale- og administrations-komite således har anbefalet, at en ny Windows 10-baseret infrastruktur bliver udviklet og gjort klar til udrulning i 2020.

Kort tid efter LiMux blev rullet ud, opstod der klager i forhold til kompatibilitet.

I 2014 blev den socialdemokratiske borgmester Dieter Reiter valgt. Han udtrykte ifølge ZDNet hurtig interesse for at vende tilbage til Windows. Mediet oplyser, at han sidste år bestilte en konsulentrapport, som blandt andet Microsoft-partneren Accenture stod bag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anbefalingen i rapporten lød, at personale skulle have mulighed for at vælge mellem Windows/Microsoft Office og LiMux/LibreOffice.

Og nu lyder anbefalingen fra personale-komiteen, at blandt andet kompatibilitet i forhold til SAP skaber et behov for Windows. Ars Technica oplyser, at der også har været klager over problemer med at få vist visse PDF'er korrekt.

»Borgmesteren var imod fri software fra starten«

Ifølge ZDNet mener formand for Free Software Foundation Europe, Matthias Kirschner, at problemerne i München ikke har noget at gøre med open source-softwaren, men med dårlig ledelse og organisering.

»Borgmesteren var imod fri software fra starten,« siger Kirschner til ZDNet.

Han tilføjer, at borgmester Reiter var stolt over at få Microsoft til at flytte virksomhedens kontor til München. En flytning der fandt sted september sidste år.

Konsulent ved personale-kommitteen i München Anne Hübner siger til ZDNet, at kommitteens anbefaling ikke er ensbetydende med, at München helt skifter væk fra LiMux-projektet.

»Meget af server-strukturen vil forblive, som den er i dag. Libreoffice kan også fortsat bruges, men vil vil også tillade ansatte at bruge Microsoft-produkter, hvis de ønsker det,« siger hun til ZDNet og fortsætter:

»Jeg mener ikke, hele LiMux-Microsoft-tingen bør debatteres på høje ideologisk drevne følelser. I fremtiden, uanset hvilket produkt som passer vores interesser bedst, så vil det blive brugt. Det vil tage noget tid at fastslå, hvad der er bedst, og hvad der er bedst, kan også ændre sig over tid, eftersom den digitale industri og brugerbehov ændrer sig hurtigt.«

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
15. februar 2017 kl. 11:26

"...at der også har været klager over problemer med at få vist visse PDF'er korrekt."

Det er desværre således at der i Adobes produkter kan oprettes dokumenter med avancerede funktioner såsom dynamisk indhold fra Internet, interaktive formularer og andet pjat der mere leder tanken hen på websites end dokumenter.

Bottom-line er at disse 'dokumenter' ikke kan håndteres/udfyldes/vises i andet end Adobe software.

7
14. februar 2017 kl. 20:37

Når det først har indlejret sig grundigt i en organisation er det svært og dyrt at skifte væk fra...

Desuden er der nogen implementeringer af SAP der KUN køre på internet Explorer version gammel...

Så selv om serveren blev opdateret så kan en gammel og kompliceret SAP løsning godt indføre et legacy behov i LAAAAAAAAAAAANNNNNGGGGG tid...

Desuden virker det som om PDF formatet er blevet tilpas kompliceret at det ikke længere er så ligetil at rendere og udskrive...

Så måske er dampen gået lidt af OpenOffice og Microsoft Office (selv om det stadig er helt absurd elendigt) trucker videre på den rygvind legacy dokumenterne og alle de forpulede sharepoint baserede dokument håndterings systemer giver det....

6
14. februar 2017 kl. 18:01

Overvej lige...

Dieter Reiter blev borgmester I München 1. maj 2014. Reiter beskriver sig selv som "Microsoft fan.

Før Reiter blev borgmester, var han økonomisk konsulent for München og han hjalp Microsoft med at etablere sig i byen.

Accenture, firmaet bag en ’uvildig’ rapport som anbefaler at München skal forlade open source og I stedet anvende proprietære produkter, er ni år i træk udnævnt som Microsoft's Alliance Partner of the Year.

Microsoft og Accenture er for nyligt flyttet ind på samme adresse I München og deltog I hinandens åbningsreceptioner.

Accentures rapport fremhæver dårlig administration og organisering som årsag til problemerne, og ikke at der er tale om problemer med noget software.

4
14. februar 2017 kl. 16:11

Hvis det er så slemt med SAP så står det dem frit for at smide SAP på porten og skifte til en andet system, evt. kunne de få udviklet et system som kan køre på Linux/Unix server i stedet for, så spare de så også for de dyre licenser og meget andet.

2
14. februar 2017 kl. 14:30

...han sidste år bestilte en konsulentrapport, som blandt andet Microsoft-partneren Accenture stod bag....
borgmester Reiter var stolt over at få Microsoft til at flytte virksomhedens kontor til München.

Well, there's your problem

1
14. februar 2017 kl. 13:27

Og hvis vi så lige spoler 2 år frem i tiden er det nok ikke noget dårligt bud, at Version2 kan skrive historien "München ramt af ransomware".

Hvorom alting er så virker det totalt 90'er agtigt at valg af desktop platform stadig skulle være et issue, som politiske beslutningstagere skal forholde sig til.

Smartphone-revolutionen, ChromeOS, MacOS og web-baserede brugergrænseflader i responsivt design har for længst vist, at hvis man har en tilstrækkelig professionel tilgang til sin systemforvaltning, så opstår der aldrig bindinger til operativsystem-specifikke API'er på klientsiden.

PDF er en standard så hvis der er nogen tumber i München der ikke kan finde ud af at få vist dem korrekt, har det nok mere at gøre med deres valg af applikationer til at vise PDF'er end med deres valg af desktop-operativsystem at gøre.

Er der i øvrigt nogen, der har et teknisk bud på forklaringen bag, at SAP skulle have problemer med andre desktop-klienter end Windows? Det kunne være fint hvis der i samme anledning blev taget stilling til om det er billigst at betale licens for 14.000 Windows-klienter de næste 30 år eller at få udviklet den fornødne integrationsløsning én gang for alle...