Linux 3.8 vil ikke køre på 386-processorer

En af de vigtigste processorer i pc-historien synger på sidste vers. I hvert fald hos Linux-udviklerne som fra version 3.8 af kernen vil droppe understøttelsen af 386-processorer.

Alting har en ende, selv gammel, elsket hardware. Det gælder også hos udviklerne af Linux-kernen, som ellers er det styresystem, som kan køre på flest glemte hardwareplatforme. Nu er det imidlertid slut med understøttelsen af én, der bestemt ikke er glemt: 80386-processoren.

Den næste version 3.8 af Linux-kernen vil nemlig ikke understøtte 386-processorer. Det skriver amerikanske PC World.

Læs også: Ny Linux 3.7 laver Intel-tricket på ARM-processorer

Beslutningen om at droppe 386 fra Linux-kernen er taget for at mindske kompleksiteten for kerneudviklerne, og lige netop dén gren af x86-familien har da også været forældet i næsten 20 år på pc'er.

386-processoren så dagens lys i 1985 og blev officielt først udfaset i 2007, men de sidste år af dens levetid blev den hovedsageligt brugt i tidlige smartphones og indlejrede systemer.

Det var den første 32-bit processor på Intels arkitektur og kan dermed også ses som den første moderne pc-processor, hvis rødder stadig kan spores i moderne pc'er, om end det altså nu er ved at være slut med understøttelsen fra nye styresystemer.

Den netop frigivne Linux 3.7 og tidligere understøtter dog stadig 386-processorerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jesper Høgh

Men vi overlever nok. Og skulle behovet vise sig, så vil vel nok nogle gode mennesker komtabilitere også fremtidige Linux kerner med tingester helt ned til pic16 niveau.

(fra fortiden i en kommunal EDB-Afdeling:)

Jeg husker min opdatering fra 286 til 386 - på min klædeskabsstørrelse IBM PC med hjul under, så man ikke behøvede at tilkalde et flyttefirma, når den skulle flyttes.

Harddisk? nej, dét var forbeholdt Novell-NetWare serverne, som til gendgæld havde sådan nogle helt op til 20 MB. Vi bootede på en floppy, loggede ind, og havde så vores netværksdrev.

Da transporten var token ring, var det altid nemt at finde problemet når et beacon blev udsendt. Desværre havde man et EDB-gulv i stueetagen, som var tilpasset tidligere placeringer af skriveborde og pc'er, så når disse (ret klodsede) token ring stik enten blev til overs eller blev brugt af een længere væk, blev de en stor gene.

Hvad brugerne brugte? Jo, de brugte såmend det geniale Danbase og også Dantekst.

Jeg kan egentlig kun svare for Danbase, for det var/er jeg ekspert i.

/jesper

  • 2
  • 0
#4 Jesper Høgh

Eller måske CP/M - jeg husker stadig min Bondwell, som var lige så bærbar som et klaver. Men jeg glemmer aldrig den centrale kommando: PIP - du kunne gøre alt med PIP - og alt skulle gøres med PIP.

edit: og så havde den faktisk en fed text-to-spech funktion - selv med dens 1-bit opløsning.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere