Linux fylder 20 år

Linux skulle have heddet Freax og var slet ikke tænkt som andet end et forsøgsprojekt. Men 20 år efter sidder det gratis styresystem tungt på alt fra webservere til mobiltelefoner.

Da den unge finske datalogistuderende Linus Torvalds tilbage i 1991 eksperimenterede lidt med, hvad man kunne gøre helt inde i centralnervesystemet på hans 386-pc, stod han efterhånden med stumperne til en hel kerne: I/O, håndtering af hukommelse og skift mellem processer.

Så natten til den 26. august 1991 skrev han et indlæg i en nyhedsgruppe for styresystemet Minix, hvor han erklærede, at han siden april havde rodet med sit eget styresystem, bare som en hobby, og efterlyste feedback fra Minix-miljøet.

»Det kommer nok aldrig til at understøtte andet end AT-harddiske, for det er alt, hvad jeg har,« skrev Linus Torvalds, efterfulgt af en sur smiley.

Men der tog han grundigt fejl, som Version2-blogger Peter Toft gør rede for i et indlæg om fødselsdagen.

I løbet af de 20 år er det gratis og frie Linux aldrig blevet en succes på desktoppen, som det ellers blev forudset flere gange, på trods af at konkurrenten Windows koster penge.

Til gengæld dominerer Linux nu både markedet for både webservere, som en del af LAMP-stakken, og mobiltelefoner, i form af det Linux-baserede Android. Og Linux kører i dag alt fra indlejrede systemer i industrien og underholdnings-elektronik til verdens kraftigste supercomputere.

Linux version 0.01 udkom den 17. september 1991, og Linus Torvalds ville selv kalde sit Unix-inspirerede styresystem for Freax. Men FTP-administratoren foretrak Linux, og sådan blev det. Det skriver Heise Online i en lang og grundig artikel om Linux-jubilæet.

I 1996 kommer pingvinen Tux til som maskot for Linux. Linus Torvalds vælger pingvinen, fordi han altid har været glad for det dyr, efter han blev bidt af en i en zoologisk have nogle år tidligere, skriver The Linux Foundation.

Den mest kendte distribution af Linux er i dag Ubuntu, som den sydafrikanske mangemillionær Mark Shuttleworth står bag med firmaet Cannonical. Hans mål var at gøre Linux tilgængeligt for alle, og at installare Linux på desktoppen er i dag blevet så nemt, at de fleste kan finde ud af det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Ja havde det ikke været for Linus Torvalds hoppyprojekt så havde IT-verdenen set meget anderledes ud idag. Jeg og mange andre har meget at takke ham for og Ubuntu's stifter Mark Shuttleworth tror jeg på en dag kan være den person som får Linux til at blive en success på desktoppen og det er nok også ved at ske....måske en dag det kun vil være Linux og Mac. Tak til dem begge for det flotte arbejde de gør, samt alle de frivillige private og firmaer som støtter op om Linux.

;-Peter ZXNET.DK

  • 2
  • 0
#2 Thomas Knudsen

Tag jer nu sammen Version 2!

I manchetten til artiklen bruger I (for jeg-ved-ikke-hvilken-gang) fejloversættelsen "gratis" hvor "frit" ville være mere på sin plads.

Det væsentlige ved Linux er altså ikke at systemet er gratis - men at det er FRIT.

Hvis Linus Torvalds i 1991 bare havde sendt koden (eller binære blobs) rundt til interesserede, ganske gratis men uden at give dem friheden til at eksperimentere, ændre, og bidrage til funktionaliteten, så var der ikke kommet megen suppe ud af den pølsepind.

Nu valgte han heldigvis at benytte GPLv2 til at give sine brugere specifikke rettigheder til at deltage i arbejdet og festen. Det er DERFOR Linux blev en så stor succes - ikke fordi det ikke kostede noget.

I dagligsproget er det ikke det store problem ikke at skelne mellem "frit" og "gratis" - men i en IT-sammenhæng er det nærmest katastrofalt. Version 2 burde ikke være stedet hvor det var nødvendigt at gøre opmærksom på dette.

  • 8
  • 0
#3 Peter Jespersen

Hans store problem var at den DOS der fulgte med hans maskine var en vittighed og den terminalemulator der var med Minix tilsyneladende ikke var god nok når han skulle koble sig op på universitetets mainframe for at køre batchjobs udefra - så han besluttede at skrive en ny fra bunden. Samtidigt kunne han så lære x86 arkitekturen at kende.

Sådan noget kan udvikle sig.

Pludseligt sad han i sin badekåbe, med en terminalemulator der kunne håndtere fire sessions parallelt og kørte direkte på hardwaren.

MHT Ubuntu er det ganske vist den mest kendte dist i medierne - men Linux Mint er vist (så hut jeg hvisker) et knurhår foran i udbredelse.

Linus on Git : "I'm an egotistical ***, and I name all my projects after myself. First 'Linux', now 'git'"

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere