Linux-brugere må vente på ny brugerflade: Gnome 3 udsættes til 2011

Det næste store kvantespring for den populære brugergrænseflade Gnome når ikke at udkomme i år. Udviklerne satser nu på at være klar til marts næste år.

Der kommer ingen stor opgradering af Gnome-brugerfladen i år. Det var ellers meningen, at Gnome 3 skulle have været frigivet først i marts og senere september, men nu har udviklerne bag Gnome besluttet at udsætte lanceringen til marts 2011. Det skriver Ars Technica.

Gnome er et grafisk miljø, som primært anvendes i en række Linux-distributioner som eksempelvis Ubuntu og Suse, men det findes også i versioner til andre Unix-lignende styresystemer.

Gnome konkurrerer primært mod KDE, som er lige på trapperne med version 4.5. Gnome-projektet har siden frigivelsen af version 2.0 i 2002 primært lavet mindre opdateringer med tilføjelsen af nye programmer og funktioner, men ingen skelsættende versionsskift.

Det skulle Gnome 3 rette op på med en ny opbygning af brugergrænsefladen. Imidlertid har udviklerne vurderet, at man ikke kunne nå at blive klar med en stabil version i tide til en lancering i september. Gnome kører med en halvårlig cyklus af opdateringer i marts og september.

Selv hvis Gnome 3 bliver frigivet til marts næste år, så er det dog langt fra sikkert, at den dukker op i de store Linux-distributioner lige med det samme. Man kan dog allerede nu prøvekøre flere testversioner af Gnome 3, selvom de ikke officielt understøttes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Claus Gårde Henriksen

men ikke helt stabil nok som de også er inde på. Kan bestemt anbefale nysgerrige ubuntu 10 brugere at installere den 'for sjovt' og prøve den af med 'gnome-shell --replace'. Jeg synes nu ikke den er en mega revolution, mere lidt ala 'de bedste ting fra Compiz' (scale/expo) svejset sammen med en lidt mere nutidig launcher. Det skal nok blive godt, når prøver at undgå en 'KDE4' :-)

 • 0
 • 0
#7 Lars Bjerregaard

Hmmm.... på min 5 år gamle P4 desktop maskine, kører jeg absolut nyeste KDE4, gennem sidux distributionen. Når min maskine er startet (hvilket går hurtigt) bruges 160MB RAM, og der bruges NUL overflødige CPU cykler.

Forskellige distributioner kan fucke både Gnome og KDE up på forskellig vis, men det kan altså også gøres ordentligt. Med KDE4 har jeg en moderne, snappy og nydelig desktop, hvor jeg ikke rigtigt savner noget.

Kan varmt anbefale at give sidux et spin på din maskine hvis: * Du har noget Linux erfaring * Kan lide Debian baserede distributioner * Kan lide KDE * Gerne vil køre en rolling-release distribution, som med en smule omtanke kører stort set lige så bundsolidt som Debian Stable (dvs. MEGET stabilt).

 • 0
 • 0
#8 Christian W. Moesgaard

Der er i tilfældet tale om Kubuntu.

Jeg har på fornemmelsen at problemet opstår som del af ATi FGLRX drivers. Det ironiske ved det er imidlertid, at Gnome sagtens kan klare det. Jeg ved ikke rigtig. KDE er lækker, men jeg har ikke umiddelbart lyst til at rode med en rolling release distro. (Faktisk slår den KWin fra med mindre man hacker den)

Compiz, derimod, er umådeligt solidt. Det kan man altså ikke tage fra det.

 • 0
 • 0
#9 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Lars,

Kan varmt anbefale at give sidux et spin på din maskine hvis: * Du har noget Linux erfaring * Kan lide Debian baserede distributioner * Kan lide KDE * Gerne vil køre en rolling-release distribution, som med en smule omtanke kører stort set lige så bundsolidt som Debian Stable (dvs. MEGET stabilt).

Hvad nu hvis man bare har en ubuntu 10.4 installeret på en disk og kunne tænke sig at prøve denne Gnome-dimmer?

Hvad gør jeg så?

(fra en totalt ubuntu-newbie)

 • 0
 • 0
#10 Ole Juul

Hvad nu hvis man bare har en ubuntu 10.4 installeret på en disk og kunne tænke sig at prøve denne Gnome-dimmer?

Du skriver bare "sudo apt-get install Gnome-dimmer" og så er det gjort. På den måde kan du installere hvad du vil - også KDE desktop eller andre windows managers.

Jeg tror dog ikke der er noget der heder "Gnome-dimmer". :) Hvor fik du den ide fra?

 • 0
 • 0
#13 Lars Bjerregaard

Kubuntu er vel heller ikke den distro man skal bruge hvis man vil have en god KDE oplevelse? Det er ihvertfald hvad jeg har kunne læse mig til rundt omkring. OpenSuse er en af de distroer jeg oftest ser anbefalet for en god KDE oplevelse. Men det er jeg sikker på at der er andre der kan verificere.

Kubuntu burde være distroen man går til for en god KDE oplevelse, men sådan er det desværre ikke rigtigt. Der bliver bare ikke poleret nok på den. Da jeg for et år siden undersøgte hvad som ville give mig den bedste KDE4 oplevelse, læste jeg en del rapporter om hvad folk sagde. Ud fra det afprøvede jeg Slackware og OpenSUSE. Slackware passer ikke til min stil, og OpenSUSE er meget poleret men for resourcetung synes jeg. Derfor faldt jeg pladask for sidux. I forvejen havde jeg kørt ubuntu og dernæst debian stable i nogen år, og er kommet til at foretrække "the debian way". sidux er KDE centreret, og giver: * Latest og greatest software via debian sid/unstable men stabiliseret. Dvs. ikke flere store opgraderinger (som tit går delvist galt) da det er en rolling-release, som fungerer forbløffende godt. * En top-optimeret og meget lean KDE4 oplevelse. Bedste ud af æsken hvis du spørger mig. Man skal bare huske at slå akonadi+nepomuk fra :-) Det er bare ikke klart endnu. * En kerne som er nyeste upstream-stable i en god desktop optimeret konfiguration.

Alt i alt den bedste Linux oplevelse jeg endnu har haft (gennem mange år). Er dog ikke noget for folk som er forskrækkede ved en terminal, da al upgrade foregår i CLI mode.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Mørch

Kubuntu er vel heller ikke den distro man skal bruge hvis man vil have en god KDE oplevelse? Det er ihvertfald hvad jeg har kunne læse mig til rundt omkring. OpenSuse er en af de distroer jeg oftest ser anbefalet for en god KDE oplevelse. Men det er jeg sikker på at der er andre der kan verificere.

Jeg tror Kubuntu er en kæmpe misforståelse fra Canonical. Jeg har et par gange forsøgt at få den til at køre, men den har skåret for mange underlige hjørner til at jeg nogensinde bliver rigtig gode venner med den. Jeg ved at Mandriva udsprang af RedHat som et brugervenligt KDE-alternativ, fordi RedHat for mange år siden ikke inkluderede KDE. OpenSuSe er vist også et godt KDE-alternativ, og har fordelen at SuSe er blandt de mest udbredte kommercielle distributioner i Europa. Og så er der alle de andre mindre kendte distributioner, som måske lige har det særpræg der gør at man bliver gode venner med netop den distribution.

Personligt kan jeg godt lide IceWM (og IceWM-light) som alternativ WindowManager hvis der er tale om et grafikkort med begrænsede ressourcer. Den bruger næsten ingen system-ressourcer men leverer alligevel en fornuftig brugerflade som ikke kræver ret meget tilvænning. - Man kan jo alligevel ikke arbejde i vinduer der smelter eller snurrer rundt og eksploderer.

 • 0
 • 0
#15 Thorbjørn Andersen

Nu hvor debatten (helt uden min hjælp) er blevet helt afsporet til at handle om KDE - vil jeg nævne at PCLinuxOS bestemt er interessant. (Hvis man vil snuse til KDE - og ikke har krav om et stort repository er Pardus i øvrigt også meget spændende)

Kubuntu kører sjældent helt uden besvær. Hvis man virkelig ønsker at køre en KDE ubuntubaseret distro er Mint KDE nok sagen.

 • 0
 • 0
#16 Ole Juul

Jeg bruger selv den gamle KDE til hverdag men kan det ikke være lige meget? En window manager er jo bare til at launch applikationer og ikke noget til at kikke på ellers.

Hvis man kan lide Ubuntu er det let at installer Ubuntu Server, og til en desktop maskine så er det bare apt-get en eller anden window manager.

Vi er ælder her i huset og min kone har lige skiftet til Fluxbox. Det viser mig at det er virkeligt alt det samme. Jeg tror ikke at unge menesker vil have nogen problem uden den nye Gnome hvis de er avanceret nok til at selv installere Linux.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere