115 kroner for en Windows XP-licens til en Lenovo-netbook er helt rimeligt.
Det mener foreningen KLID, som består af virksomheder, der bakker op om Linux.
Dermed er foreningen på Lenovos side i den konkrete sag med forbrugeren Mads Boserup Lauritsen, som Lenovo har tilbudt 115 kroner retur for den ubrugte Windows XP-licens på hans Lenovo Ideapad S12.
»Når Lenovo siger, at der er tale om en særlig netbook-licens, må man jo tro på dem. Og i så fald er 115 kroner en pæn pris,« siger formand i KLID, Keld Simonsen, til Version2.
Mads Boserup Lauritsen har afvist at tage imod de 115 kroner, da han anser beløbet for at være for lavt.
I en anden refusionssag har Forbrugerklagenævnet afgjort, at en forbruger kunne få 850 kroner retur for en ubrugt Windows Vista-licens på en bærbar pc fra producenten Medion.
Også KLID anså beløbet for at være for lavt, da Mads Boserup Lauritsen første gang henvendte sig til foreningen for at orientere om sagen.
Dengang troede Keld Simonsen, at der var tale om en almindelig Windows XP-licens, og ikke den særlige netbook-udgave, som det nu er kommet frem i forbindelse med Lenovos oplysninger i sagen.
Ifølge Lenovo fastsættes prisen nemlig så lavt i den aktuelle sag, fordi der netop er tale om en særlig netbook-udgave af Windows XP.
Og det finder Keld Simonsen helt rimeligt.
»Se det fra den positive side: Lenovo har rent faktisk reageret på afgørelsen fra Forbrugerklagenævnet og behandlet sagen på en professionel måde. Jeg vil anbefale Mads Boserup Lauritsen at tage imod Lenovos tilbud. Han kan ikke opnå mere i den sag,« siger Keld Simonsen.
Bør kunne vælge Windows fra ved køb
Set fra helikopterperspektivet er KLID's holdning dog mere kritisk over for forbrugernes vilkår ved de præinstallerede Windows-licenser på bærbare pc'er.
KLID er ikke enig med Lenovo i, at Windows 7 er undtaget forbrugerens ret til at få penge tilbage for en Windows-licens.
»Men det er et spørgsmål, der stadig mangler endelig afklaring på. Den kan for eksempel komme gennem en eventuel afgørelse fra Forbrugerklagenævnet,« siger Keld Simonsen.
Samtidig mener KLID, at forbrugeren skal have mere frit spil til at vælge Windows-licensen fra ved køb.
»Vi mener, at forbrugeren skal kunne vælge styresystemet fra, når han står nede i butikken for at købe den bærbare,« siger Keld Simonsen.
Når forbrugeren alligevel skal godkende en brugeraftale til Windows ? den såkaldte EULA ? efter køb, kan der lige så godt blive tastet en Windows-licensnøgle ind samtidig, mener han.
»Vi anerkender, at det kan være en fordel for helt almindelige forbrugere, at Windows er præinstalleret. Men de kan så få en aktiveringsnøgle med til Windows-licensen. På den måde er det nemt både for dem, som ikke vil have Windows med, og dem, som gerne vil,« siger KLID-formanden.
Ifølge Keld Simonsen er KLID i gang med at udforme en klage til EU-kommissionen. KLID mener, at de nuværende vilkår omkring styresystemer på bærbare pc'er er en overtrædelse af Romtraktatens artikel 82, der omhandler monopolmisbrug.
KLID har cirka 35 medlemmer blandt både privatpersoner og virksomheder.