Linux-forening: 115 kroner fair pris for XP-licens til netbook

10. marts 2011 kl. 13:1238
Linux-forening: 115 kroner fair pris for XP-licens til netbook
Illustration: Larry Ewing.
Ifølge Linux-foreningen KLID er det helt fair, at pc-producenten Lenovo har tilbudt en forbruger 115 kroner retur for en ubrugt Windows XP-licens til en netbook.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

115 kroner for en Windows XP-licens til en Lenovo-netbook er helt rimeligt.

Det mener foreningen KLID, som består af virksomheder, der bakker op om Linux.

Dermed er foreningen på Lenovos side i den konkrete sag med forbrugeren Mads Boserup Lauritsen, som Lenovo har tilbudt 115 kroner retur for den ubrugte Windows XP-licens på hans Lenovo Ideapad S12.

»Når Lenovo siger, at der er tale om en særlig netbook-licens, må man jo tro på dem. Og i så fald er 115 kroner en pæn pris,« siger formand i KLID, Keld Simonsen, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mads Boserup Lauritsen har afvist at tage imod de 115 kroner, da han anser beløbet for at være for lavt.

I en anden refusionssag har Forbrugerklagenævnet afgjort, at en forbruger kunne få 850 kroner retur for en ubrugt Windows Vista-licens på en bærbar pc fra producenten Medion.

Også KLID anså beløbet for at være for lavt, da Mads Boserup Lauritsen første gang henvendte sig til foreningen for at orientere om sagen.

Dengang troede Keld Simonsen, at der var tale om en almindelig Windows XP-licens, og ikke den særlige netbook-udgave, som det nu er kommet frem i forbindelse med Lenovos oplysninger i sagen.

Ifølge Lenovo fastsættes prisen nemlig så lavt i den aktuelle sag, fordi der netop er tale om en særlig netbook-udgave af Windows XP.

Og det finder Keld Simonsen helt rimeligt.

»Se det fra den positive side: Lenovo har rent faktisk reageret på afgørelsen fra Forbrugerklagenævnet og behandlet sagen på en professionel måde. Jeg vil anbefale Mads Boserup Lauritsen at tage imod Lenovos tilbud. Han kan ikke opnå mere i den sag,« siger Keld Simonsen.

Bør kunne vælge Windows fra ved køb

Set fra helikopterperspektivet er KLID's holdning dog mere kritisk over for forbrugernes vilkår ved de præinstallerede Windows-licenser på bærbare pc'er.

KLID er ikke enig med Lenovo i, at Windows 7 er undtaget forbrugerens ret til at få penge tilbage for en Windows-licens.

»Men det er et spørgsmål, der stadig mangler endelig afklaring på. Den kan for eksempel komme gennem en eventuel afgørelse fra Forbrugerklagenævnet,« siger Keld Simonsen.

Samtidig mener KLID, at forbrugeren skal have mere frit spil til at vælge Windows-licensen fra ved køb.

»Vi mener, at forbrugeren skal kunne vælge styresystemet fra, når han står nede i butikken for at købe den bærbare,« siger Keld Simonsen.

Når forbrugeren alligevel skal godkende en brugeraftale til Windows ? den såkaldte EULA ? efter køb, kan der lige så godt blive tastet en Windows-licensnøgle ind samtidig, mener han.

»Vi anerkender, at det kan være en fordel for helt almindelige forbrugere, at Windows er præinstalleret. Men de kan så få en aktiveringsnøgle med til Windows-licensen. På den måde er det nemt både for dem, som ikke vil have Windows med, og dem, som gerne vil,« siger KLID-formanden.

Ifølge Keld Simonsen er KLID i gang med at udforme en klage til EU-kommissionen. KLID mener, at de nuværende vilkår omkring styresystemer på bærbare pc'er er en overtrædelse af Romtraktatens artikel 82, der omhandler monopolmisbrug.

KLID har cirka 35 medlemmer blandt både privatpersoner og virksomheder.

38 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. marts 2011 kl. 14:24

Grunden til at 115 kr er en rimelig pris for denne type licenser, er at Microsoft har sat prisen meget ned på Windows til netbooks. Dette blev gjort da netbooks i begyndelsen blev introduceret med Linux, og selvom Windows efterhånden kom frem på netbooks, blev Linux vedvarende ved med at have en stor markedsandel, med tilfredse brugere. Microsoft lavede så nogle særlige betingelser, såsom højst 1 GB RAM, en max opløsning på skærmen mm, til den meget lave pris på omkring 100 kr. Hvad Microsoft så ellers lavede af aftaler står vel hen i det uvisse, men fakta er at netbooks med Linux nærmest forsvandt helt fra markedet. Men Microsofts licensregler har så betydet en amputering af notebook-markedet hvor det er svært at opdrive en netbook med over 1 GB RAM - noget som ellers godt kunne sætte futi systemerne, og som det er billigt at udvide.

3
10. marts 2011 kl. 14:47

Synes det er en god ide med at udlevere en licens nøgle, som man så kan fravælge at købe.

På den måde gør man det let for de fleste, og stadig muligt for os andre at fravælge.

4
10. marts 2011 kl. 15:08

...og alle er glade ... liiige bortset fra Microsoft som hermed ikke kan opkræve dobbel-, trippel-, quadrupel licens for samme vare.

...og måske nogle andre der mener vi, der ikke har behov for endnu en MS Windows-licens, stadig skal betale for [u]deres[/u] Windows.

2
10. marts 2011 kl. 14:44

Keld Simonsen

Samtidig mener KLID, at forbrugeren skal have mere frit spil til at vælge Windows-licensen fra ved køb.

Det kunne realiseres ved at den kode man skal taste ind første gang man booter maskinen, bliver solgt i en kuvert ved siden af. Køber man en laptop, sidder denne kode typisk i bunden, og det er et værre bøvl at få den aflæst og tastet ind. Med den løse kuvert ved siden af, så er det meget nemmere.

Mit forslag er altså, at når man står i forretningen, så putter man en laptop og en kuvert i sin indkøbskurv, eller blot en af dem. Og de to dele må ikke kunne bundles til en billigere pris.

12
11. marts 2011 kl. 07:48

Jeg syntes ideen lyder godt. Jeg er bare bange for vi ender ud i at maskinen stiger 1500 kr og det så er den rabat man får ved køb af en Windows licens. M$ skatten skal nok blive betalt på en eller anden måde.

8
10. marts 2011 kl. 22:35

I en anden tråd,http://www.version2.dk/artikel/18355-lenovo-til-lommerne-tilbyder-115-kroner-retur-for-ubrugt-xp-licensskriver Jesper Stein Sandal,

Lad os prøve med Apple! ;)

Så inden han spørger her, er svaret: Selvfølgelig skal der også være en kuvert sammen med en Apple PC. Om de tager kr 1000 eller kr 0 for den, må de helt selv om. Det skal bare være sådan, at man kan købe hardware og sofware for sig.

Lad os prøve med Nokia! ;)

Det skrev Jesper ikke, men hvis han gjorde, så ja, det samme: Det skal stå en frit at købe softwaren i løs vægt. Så man skal kunne købe en kuvert/postkort ved siden af, som koster kr 0, med koden 1234. Typisk er det dog sådan, at opdateringer til mobiltelefoner (og printere) er noget alle kan download, også selv om man aldrig har købt telefonen.