Linus sender ny Linux-kerne på gaden

Version 2.6.33 af Linux-kernen er nu frigivet, mindre end tre måneder efter forgængeren. Blandt de tusindvis af forbedringer er nye open source-grafikdrivere og DRBD-integration.

Linux-kernen kører i et højt opdateringsgear. Det er under tre måneder siden, at version 2.6.32 blev frigivet, mens version 2.6.33 kommer på gaden nu.

Men den høje kadence betyder ikke, at det er småt med nyheder. I alt er der tusindvis af små og store forbedringer i version 2.6.33. Det skriver it-mediet Heise Online.

Linus Torvalds sendte onsdag aften besked rundt om den nye version på en Linux-postliste, og han lagde selv vægt på grafikdriver-projektet Nouveau og understøttelsen af cluster-funktionen DRBD i sin besked.

Den nye kerne får nye open source-drivere til Nvidias Geforce-grafikkort, og fremover understøtter Linux-kernen også ændringer af skærmopløsning og lignende med KMS (kerne-baseret mode setting).

Linus Torvalds mener ikke selv, at den nye version er nogen revolution, men mere handler om mange småforbedringer.

»Derudover tænker jeg, at denne frigivelse mest har handlet om forskellige tilfældige ting og drivere, og ikke flere helt nye filsystemer, for eksempel. Som sædvanligt er omkring to tredjedele af ændringer drivere,« skriver han i meddelelsen.

Andre nyheder i version 2.6.33 er understøttelse af storage-standarden ATA Trim, der passer bedre til solid-state-diske (SSD), så de får en længere levetid. Kernens virtuelle maskine, KVM, har også fået en overhaling, så den kører hurtigere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Favrholdt

Jeg har lige sat en Intel SSD i min HP t5735 tynde klient (der kører Debian GNU/Linux fra fabrikken), så ATA Trim kommer som kaldet :-)

Nogen der ved om ATA Trim også vil virke på en USB-forbundet SSD? (jaja jeg skal nok prøve google også).

 • 0
 • 0
#3 Martin Petersen

Eksterne diske taler typisk SCSI Block Commands protokollen over enten USB eller Firewire (eSATA er undtagelsen). En chip i det eksterne drev oversætter SCSI-kommandoerne til ATA ditto og sender dem videre til disken.

DATA SET MANAGEMENT/TRIM er en ATA kommando. Der er ikke en 100% tilsvarende kommando i SCSI, men WRITE SAME med UNMAP bitten sat kan bruges i en håndevending. Det er sådan vi har valgt at implementere det i Linux, der ligesom et USB drev har ATA-enheder siddende bag en SCSI-grænseflade.

Men om du kan finde en USB-ATA bridge chip som oversætter WRITE SAME til DSM/TRIM er nok tvivlsomt på nuværende tidspunkt.

Under alle omstændigheder er der heller ikke meget fidus i et smide en SSD på noget så sløvt som en USB port. Hvis en ekstern SSD er relevant vil jeg anbefale dig at bruge eSATA.

 • 0
 • 0
#4 Peter Favrholdt

@Thorbjørn: tak for linket @Martin: tak for forklaringen.

Det lyder meget som vanskelighederne med SMART support over en USB-SATA bridge. Mener kun at have hørt om en enkelt chip der understøtter dette.

Jeg bruger faktisk SATA til den aktuelle SSD i den tynde klient. SSD'en er monteret internt i den tynde klient i et ekspansion-module. Da SSD'en kun bruger 5V (og ikke trækker meget strøm) kan strømforsyning klares med at lodde en ledning på 5V på riserboardet:-) Og riserboardet har så en PCIE SATA controller. Det er noget der rykker :-)

Men mht. at sætte SSD disken på USB mener jeg godt at det kan betale sig. Det giver 22MB/s læsning og skrivning ligegyldigt hvad man laver og søgetider gående mod nul. Det performer i hvert fald betydeligt bedre end usb-sticks eller den interne hardisk i min laptop. Og så er det muligt at bruge USB som hoveddrev - der endda tilsluttes med kun 1 ledning fordi det strømforsynes via USB. Det kan altså have anvendelser.

 • 0
 • 0
#5 Jens Axboe

DATA SET MANAGEMENT/TRIM er en ATA kommando. Der er ikke en 100% tilsvarende kommando i SCSI, men WRITE SAME med UNMAP bitten sat kan bruges i en håndevending. Det er sådan vi har valgt at implementere det i Linux, der ligesom et USB drev har ATA-enheder siddende bag en SCSI-grænseflade.

Men om du kan finde en USB-ATA bridge chip som oversætter WRITE SAME til DSM/TRIM er nok tvivlsomt på nuværende tidspunkt.

Man oversætter ikke kommandoer, man pakker dem ind i en ATA pass-through kommando. Det er den normale måde at snakke med (S)ATA devices over feks en SCSI transport.

 • 0
 • 0
#6 Martin Petersen

@Jens: Vi kan selvfølgelig bruge hdparm til at sende en indkapslet TRIM direkte til disken via ATA passthrough. Jeg snakkede om vores kerne discard support, der sender SBC/RBC kommandoer som bliver oversat af USB-ATA broens SATL.

@Peter: Hvis din USB bro understøtter passthrough kan du prøve hdparms wiper.sh script som rydder op "ved håndkraft".

 • 0
 • 0
#7 John Vedsegaard

Geforge drivere er fint som indbygget, mon også det gælder SoundBlaster X-Fi drivere, det er "a pain in the ass" at sådan noget ikke er med, særligt da det jo allerede findes.

Så mangler der bare en mere simpel "tilføj/fjern programmer funktion som virker ordentligt og ikke kræver åndsvage kommandolinier..

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Er det ikke besynderligt, at Linux kan blive bedre end det allerede er? Jeg mener, i betragtning af de fænomenale udsagn om Linux' fortræffeligheder som forekommer når talen falder på Windows!

Nå, men fred være med det. :)

 • 0
 • 0
#13 Jesper Louis Andersen

Er det ikke besynderligt, at Linux kan blive bedre end det allerede er?

Nej, egentlig ikke. For det første kommer der hele tiden nyt hardware. Det betyder umiddelbart at der skal driveropdateringer til at supportere disse. Samtidig får gamle drivere typisk en god del fejlrettelser med i købet.

For det andet medfører ændringer i hardwaren typisk ændringer i softwaren. Der er nye måder at gøre tingene på fordi hardwaren nu tillader det. Eksempeltvist BTRFS filsystemet, hvis ideer kræver læssevis af RAM. Men når man først har RAM til overflod, så er det en game-changer og man kan gøre brug af hardwaren på en ny måde man ikke kunne før. En anden væsentlig grund til at opdatere kernen er at vi får flere og flere kerner i CPU'erne. En tredie væsentlig grund er at internettet jævnligt spytter nye protokoller på markedet, eksempeltvist SCTP,

http://en.wikipedia.org/wiki/Stream_Control_Transmission_Protocol

og disse skal supporteres. Så når der skrives "forbedringer" er det ofte afstedkommet af at verden ændrer sig og kernen dermed skal følge med.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere