Linux-brugere forment adgang til eksamen på Aalborg Universitet
Når eleverne på Aalborg Universitet (AAU) skal til eksamen, skal de bruge eksamensovervågningsprogrammet ITX-Flex.
Det er et krav, men programmet fungerer ikke på Linux, hvilket efterlader nogle elever i en mildest talt presset situation her i januar, hvor universitetet holder eksamenerne.
»Problemet ville ikke være så stort, hvis det kun drejede sig om skriveopgaver, hvor programmerne tilnærmelsesvis ligner hinanden, men i andre eksamener, fx i mit tilfælde med programmering, skal man vænne sig til et helt andet udviklingsmiljø,« skriver Simon Thyregod Kristensen, der skal til eksamen i grundlæggende programmering på AUU, i en mail til Version2.
Der tages screenshots af computerens skærm. Disse skærmbilleder sendes til en central server i AAU’s servermiljø. Derudover sendes en procesliste (liste over kørende programmer) og netværkskonfiguration til serveren.Hvad overvåger ITX-Flex?
»Holdningen er generelt, at det ikke kan lade sig gøre, at jeg benytter Linux, eftersom programmet ikke understøtter det,« skriver Simon Thyregod Kristensen.
Han står med to muligheder: Enten skal han søge dispensation, eller også må han gå til eksamen med en Windows-maskine.
»Hvis jeg skal have dispensation og alligevel gå til eksamen med Linux, så afhænger det af, om den enkelte kursusleder accepterer, at der ikke foretages overvågning med programmet.«
Det betyder, at Simon Thyregod Kristensen nu sammen med universitetets øvrige Linux-brugere ikke blot skal læse op til eksamen, men samtidigt finde ud af, hvorvidt han overhovedet kan få lov til at bruge sin Linux-maskine til hvert enkelt eksamen.
»Det sætter stress på, at jeg både skal finde ud af, hvordan jeg kan udføre eksamen, og indrette mig efter de krav, de nedsætter for den enkelte eksamen, ved siden af at skulle læse op på eksamen. Så det er ikke det at skulle igennem denne proces, det er mere, at jeg måske bliver nødt til at gøre det for hver eksamen på alle semestre fremover. Derudover kan det tænkes, at det ikke er alle kursusledere, som har i sinde at tillade et alternativ, som dermed tvinger brug af Windows til den pågældende eksamen.«
Programmet er hasteudviklet
ITX-Flex bruges nu i stedet for Exam Monitor, der ellers tidligere har været brugt, men SDU opsagde samarbejdet med både Aalborg og Aarhus Universitet i foråret 2017, forklarer studiechef på AAU Lone Vestergaard.
Det betyder, at begge universiteter kun havde et halvt år til at udvikle et nyt system, hvilket altså ikke fungerer på Linux.
Universitetets ledelse erkender, at det ikke er heldigt for de studerende, der bruger Linux, men alternativet var endnu værre.
»Den helt afgørende præmis var, at vi skulle have udviklet et helt nyt system i løbet af få måneder,« siger Lone Vestergaard.
»Hvis vi ikke kunne leve med den her løsning, så måtte vi udskyde leverencedatoen, og det kunne vi ikke. Så det er ikke lige meget, men det er en speciel situation.«
Omtrent en procent af de skriftlige eksamener skrives på Linux-computere, så man ville hellere sikre, at majoriteten (Windows og Mac) kunne gå til eksamen, mens Linux-brugerne altså nu står i en besværlig situation, end at risikere, at ingen kunne gå til eksamen.
»Det er jo ikke det samme som, at Linux-brugerne er ligegyldige, men det er ikke løst endnu,« siger Lone Vestergaard.
»I første omgang har vi haft et pres på at få et system, der fungerede – og det skulle gå hurtigt. Men det er klart, at systemforvalterkredsen skal kigge på, hvad der skal ske angående Linux-brugerne.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.