Linux-brugere forment adgang til eksamen på Aalborg Universitet

Illustration: Ocus Focus, BigStock
Universitetet kræver, at eleverne bruger overvågningssoftware, der ikke fungerer på Linux. Studiechef erkender, at Linux-brugerne havner i klemme, men systemet skulle hasteudvikles.

Når eleverne på Aalborg Universitet (AAU) skal til eksamen, skal de bruge eksamensovervågningsprogrammet ITX-Flex.

Det er et krav, men programmet fungerer ikke på Linux, hvilket efterlader nogle elever i en mildest talt presset situation her i januar, hvor universitetet holder eksamenerne.

»Problemet ville ikke være så stort, hvis det kun drejede sig om skriveopgaver, hvor programmerne tilnærmelsesvis ligner hinanden, men i andre eksamener, fx i mit tilfælde med programmering, skal man vænne sig til et helt andet udviklingsmiljø,« skriver Simon Thyregod Kristensen, der skal til eksamen i grundlæggende programmering på AUU, i en mail til Version2.

»Holdningen er generelt, at det ikke kan lade sig gøre, at jeg benytter Linux, eftersom programmet ikke understøtter det,« skriver Simon Thyregod Kristensen.

Han står med to muligheder: Enten skal han søge dispensation, eller også må han gå til eksamen med en Windows-maskine.

»Hvis jeg skal have dispensation og alligevel gå til eksamen med Linux, så afhænger det af, om den enkelte kursusleder accepterer, at der ikke foretages overvågning med programmet.«

Læs også: SDU til alarmerede elever: Vi overvåger kun det nødvendige på din computer

Det betyder, at Simon Thyregod Kristensen nu sammen med universitetets øvrige Linux-brugere ikke blot skal læse op til eksamen, men samtidigt finde ud af, hvorvidt han overhovedet kan få lov til at bruge sin Linux-maskine til hvert enkelt eksamen.

»Det sætter stress på, at jeg både skal finde ud af, hvordan jeg kan udføre eksamen, og indrette mig efter de krav, de nedsætter for den enkelte eksamen, ved siden af at skulle læse op på eksamen. Så det er ikke det at skulle igennem denne proces, det er mere, at jeg måske bliver nødt til at gøre det for hver eksamen på alle semestre fremover. Derudover kan det tænkes, at det ikke er alle kursusledere, som har i sinde at tillade et alternativ, som dermed tvinger brug af Windows til den pågældende eksamen.«

Programmet er hasteudviklet

ITX-Flex bruges nu i stedet for Exam Monitor, der ellers tidligere har været brugt, men SDU opsagde samarbejdet med både Aalborg og Aarhus Universitet i foråret 2017, forklarer studiechef på AAU Lone Vestergaard.

Det betyder, at begge universiteter kun havde et halvt år til at udvikle et nyt system, hvilket altså ikke fungerer på Linux.

Universitetets ledelse erkender, at det ikke er heldigt for de studerende, der bruger Linux, men alternativet var endnu værre.

Læs også: Overvågningssoftware skal stoppe eksamenssnyd på Syddansk Universitet

»Den helt afgørende præmis var, at vi skulle have udviklet et helt nyt system i løbet af få måneder,« siger Lone Vestergaard.

»Hvis vi ikke kunne leve med den her løsning, så måtte vi udskyde leverencedatoen, og det kunne vi ikke. Så det er ikke lige meget, men det er en speciel situation.«

Læs også: Debat om eksamenssnyd: Kan teknologi løse politiske problemer?

Omtrent en procent af de skriftlige eksamener skrives på Linux-computere, så man ville hellere sikre, at majoriteten (Windows og Mac) kunne gå til eksamen, mens Linux-brugerne altså nu står i en besværlig situation, end at risikere, at ingen kunne gå til eksamen.

»Det er jo ikke det samme som, at Linux-brugerne er ligegyldige, men det er ikke løst endnu,« siger Lone Vestergaard.

»I første omgang har vi haft et pres på at få et system, der fungerede – og det skulle gå hurtigt. Men det er klart, at systemforvalterkredsen skal kigge på, hvad der skal ske angående Linux-brugerne.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (37)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Claus Bobjerg Juul

Er det ikke en mulighed at afvikle en linux VM på en windows box, screenshorts mv. bør så vise linux screenshots, de får selvfølgelig ikke så meget ud af netværks delen.

Det er lidt bøvlet at skulle installere en Windows box når du nu har en Linux box, Det er vel besværet værd også at spørge om det er et tilladt setup.

 • 10
 • 0
#3 Henning Johannesen

»Den helt afgørende præmis var, at vi skulle have udviklet et helt nyt system i løbet af få måneder,« siger Lone Vestergaard.

»Hvis vi ikke kunne leve med den her løsning, så måtte vi udskyde leverencedatoen, og det kunne vi ikke. Så det er ikke lige meget, men det er en speciel situation.«

Ovenstående er meget dårlige undskyldninger.

Mon ikke det snarer skyldes at de personer der har ansvaret for bestillingen af overvågningssoftwaren ikke ved hvilken rolle et operativsystem spiller på en computer og at der eksisterer andre operativsystemer end Mac og MS Windows.

Det undrer mig at de har kunne få det til at fungere på Mac og ikke på Linux!

Det er utroligt at man i overvågningens og kontrollens hellige navn, dikterer hvilket operativsystem man skal bruge til eksamen.

Hvorfor er det de studerendes problem, at ledelsen ikke kan finde ud af det?

 • 25
 • 0
#4 Per Gøtterup

Ville det ikke være bedre om man simpelt hen stolede på eleverne?

Jeg forstår ikke hvorfor elevorganisationerne ikke har protesteret over at blive mistænkeliggjort på denne måde. De burde have sagt fra for længe siden.

 • 23
 • 1
#5 Simon Mikkelsen

Universitetet har et problem - fair nok. Men i stedet for at finde en rimelig løsning sender man aben 100% videre til de studerende. Det dur slet ikke!

Som Alexander Alsing skriver, et skærpet tilsyn og så kan man bruge Linux ville være en fin mindelig løsning, når det nu er én gang og ekstraordinært.

Der står i artiklen at kun 1% af eleverne bruger Linux. Jeg gætter på at humaniora trækker det tal kraftigt ned. Det er nok meget højere jo tættere man kommer på de tekniske og datalogiske fag.

 • 21
 • 0
#8 Mogens Lysemose

virtuel Windows på en linux og så kører overvågningen der. Ville det ikke være smartere?

Så kan man sandsynligvis snyde i linux-maskinen uden at Windows-VM'en kan opdage det, så på den måde ville det jo være "smart" ;)

 • 9
 • 0
#11 Michael Aggerholm

Universitetet har klokket gevaldigt i det når de ligefrem kræver at eleverne lægger penge i Microsofts eller Apples lommer før de får lov til at gå til eksamen.

Og hvis det så bare var et spørgsmål om at låne en anden maskine, så handler det jo også om at man tvinger eleverne til at anvende andre udviklingsmiljøer end de kender. Disse forudsætninger burde have været klare fra starten af semestret, ikke dagen før eksamen!

Den eneste rimelige konsekvens af ledelsens kortsigtethed er, at give alle Linux brugere automatisk dispensation fra at anvende pgl. anti-snydesoftware. Når man nu tænker på den gruppe som "bah, sølle 1% som må sejle deres egen sø", ja så gør det vel heller ikke så meget hvis de undtages fra reglerne indtil man er klar til at understøtte dem teknisk.

Og vil en eller anden ikke lige oplyse @mortenegedal om, at der ikke er noget ord der hedder "eksamenen". Det er lidt pinligt.

 • 25
 • 1
#13 Deleted User

Denne situation ligner da i grum grad hele "NemID" tragedien hvor man også forlanger at alle skal bruge NemID og de fleste steder ikke har noget alternativ til dem som ikke bruger NemID.

 • 7
 • 2
#16 Magnus Jørgensen

Hvorfor dælen har man ikke til at starte med udviklet dette stykke software med platforms uafhængige værktøjer? På mig virker det som noget man helt bevidst gør.

Der findes utallige værktøjer og frameworks til dette. Ikke bare i Java, men også i C++, .net. Alle de 10 største sprog på nedenstående liste har multplatforms frameworks. https://www.tiobe.com/tiobe-index/

 • 2
 • 0
#17 Peter Holm Jensen

Hvis ikke det er oplyst før man startede på studiet, så klargør en stævning og forlang erstatning hvis man ikke får sin eksamen. Det skal nok skaffe nogle dispensationer, og som læreanstalt lav så en måde hvor man ikke skal gribe ind i folks personlige frihed for at gå til eksamen.

 • 7
 • 1
#18 Lasse Leegaard

Jeg mener, at man burde stole på de studerende. Hvis man alligevel insisterer på at det ikke er en farbar vej, kunne man lavede en linux version, der ikke gjorde noget. Dvs ingen funktionalitet udover en skal, der viser lidt information og som ellers "ser rigtigt ud". Størrelse på installationsfiler og installationstid burde ret nemt kunne blæses op til at se ud som om der sker en hel masse uden man skal bruge lang tid på at implementere faktisk funktionalitet. Bare det at skulle installere noget påkrævet overvågningssoftware burde være nok til at skræmme de fleste fra at forsøge at snyde. Det skal naturligvis være hemmeligt at den ikke gøre noget for at få effekten.

 • 0
 • 2
#19 Troels Just

"vi skulle have udviklet et helt nyt system i løbet af få måneder"

Det er inkompetence grænsende til det uansvarlige. Vi har længe vidst at hastværk er lastværk, men i betragtning af mængden af sikkerhedsproblemer, som skyldes elendig software er det decideret chokerende at så fremtrædende organisationer påtvinger folk, at installere ting på deres computer, som aldrig kan have været testet helt til bunden, og sikkert slet ikke er gennemset af uafhængige folk.

Det her burde være en sag for datatilsynet, eller sågar EUs myndigheder med ansvar for datasikkerhed.

 • 12
 • 1
#20 Troels Henriksen

Jeg er postdoc på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, og har både i min studietid og under min ansættelse været involveret i forskellige eksamener i programmeringskurser (førstnævnte som instruktor). Som regel foregår de ved at de studerende får lov til at tage opgaven med hjem, og arbejde på den i deres vanlige rammer - og is særdeleshed uden overvågningsprogrammel. Bliver der lejlighedsvist snydt? Sikkert (og vi har da også et par gange fanget folk), men ikke i et omfang så det kan mærkes - og slet ikke i et omfang, så vi har lyst til at umynddiggøre de studerende og besværliggøre eksamen med begrænsninger i stil med dem der her nævnes.

Jeg tror ikke studerende i København er specielt meget ærligere end dem på Fyn eller i Jylland, så hvordan kan det være disse universiteter føler behov for så invasive kontrolmekanismer?

 • 22
 • 0
#21 Deleted User

Det er inkompetence grænsende til det uansvarlige. Vi har længe vidst at hastværk er lastværk, men i betragtning af mængden af sikkerhedsproblemer, som skyldes elendig software er det decideret chokerende at så fremtrædende organisationer påtvinger folk, at installere ting på deres computer, som aldrig kan have været testet helt til bunden, og sikkert slet ikke er gennemset af uafhængige folk.

Det altså ikke mit indtryk at offentlige projekter som ikke var "hastværk" er specielt meget bedre og i mange tilfælde tværtimod.

Årelange projekter som er forsinkede adskillige gange og som har kostet meget mere end det projekterede og med elendig eller ikke eksisterende funktionalitet, er jo mere reglen end undtagelsen her.

 • 2
 • 1
#22 Mogens Lysemose

Jeg mener, at man burde stole på de studerende.

Det er for naivt. Der er ingen tvivl om at der foregår massivt snyderi med opgaver, og nogle vil sikkert også snyde til eksaminerne. Det bør man jo forsøge at komme til livs og ikke bare stole på alle studerende. Vi har ikke brug for flere Penkowa-sager.

Men man skal selvfølgelig ballancere det så man kun straffer de skyldige - og ikke giver uskyldige væsentlige ulemper. Og det er jo god skik at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist.

 • 2
 • 5
#24 Martin Jensen

Jeg går på AAU, og jeg har været til eksamen både med og uden exam monitor. Problemet er ikke større end at man får en dispentasation hvis man af en eller grund ikke kan køre det. Til en eksamen sidste år moniterede den f.eks. ikke den sidste time af eksamen for alle der var oppe i lige den eksamen, hvilket ikke medførte nogle problemer, og til sidste digitaleksamen her for et par dage siden, behøvede vi ikke at benytte det. Så større er problemet nu heller ikke. Det er nu heller ikke min oplevelse at der foregår massiv snyderi med opgaver, som en nævner. Jeg har faktisk aldrig hørt om snyderi til en eksamen på hele vores fakultet - og jeg har aligevel gået her i næsten fem år.

 • 6
 • 0
#27 Benjamin Balder

Det er godt at høre!

Jeg håber virkelig, at dine medstuderende søger dispensationen. Man skal ikke lade ledelsen true folk til at skifte operativsystem pga. urimelige krav om urimelig eksamenskontrol.

Hvad blev der af de søde pensionerede eksamensvagter, der læste avis og spiste wienerbrød? De er kompatible med alle slags operativsystemer! Og koster ingen licens-penge!

 • 7
 • 0
#28 Glenn Dufke

Hvad blev der af de søde pensionerede eksamensvagter, der læste avis og spiste wienerbrød? De er kompatible med alle slags operativsystemer! Og koster ingen licens-penge!

Den eneste omkostning er kaffen og wienerbrødet.. Eller det bliver måske også begrænset af ledelsen til studenterbrød? ;)

Jokes aside Så synes jeg de skyder langt over målet med den overvågningssoftware :)

 • 4
 • 0
#29 Martin Nielsen

Bør skolen ikke tilbyde en VDI løsning de selv kan styre adgange til og fra (og ligge dårlig software på ) hvis de ikke har mulighed for at understøtte de relevante platforme til BYOD eksamener, på den måde kan de vel også tilsikre der kun er adgang til de programmer / services som er tilladt

 • 0
 • 1
#30 Lars Juul

Hvad blev der af de søde pensionerede eksamensvagter, der læste avis og spiste wienerbrød? De er kompatible med alle slags operativsystemer! Og koster ingen licens-penge!

Jo, de var såmænd søde. Husker en eksamen på DTU midt i halvfemserne, da den ældre dame med stakken af eksamensopgaver på engelsk, ved starten af eksamen udbryder på klassisk Karen Blixen'sk "ER DER NOGLE UDENLANDSKE STUDERENDE TILSTEDE?"

 • 0
 • 0
#32 Mike Mikjær Blogger

nej problemet er derimod at skolen bilder sig ind at de har lov at diktere hvilke noget software jég kører på mín maskine ... hvis jeg så meget som skulle overveje at køre den slags skulle jeg have reproducerbar kildekode (inkl. buildsystem) udleveret, jeg tvivler dog kraftigt på at en gennemlæsning af kildekoden ville formilde min holdning sønderligt ... jeg mener, i forvejen er de flabet at tvinge elever til at køre noget fremmed kode, men når de tilmed indrømmer at det er hastebygget slamkode med overvågning som det primære formål ... glem det!

Som ande siger ville det klæ' dem at følge med tiden istedet for det pjat der.

 • 5
 • 0
#33 Peter Hansen

Har du talt med nogle universitetsstuderende for nylig? De har "fag" og skal ud på "skolen"…

Selvfølgelig har de "fag". En studieordning består som bekendt af en række "fag" med tilhørende eksaminer.

Måske du tænker på ordet "lektier", der visse steder også er slået igennem i de børnevoksnes pseudo-terminologi for universitetsstuderende, lige som det for længst er blevet umoderne at sige, at man læser på kandidatdelen af studiet. Nu "tager man en kandidat".

 • 1
 • 2
#34 Carsten Hvilsted

Det var min opfattelse - og tilgiv mig hvis jeg tager fejl - at SDU Exam Monitor kan afvikles under Linux?

Uanset hvad undrer det mig, at man har valgt at udvikle et nyt system. Det står måske besvaret et sted jeg har overset, hvordan dette system er forskelligt fra Exam Monitor.

Burde Undervisningsministeriet ikke udvikle et system der kan bruges alle steder?

Altså, jeg er med på at det er langt over grænsen for hvad man kan tillade sig at bede folk om at afvikle på deres computer, men når vi nu er enige om, at dansk IT politik giver lov til overvågning i ekstrem grad, og at ingen der træffer beslutninger har et egentligt problem med dette, så undrer det mig, hvorfor der skal eksistere adskillige forskellige systemer til samme formål, I stedet for at lade sådan et system udgives fra centralt hold.

Måske er det blot mig der misforstår noget, det er bestemt sket før. Jeg synes bare der er noget symptomatisk ved at alle enheder i Danmark, hvor små de end måtte være, udvikler deres egne systemer fra bunden.

 • 0
 • 0
#36 Kristian Klausen

Bør skolen ikke tilbyde en VDI løsning de selv kan styre adgange til og fra (og ligge dårlig software på ) hvis de ikke har mulighed for at understøtte de relevante platforme til BYOD eksamener, på den måde kan de vel også tilsikre der kun er adgang til de programmer / services som er tilladt

Kan ikke se det giver mening at bruge et værktøj i dagligdagen og et andet til eksamen. Det er jo ikke sådan eksamener fungerer, altså til eksamen bruger med det man har lært i undervisningen og de værktøjer man har brugt i undervisningen.

Måske hvis det kun drejede sig om skriveopgaver, kunne man retfærdiggøre at elverne udover skulle præstere til eksamen også skulle lære et nyt værktøj et kende. Men et effektivt udviklingsmiljø er nu en anden størrelse og et skift over natten vil alt andet lige kunne ses på resultatet.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere