Linus er målløs: Patch på 233 linjer gør Linux-kernen til en fartdjævel
Linux har længe været kendt som et hurtigt styresystem til servere og supercomputere, men ryet har ikke været det samme på almindelige pc'er.
Det kan dog være på vej til at ændre sig. Kerneudvikleren Mike Galbraith har nemlig skrevet en patch til Linux-kernen på 233 linjer, der populært fortalt sørger for, at browseren og videoafspilleren stadig kører som smurt, selv når CPU'en arbejder på højtryk.
Mike Galbraiths patch fører så voldsomme forbedringer af ydelsen med sig ved desktop-brug, at skaberen af Linux, Linus Torvalds, i en e-mail har de helt store roser fremme.
»Jeg er meget glædeligt overrasket over, hvor lille patch'en er endt med at blive, og at den ikke er forstyrrende for kernekoden eller ser grim ud,« skriver Linus Torvalds, der samtidig kalder patch'en en kæmpe forbedring.
Grupperer relaterede processer
Sagt mere teknisk er der tale om en optimering af den måde, Linux-kernens scheduler arbejder på.
Schedulerens opgave er at prioritere, hvornår og hvor længe en proces skal have CPU-tid ? en afgørende del af styresystemer, der understøtter multitasking.
Mike Galbraiths patch genner relaterede processer sammen i såkaldte kontrollerede grupper, så scheduleren får mulighed for at prioritere CPU-tid til visse processer, når CPU'en er på overarbejde.
Ifølge Mike Galbraiths egne tests reducerer patch'en den gennemsnitlige latency - ventetid - ved desktop-brug med cirka en faktor 60.
Konsekvensen bliver, at du ikke skal daske musen frustreret ned i bordet så ofte som før, når e-mail-programmet eller browseren virker sløv, hvis du for eksempel er i gang med at oversætte en ny version af Linux-kernen eller brænde en dvd i baggrunden.
Linus Torvalds hæfter sig især ved, at hjemmesider hentes meget hurtigere frem på skærmen under kraftig belastning af CPU'en på et Linux-system, hvor kernen er blevet patchet med Mike Galbraiths kode.
»Måske burde netop dét ikke være en overraskelse, men jeg har altid forbundet den slags med netværksydelsen. Det står nu klart, at hvis du har en CPU-belastning på 50 procent eller mere, så vil du normalt løbe tør for CPU-tid under nedhentningen af hjemmesiden og vil dermed sandsynligvis ikke modtage alle HTTP-forespørgslerne hurtigt nok,« skriver Linus Torvalds.
Ventes optaget i version 2.6.38
Phoronix.com har afprøvet patch'en på version 2.6.37, som er den kommende udgave af Linux-kernen. Som det kan ses i deres videopræsentation, er de stærkt imponerede over forbedringen af ydelsen.
Udviklingen af Linux-kernen fungerer groft sagt som ét stort sammenskudsgilde af kodebidrag fra erfarne programmører verden over.
Ind imellem sker det dog, at én enkelt programmør med et slag forbedrer Linux-kernens ydelse markant med ganske få linjer C-kode.
Det har også tidligere været tilfældet med danske Jens Axboe, som blandt andet har skrevet en ny mekanisme til version 2.6.32 af Linux-kernen, som gør udskrivning af data fra kernen til disken mere jævn og fair.
Mike Galbraiths patch kan ikke nå med i version 2.6.37 af Linux-kernen, men ventes optaget i version 2.6.38.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.