Licenslussing til Coop: Hit med trecifret millionbeløb

En central softwareleverandør sendte en regning på et stort, trecifret millionbeløb til fødeværekæden Coop efter inspektionsbesøg. Nu er kravet helt droppet.

Supermarkedskæden Coop blev sidste år præsenteret for en ekstraregning på et stort, trecifret millionbeløb, fordi kæden angiveligt havde rod i softwarelicenserne. Det skriver Computerworld.

Kravet kom efter en ellers udramatisk licens-audit, hvor en helt central softwareleverandør gennemgik Coops brug af leverandørens produkter ? og derefter sendte millionregningen som følge af overtrådte licensbetingelser.

»Det kom fuldstændigt bag på mig. Sagen er jo, at vi gør alt, hvad vi kan, for at overholde licensreglerne," siger Coops it-direktør Lars Frahm til Computerworld.

Ifølge it-sitets oplysninger var kravet tre gange størrelsen af Coops årlige it-budget og i øvrigt så stort, at Coops 2009-overskud på 663 millioner var truet.

Lars Frahm vil ikke ud med, hvem den omtalte leverandør er, men virksomheden leverer software, der indtager en så fremtrædende plads i Coops it-infrastruktur, at det er svært blot at finde en alternativ leverandør.

Tvisten er opstået fem år efter, at Coop skrev kontrakt med leverandøren. Der var tale om en standardkontrakt med enkelte tilføjelser, som efter licenspolitiets besøg nu skulle fortolkes.

»Vi prøvede at få opklaret, hvor vi talte forbi hinanden. Det var en standardsoftware-kontrakt, hvor der var indskrevet nogle tilføjelser, så det var lidt ud over standardkontraktten. I tilføjelserne var der nogle formuleringer, som vi fem år efter ikke var enige om, hvordan skulle fortolkes. Der blev anvendt begrebet 'fri licens' i tilføjelserne, men begrebet var ikke defineret helt klart,« siger Lars Frahm til Computerworld.

Efter en række møder gik sagen i hårdknude, og leverandøren foreslog herefter et kompromis om, at Coop skulle købe software for 20 millioner kroner mod, at leverandøren slog en streg over millionbøden. Dette valgte Coop at takke nej til

»Vi syntes, at vi havde overholdt reglerne, og så er 20 millioner kroner også et stort beløb," siger Lars Frahm til Computerworld.

Sagen er nu endt med, at leverandøren har frafaldet alle krav.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

... så er den gode historie vel i virkeligheden for det første, at en leverandør prøver at lave pengeafpresning. Og for det andet at den ikke gik. Leverandøren frafaldt alle krav - og det er sikkert årsagen til, at Lars Frahm ikke vil sige, hvem der er tale om (det var nok en del af betingelsen for, at kravene blev frafaldet).

 • 0
 • 0
#4 Henrik Eismark

Sagen er jo, at vi gør alt, hvad vi kan, for at overholde licensreglerne," siger Coops it-direktør Lars Frahm til Computerworld.

Og hvis COOP ikke kan overholde dem, så er det bare ok eller hvad?

Man indgår vel ikke nogle licensbetingelser, man ikke kan overholde?

Havde han sagt: "Sagen er jo, at vi overholder licensreglerne" så kunne jeg forstå det. Men at COOP overholder dem de synes de kan og blæser på resten?

 • 0
 • 0
#6 Kristian Larsen

Jens Holm: Hvorfor foretrækker du Oracle fremfor DB2? System R, eller DB2 er vel den "originale" RDBMS og der SQL kommer fra og afaik den RDBMS som først blev rigtigt paralleliseret.

Ikke at jeg har ret meget andet imod Oracle end deres licensbetingelser (i særdeleshed deres anti virtualiserings forbehold), men synes bare det er interessent.

 • 0
 • 0
#7 Jens Holm

Kristian Larsen

Der er såment ikke noget teknisk belæg, flertallet af de kunder jeg har med at gøre, de har valgt Oracle, men med deres licenspolitik, så er valget bare ikke attraktivt. Ingen af mine kunder vil risikere at få en ekstrabon, og slet ikke i den størrelsesorden.

 • 0
 • 0
#8 Nikolaj Brinch Jørgensen

Skrot leverandøren, og brug et friere alternativ (Postgres el. lign.). Jeg kan ikke forestille mig hvad det er en detailskæde som COOP i Danmark har af behov som ikke kan dækkes af Open Source. Det har jo en direkte indflydelse på den pris vi skal betale i forretningerne.

Historien som den er beskrevet, tangerer bondefangeri mere end noget andet. Om det er sagen skal jeg ikke dømme. Men 3 cifret mio. beløb, der kan ikke gøres ordenligt rede for? Kravet frafaldes imod et køb af ekstra ydelser på 20 mio. Det lyder suspekt - og måske skulle COOP alligevel prøve sagen. Det lyder som "beskyttelsespenge". Hvem siger at leverandøren ikke kommer tilbage på et andet ridspunkt med kravet?

 • 0
 • 0
#9 Peter Nørregaard Blogger

Jeg kan ikke forestille mig hvad det er en detailskæde som COOP i Danmark har af behov som ikke kan dækkes af Open Source.

De færreste ved hvor massive datamængder, der produceres i detailhandlen i dag: Flere hundrede millioner transaktioner hver måned, der skal lagres og analyseres for selv de mindste optimeringsmuligheder i form af vareplacering, tilbudskombinationer, indkøbsmønstre og prognoser for hvad der sælger i morgen. Det er ikke det typiske brugsscenarium for en postgres-løsning.

 • 0
 • 0
#10 Nikolaj Brinch Jørgensen

De færreste ved hvor massive datamængder, der produceres i detailhandlen i dag:

Jeg ved det udemærket. Jeg har arbejdet for SAS Institute i 11 år, så ad den vej ved jeg det. Men COOP Danmark er en lille fisk. Walmart er stor, ligeså er flere kinesiske banker.

Flere hundrede millioner transaktioner hver måned, der skal lagres og analyseres for selv de mindste optimeringsmuligheder i form af vareplacering, tilbudskombinationer, indkøbsmønstre og prognoser for hvad der sælger i morgen.

Transaktioner fra varehuse kører ikke altid online, men synkroniseres om aftenen eller på andre tidspunkter i batchkørsler.

Analyserne sker fuldstændigt uden transaktioner da der kun er tale om læsning. Her er RDBMS som MySQL klart at foretrække, da MyISAM er hurtigt til læsning. SAS har også en virkelig god og hurtig tabel funtionalitet.

Det er ikke det typiske brugsscenarium for en postgres-løsning.

Det her er interessant :-) Hvad mener du er det typiske brugsscenarium for Postgres eller andre Open Source RDBMS'er?

PS: Se EnterpriseDB story med Sony Online som eksempel på at udskifte Oracle RAC cluster med Postgres.

 • 0
 • 0
#11 Peter Nørregaard Blogger

Det her er interessant :-) Hvad mener du er det typiske brugsscenarium for Postgres eller andre Open Source RDBMS'er?

Det kan godt være at jeg ikke nok om brugsscenarierne for postgres (eller for andre open source RDBMS'er). Den analytiske del af pakken er vel næppe med i fx PostGres, eller hvad?

 • 0
 • 0
#12 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det kan godt være at jeg ikke nok om brugsscenarierne for postgres (eller for andre open source RDBMS'er). Den analytiske del af pakken er vel næppe med i fx PostGres, eller hvad?

Nej ;-) Jeg er også ude på at provokere. Men så kan man vel trække en fuldgod pakke ned af hylderne som f.eks. Pentaho (http://www.pentaho.com/).

Der sker bare for meget de facto valg af Oracle og Microsoft her i DK, hvor der oftest skyder gråspurve med kanoner, og det er jeg generelt imod. Det er bare der jeg vil hen. Jeg synes at enhver investering, såvel hardware som software skal begrundes fornuftigt. Hver gang vi køber noget af det, er der andet vi så kan få mindre af (f.eks. dygtige medarbejdere). Jeg vil hellere bruge mit budget på en hel flok kloge Version2.dk hoveder (fedte fedte), end på dyrt software. Så kan vi bruge Open Source til at løse opgaven. Det er opgaveløsningen der er i fokus ikke leverandører hvis agenda er monetære.

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Nikolaj. Jeg synes faktisk at du har en endog stor pointe i dit indlæg. Selvom der, også i OpenSource løsninger, indsniger sig relationer til økonomi, er det i rigtig mange tilfælde god skik, at afsøge alternative muligheder. Jeg støder stadig i branchen på udtrykket "der er endnu ingen, der er blevet fyret for at vælge IBM". (Jeg skal ikke her komme nærmere ind på den verserende M$-Office diskussion). Det til trods for, at IBM de seneste par år, har været storleverandør af historier om IT-fejl til den danske presse. Disse fejl med massiv impact. Vanetænkning+frygt for det ukendte = udviklingsstagnation. Tænk på det potentiale der ligge I Opensource verden - ikke mindst det økonomiske aspekt (læs massive besparelser).

 • 0
 • 0
#14 Nikolaj Brinch Jørgensen

@Alex.

Ja og innovationen som vi i den grad har massivt glæde af kommer også herfra, der kan lige nævnes et par ting som vi alle kan lide og som er Open Source:

Linux, Java, Solaris, Python, Xen, Ruby, Perl, Apache, PHP, MySQL, Firebird, Firefox, FreeBSD, OpenOffice, Postgres

Derfra kommer så rigtig mange andre produkter som tilsammen kan dække stort set ethvert behov der måtte være, i hvert fald på infrastruktur siden. På klient siden er der jo smag og behag. Dog er det i offentligt regi min skattekroner der benyttes til investinger, og jeg synes der skal ligge en enormt anstændig analyse af behov klar, før man skovler penge efter en udenlandsk leverandør, for services man kan få rundt om hjørnet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere