Linux æder sig yderligere ind på servermarkedet

28. april 2011 kl. 15:566
Antallet af Linux-servere vokser langt hurtigere end alternativerne. Det viser en ny opgørelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Styresystemer var hotte i 2010 på trods af den lettere rystede verdensøkonomi. Markedet steg med 7,8 procent fra 28,1 milliarder dollar i 2009 til 30,4 milliarder dollar i 2010 ifølge beregninger fra analysehuset Gartner.

Linux var på serverområdet det hurtigstvoksende styresystem, mens Mac voksede mest i markedsandele på klient-siden. Microsoft fastholder sin førerposition på det overordnede styresystem-marked med 78,6 procent af markedet.

»Generelt overgik klient-styresystemerne server-styresystemerne og voksede 9,3 procent i 2010, mens server-styresystem-segmentet kun voksede med 5,7 procent,« udtaler Matthew Cheung, ledende forskningsanalytiker hos Gartner Inc.

»Den vedvarende efterspørgsel efter nye pc'er blev for alvor sluppet løs, efterhånden som økonomien trådte ud af den økonomiske nedtur, som dæmpede væksten af klientstyresystemer,« fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apple nyder godt af efterspørgslen efter klient styresystemer, primært fordi Mac OS til desktops og laptops solgte rigtig godt. Windows er dog stadig den største på det marked, primært fordi mange ser den endegyldige udløbsdato for Windows XP nærme sig med hastige skridt.

Gartners opgørelse viser yderligere at efter Microsoft, der klart indtager førstepladsen inden for styresystemsoftware med 78,6 procent, kommer IBM ind på en andenplads med 7,5 procents markedsandel. På en tredjeplads ligger HP med 3,7 procent og Oracle sniger sig op på en fjerdeplads fra nummer 8 i 2009. Årsagen er opkøbet af Microsystems Solaris i april 2009.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. april 2011 kl. 00:21

Jeg troede altså at al den information der har været det sidste år sagde til os at tablets vil afløse PC'en, men alligvel er der så sket en markant stigning i salget af PC OS (inkl. Mac). Derudover stiger antallet af PC licenser mere end server licenser, hvor er Clouden henne? Skulle en ikke netop sørge for at vi blev på vores OS med en browser, og server-siden skalerede op og fik tilført flere kræfter?

Eller skal man læse det sådan, at Microsoft har solgt en masse Windows licenser, fordi de har tvunget deres brugere til det (Windows XP udgår, ligesom de proklamerede at IE 10 ikke kommer til Vista, så den dør også om lidt), og Apple sælger flere fordi det kører for dem, og flere og flere får øjnene op for deres sublime (i forhold til hvad Microsoft har at byde på) OS X?

Hvem andre en Microsoft og Apple figurere iøvrigt på desktop OS salgs siden, som er med i en sådan statistik?

2
29. april 2011 kl. 12:38

Tænk at kunne måle antallet af Linuxinstallationer. De er godt nok skrappe! Hvad udgør en Linuxserver? Er det antallet af CPU-cores, som afvikler en Linuxkerne, er det antallet af funktionelle tjenester, som fremstår for omverdenen som værende en Linuxserver, eller er det antallet af installationer i drift, virtuelle eller ej?

Lad os tage et eksempel: Vi har en sky af 16 fysiske maskiner. I den sky kører 10 virtuelle maskiner, som hver har 100 shared kernel instanser. Er svaret så 16? 10? 26? 1026?

Jeg kan ikke svare på det. Hvor tæt skal to bunker sand ligge på hinanden, før det er en bunke?

Thomas

3
29. april 2011 kl. 12:48

Hej Thomas,

Er det ikke antallet af solgte OS licenser i 2010 og ikke install-base? Dermed vil det også give mening at det er virksomheder som RedHat der fremgår og ikke Debian f.eks.

Det er her hvor nogle vil mene at billedet af Windows er forkert, fordi det smides i nakken af folk, selvom de ikke vil have det, og erstatter det med f.eks. FreeBSD.

Tallene som normalt vises for install-base er dog også væsentlig anderledes end disse, da de vil tage højde for at Windows er blevet smidt på porten af nogle.

Derudover sælger Apple f.eks. OS X når de sælger en maskine. Deres løssalg er påvirket af om der er en ny release (Tiger, Leopard, Snow Leopard) og derefter går ned, da det så kun er ved erhvervelse af nye maskiner der sælges nye licenser. Hvor f.eks. Microsoft sælger ved indførelse af nye releases og ved udfasning af gamle.

4
29. april 2011 kl. 12:57

Det er nok, som du siger. Hvad tallene kan bruges til, er jo så en helt anden diskussion. Det er jo lige som [indsæt dårlig bilanalogi...]

Thomas

5
29. april 2011 kl. 13:03

Det er nok, som du siger. Hvad tallene kan bruges til, er jo så en helt anden diskussion. Det er jo lige som [indsæt dårlig bilanalogi...]

Det var også min tanke? Hvad er det der skal bevises? Hvis man ser på grafen, er det svært at udlede om det er en graf over server OS, for så er jeg da imponeret af at OS X Server skulle have en markedsdel på 1.7% i forhold til RedHats 2.0%

Men igen det er da noget af en overskrift, når over 80 % af artiklen handler om klient OS, hvor Apple så åbenbart er vokset mere end Microsoft, og styresystmer generelt. Hvad har det med at Linux æder sig ind på servermakedet at gøre?

6
29. april 2011 kl. 13:42

Endnu en ubrugelig Gartner analyse rammer forsiderne.