Linus Torvalds vil søge hjælp til bedre at forstå andres følelser

Illustration: Krd
Linux-skaber Linus Torvalds erkender at have bidraget til et uprofessionelt arbejdsmiljø og vil nu søge hjælp.

Udover at stå bag det allestedsnærværende styresystem Linux, så er Linus Torvalds også kendt for sine til tider heftige vredesudbrud, der har været rettet mod navngivne personer og organisationer. Men det skal der tilsyneladende laves om på.

The Register har fået øje på en besked fra Torvalds til en mailingliste sendt søndag.

»I am not an emotionally empathetic kind of person and that probably doesn't come as a big surprise to anybody. Least of all me. The fact that I then misread people and don't realize (for years) how badly I've judged a situation and contributed to an unprofessional environment is not good,« står der blandt andet i beskeden, som vi for de følelsesmæssige nuancers skyld her gengiver på originalsproget.

Her erkender Torvalds desuden, at hans »flippant attacks in emails have been both unprofessional and uncalled for.«

Der har været en del episoder, hvor Torvalds er flippet ud på navngivne udviklere og virksomheder. The Register nævner et par eksempler. (Versalerne er Torvalds').

»Mauro, SHUT THE FUCK UP!« - henvendt til Red Hat-udvikler Mauro Carvalho Chehab efter noget gik galt med en kernel-patch.

»WHAT THE F*CK IS GOING ON?« - fra Torvalds om Intels forsøg på sikkerhedsrettelser til linux-kernen, som desuden blev kaldt for »COMPLETE AND UTTER GARBAGE.«

»... half-arsed shit-for-brain« - Torvalds om kommentarer til netværkskode i Linux-kernen.

Ny code of conduct

Selvransagelsen kommer i kølvandet på en diskussion om Linux Kernel Maintainers' Summit, som Linus Torvalds havde overvejet helt at droppe.

»… that whole situation then started a whole different kind of discussion. And kind of incidentally to that one, the second part was that I realized that I had completely mis-read some of the people involved,« lyder det fra Torvalds.

Torvalds står i spidsen for håndteringen af nye Linux-kerne-udgivelser. Her er der bidrag fra flere end 10.000 udviklere fra mere end 1.200 organisationer til kernen, der bliver brugt i et hav af sammenhænge. Eksempelvis Android-enheder, routere og servere.

The Register nævner, at det muligvis er presset fra rollen som Linux-høvding, der har fået Torvalds til at fare i flint fra tid til anden.

»I am going to take time off and get some assistance on how to understand people’s emotions and respond appropriately,« fortæller Torvalds i beskeden.

Den fulde ordlyd findes her, hvor Torvalds også annoncerer Linux 4.19-rc4

Med denne release candidate af Linux-kernen er der også blevet plads til en ny 'code of conduct' (regler for god opførsel), henvendt til de bidragydere der er involveret i Linux-projektet.

The Register bemærker, at mens den tidligere udgave var kort og ikke videre konkret, så er den nye 'code of conduct' mere udspecificeret. Den tidligere udgave hed i øvrigt 'code of conflict'.

I den nye udgave står der for eksempel følgende om at bidrage til et positivt arbejdsmiljø:

»Being respectful of differing viewpoints and experiences.«

Ændringerne i code of conduct kan ses her

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian W. Moesgaard

Nu synes jeg ofte at Linus Torvalds har fuldstændig ret i hans udtalelser. Da han sagde, at Intel's patch var skrald, så havde han i bund og grund ret.

Intel havde lavet en patch, som kørte urimeligt langsomt ift. hastigheden på andre operativsystemer med patch, og den virkede kun, hvis man bad om at få sikkerhed. Det lugter af dårlig kode skarpt forfulgt af panik - især fra marketing og legal - som er bange for at de kan hives i retten, fordi CPU'en ikke længere leverer den reklamerede performance.

Men hvorfor så ikke skrive det, i stedet for at skrive "WHAT IS THIS GARBAGE?!". Men han indser det, og undskylder - og det er beundringsværdigt. Jeg tror Linux's fremtid bliver endnu lysere af dette.

Det jeg mest af alt håber på, er at tingene kan blive venligere mellem desktop leverandører og Linus og crew, så vi kan få et bedre samarbejde mellem Linus, og dem der vil optimere kernel til at levere en god desktop oplevelse, hvilket virkelig er der, Linux halter.

 • 11
 • 0
#8 Esben Nielsen

det er bølgen af politisk korrekthed, som har ramt Linux-kerne miljøet som så mange andre projekter.

Jeg synes Linus Thorvalds er alt, alt for grov, men jeg kan heller ikke udstå den politiske korrekthed, som står i den modsatte ende af skalaen.

 • 14
 • 0
#9 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg håber ikkedet er bølgen af politisk korrekthed, som har ramt Linux-kerne miljøet som så mange andre projekter.

Jeg synes, man skal lægge mærke til denne passus: "»I am not an emotionally empathetic kind of person and that probably doesn't come as a big surprise to anybody. Least of all me. The fact that I then misread people and don't realize (for years) how badly I've judged a situation and contributed to an unprofessional environment is not good,« "

Det lyder som ægte selverkendelse - han fejlvurderer folk og situationer, og det er det, han ønsker at blive bedre til at undgå. Det kan kun være en god ting, og noget andet end blot at være politisk korrekt, og gerne ville være bedre til at manipulere. Jeg synes, det er smukt.

 • 6
 • 0
#11 Christian W. Moesgaard

Helt sikkert. Hvis det skal siges, så skal det siges. Det nytter ikke noget, at han begraver sine egne holdninger til kodekvalitet. Der er en grund til, at han respekteres.

Men det kan godt siges på en bedre måde.

Eksempel: Skidt: Commit rejected "Det her lortekode er lige til at kaste op over. Har nogle af jer læst om basal typematching?"

Bedre: Commit rejected "Koden indeholder hacks, der bevist undgår typechecking, hvilket kan forårsage for mange fejl, når der udvikles videre på denne delte kode. Lav koden om, således at der ikke bruges typecasting til void*."

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere