Linus Torvalds for 25 år siden i dag: Jeg er ved at lave et frit operativsystem - det er bare en hobby

11 kommentarer.  Hop til debatten
I dag er det 25 år siden, Linus Torvalds bekendtgjorde, at Linux var ved at være klart.
25. august 2016 kl. 13:03
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Jeg er ved at lave et (frit (eng. free)) operativsystem (bare en hobby, det bliver ikke stort og professionelt som GNU) til 386(486) AT-kloner. Det har brygget siden april, og det er ved at være klart.«

Sådan lød det fra den finske udvikler Linus Torvalds, da han for 25 år siden i dag bekendtgjorde i comp.os.minix, at Linux var ved at være på trapperne. Det udviklede sig som bekendt til mere end blot et hobby-projekt.

Open source-styresystemet udgør i 2016 den bærende platform verden over i tv-apparater, servere, mobiltelefoner, routere, supercomputere, biler etc.

Ars Technica bemærker, at Linux gennem årene er gået fra at være et frivilligt udviklingsprojekt til i dag at være domineret af bidrag fra professionelle udviklere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En nyligt frigivet rapport fra Linux Foundation fortæller, at mængden af bidrag fra ulønnede udviklere er faldet langsomt gennem årene. Andelen var således på 14,6 pct. i 2012, 13,6 pct. i 2013 og 11,8 pct. i 2014.

Ifølge rapporten så kan der være flere forklaringer på faldet, ifølge Linux Foundation er den mest sandsynlige nok, at der er mangel på udviklere til Linux-kernen. Så enhver, der viser sig i stand til at kode til kernen, har ikke noget problem med at finde et job.

Som ansat i Linux Foundation holder Torvalds i dag selv øje med kerne-udviklingen. Linux Foundation er støttet af bidrag fra virksomheder og individer. Ars Technica bemærker i den sammenhæng, at Linux er vigtigt nok til, at flere store teknologivirksomheder ikke har nogen problemer med, at deres ansatte bruger en del af deres arbejdstid på kode-bidrag til Linux-kernen.

De største bidragydere i den sammenhæng er Intel og Red Hat.

Ikke på desktoppen

Mens Linux er dominerende på en lang række fronter, så har styresystemet endnu ikke vippet Microsoft eller for den sags skyld Apple af pinden, når det gælder udbredelse som almindeligt desktop-styresystem. Der er ellers nok Linux-distributioner af vælge mellem på den front, hvor Ubuntu (plus varianter) hører til blandt de mest populære desktop-Linux'er.

Et kig i Danske Mediers opgørelse for juli måned over, med hvilke desktop-styresystem danskerne kigger på danske mediesites, viser, at Linux-besøg samlet set udgør omkring 1 pct.

Ud over desktoppen

Til gengæld spiller Linux en mere fremtrædende rolle i mange organisationer, eksempelvis i form af webserver-styresystem.

Hos sikkerhedsvirksomheden Dubex fortæller CTO Jacob Herbst via mail, at Linux har haft en stor betydning for virksomheden, både direkte og indirekte.

»Indirekte ved at udgøre en stor del af internettet og dermed på godt og ondt en væsentlig del af de sårbarheder og sikkerhedshuller, som vi arbejder med. Direkte ved, at mange af de løsninger, vi i dag arbejder med, bl.a. sikkerheds-appliances, er baseret på Linux,« skriver han og fortsætter:

»I andre dele af sikkerhedsarbejdet giver dedikerede sikkerhedsdistributioner mulighed for at trække på branchens samlede erfaringer. Kali Linux leverer f.eks. et stort antal stærke og åbne værktøjer til test af sikkerheden i alt fra netværkslaget til webapplikationer. Værktøjer, der hele tiden bliver stærkere på baggrund af feedback og bidrag fra brugerne. Alt sammen noget, der nok ikke ville være muligt med et lukket operativsystem.«

Linux-fødselsdagen giver i øvrigt Jacob Herbst minder om studietiden på DTU.

»Jeg kan stadig huske, da jeg i starten af 90’erne gik på DTU, og vi downloadede de helt tidlige versioner af Linux via ftp for at kopiere det ud på floppydisk, så vi kunne tage det med hjem og installere. Selve installationen var ofte en kamp med kompilering af drivere, da hardware-understøttelsen var pænt sagt mangelfuld,« skriver han og fortsætter:

»På det tidspunkt var WorldWideWeb dårligt opfundet, og internettet var drevet af store UNIX-maskiner fra Sun og SGI, som kostede det samme som et større jysk landbrug. Set i det lys har Linux haft en kæmpe betydning for udbredelsen af internettet ved at tilbyde en åben platform for innovation, som alle kunne bygge videre på og samtidig til en pris, hvor langt de fleste kunne være med.«

Selvom Linux nok er det mest kendte open source-styresystem, så er der også andre. Eksempelvis FreeBSD, som Version2-blogger Poul-Henning Kamp er direkte involveret i udviklingen af. Og han er glad for konkurrencen.

»Jeg ville hade at leve i en verden, som kun havde Linux eller kun havde FreeBSD, det er den gensidige konkurrence, der holder begge projekter ærlige og relevante,« skriver han i en mail.

Desktop-Linux på Version2.dk

Version2's læsere lader i øvrigt, og nok ikke helt overraskende, til at være en lille smule gladere for Linux på desktoppen end den gængse net-surfer.

Således viser tal fra Google Analytics målt over den seneste måned, at ca. 4 pct. af sessionerne på version2.dk foregik via Linux.

En session er i denne sammenhæng defineret ved 'det tidsrum, hvor en bruger er aktivt engageret i dit website, din app osv. Alle brugsdata (skærmbilledvisninger, hændelser, e-handel osv.)'.

Til sammenligning kom ca. halvdelen af de besøgende på Version2 fra Windows målt i samme periode.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
17. september 2016 kl. 19:46

... det virker nemlig fint

Ja det er synd at så mange går glip af det.

Således viser tal fra Google Analytics målt over den seneste måned, at ca. 4 pct. af sessionerne på version2.dk foregik via Linux.

Jeg er dog lidt usikker på hvor pæcise tallene er når netop Google Analytics benyttes til det: Mange Linuxbrugere, formentligt især her på siden, benytter formentligt script blockere der netop blokerer netop Google Analytics.

11
31. august 2016 kl. 09:11

... det virker nemlig fint

10
26. august 2016 kl. 16:23

Ja, Torvalds og Stallmans motivationer for at skrive fri/open source software er og var unægtelig meget forskellige.

Hvis man læser newgroup-tråden, så synes jeg dog, at det er klart, at Torvalds ikke mente "gratis", når han skrev "free", men derimod mente under en "fri software"-licens. Torvalds' udsagn »It will be free though (probably under gnu-license or similar)« er i en post, som er svar på en post, hvori det konstateres, at »Minix is not free.« (Minix var under en proprietær licens indtil 2000, jf. https://en.wikipedia.org/wiki/MINIX).

9
26. august 2016 kl. 13:24

Det har du ret i – og jeg var også i tvivl – men lidt længere nede i newsgroup-posten skriver Torvalds: »It will be free though (probably under gnu-license or similar).«

Men i dagens kontekst kan "free" også betyder noget i retning af "freedom". Sådan lidt i retning af Richard Stallman's korstog og jeg tror ikke det var det Linus tænkte på det tidspunkt. Blot at han ville publicere sovsen og at folk kunne bruge den ligesom GNU tools på det tidspunkt.

8
26. august 2016 kl. 11:32

Jeg har hørt at bogstavstørrelsen også bruges til at 'RÅBE HØJT' på computeren. Er blot lidt træt af alle forfladigelserne af sproget - Ref. TV-avisen m.m. Jeg vil derfor tillade mig at lægge tryk på, at vi taler Dansk i Danmark (Stort tryk-D på sprogordet uden at råbe) ;-D
Men det kan jo være du ikke mener det jeg mener i stedet for at mene noget - dette med ikke at mene noget er jo 'in' på dansk. :-)

7
26. august 2016 kl. 11:01

Afledninger til proprier skrives med småt på dansk, derfor:dengang man lærte dansk i skolen.

4
25. august 2016 kl. 15:16

Ordet "free" havde ikke helt samme betydning dengang som nu (indenfor IT). Så man skal være påpasselig med fortolkningen af Linus ord fra dengang i dagens kontekst.

2
25. august 2016 kl. 13:32

Burde oversættelsen af Linus Torvalds' »I'm doing a (free) operating system [...]« ikke være: »Jeg er ved at lave et (frit) operativsystem [...]«?

1
25. august 2016 kl. 13:06

Titel, "Jeg er ved at" ... (ikke "Jeg ved at ...")