Lille succes for Tux: Linux har nu en procent af desktopmarkedet

Linux har for første gang mere end en procent af desktopmarkedet globalt. Hos de danske open source-leverandører springer champagnepropperne først ved en to-cifret markedsandel, men det kan ske om to til fire år, vurderer foreningen.

I april skete det for første gang nogensinde, at operativsystemet Linux opnåede at have mere end én procent af desktopmarkedet i sin hule hånd.

Det fremgår af en undersøgelse fra virksomheden Net Applications, der opgør en række operativsystemers markedsandele på verdensplan. Andelen af brugere af Linux på desktop-pc'er nåede 1,02 procent i april, viser opgørelsen.

Net Applications vurderer, at den stigende markedsandel blandt andet skyldes opbakningen fra flere pc-leverandører, der så småt er begyndt at skifte den præinstallerede Windows ud med en Linux-distribution.

»Andelen af Linux-brugere på klienter (desktop-pc'er, red.) har krydset en procent for første gang i vores opgørelser. Linux har hidtil haft sin primære succes som serveroperativsystem, men klientandelen har ikke kunnet følge med serverandelen. Linux har nået denne vigtigt milepæl på klientsiden i takt med, at Linux-baserede systemer er blevet mere funktionelle, nemmere at bruge og præinstalleret på computere fra for eksempel Dell,« skriver Net Applications på hjemmesiden.

OSL: To-cifret markedsandel udløser champagnefest
Hos Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark er man glade for at have brudt procentgrænsen.

»Nu er vi oppe over promilleområdet, og det er vi meget tilfredse med,« siger formand i OSL, Morten Kjærsgaard.

»Men når du ringer næste gang og siger, at vi er nået op i det tocifrede procentområde, så propper vi champagnen op,« tilføjer Morten Kjærsgaard.

Han mener, at snebolden nu er begyndt at rulle for Linux på desktopmarkedet, og det skyldes blandt andet, at open source-programmer som Openoffice vinder frem.

»At for eksempel Gribskov Kommune skifter til Openoffice har ekstremt stor betydning, for det smitter også af på Linux. Det kan slet ikke overvurderes,« siger Morten Kjærsgaard.

Ifølge Morten Kjærsgaard er der stadig flere forhindringer på vejen mod større Linux-dominans på desktopmarkedet. Blandt andet er det begrænsede udbud af computerspil til Linux stadig et problem.

»Selvom computerspil i stigende grad spilles på nettet og spilkonsoller, er der stadig et stort marked for spil på pc-markedet. Det betyder noget for Hr. og Fru Danmark, og især deres børn, hvis ikke de kan køre computerspillene på pc'en,« siger Morten Kjærsgaard.

»Derudover har det også betydning, at leverandører af for eksempel netbank og mobilt bredbånd generelt ikke understøtter Linux. Begge dele fungerer fint på min pc med Ubuntu Linux, men det tager lige fem minutter ekstra at få til at virke, og det går ikke, når man snakker Hr. og Fru Danmark,« siger Morten Kjærsgaard.

Hvornår vil Linux efter din vurdering opnå en to-cifret andel af desktopmarkedet?

»Det kan være at begå voldsomt hybris at udtale sig om, men jeg vil vurdere, at det sker inden for to til fire år. Men det er klart, at det tager tid for brugerne at skulle vænne sig til noget nyt,« siger Morten Kjærsgaard.

Undersøgelsen fra Net Applications viser også, at Apples MacOs har 9,73 procent af operativsystemmarkedet, mens Microsoft Windows snupper 87,9 procent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jes Andersen

Før jeg tror på en statistik vil jeg gerne havde vide målemetode og samplesize.

Personligt er jeg nemlig ikke meget for Net Applications som kilde, da de ikke oplyser den slags ting.

Umiddelbart lyder det som om de bare har taget lidt random web logs rundt omkring og brugt det, men det kan bare give et enormt bias. har de for eksempel MSN live search med? ubuntu.com? osv.

Eller også har jeg bare ikke kunnet finde det, i hvilket tilfælde jeg gerne lader mig sættes på plads ;)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere