Nu kan du køre LibreOffice i browseren

Kontorpakken LibreOffice fås nu som online-udgave, der kan afvikles på en intern server eller i en hostet cloud-løsning. Yderligere er LibreOffice i gang med at blive porteret til både Android og iOS-platformene.

På en konference i Paris præsenterede The Document Foundation en demonstration af LibreOffice Online - en webversion af LibreOffice. Demonstrationen viste, hvordan LibreOffice Online kan afvikles på en intern server eller i en hostet cloud-løsning.

Dermed viger LibreOffice nu ikke længere tilbage fra de konkurrerende kontorpakker Google Docs og Microsoft Office, der begge kan køres i browseren.

LibreOffice afvikler løsningen på serveren, og kommunikerer med browseren ved hjælp af GTK+ frameworket, Javascript og HTML5.

LibreOffice koden er blevet rekompileret af Michael Meeks, der er involveret i udviklingen af det Linux-baserede styresystem SUSE, og resultatet er en version af kontorpakken, som kan køres i en moderne browser.

Løsningen er endnu ikke udkommet i en produktionsmoden version, men indtil videre kun som en prototype. Løsningen forventes at blive annonceret i beta i slutningen af 2012.

Også til Android og iOS

Herudover blev det annonceret, at LibreOffice er i gang med at blive porteret til både Android og iOS-platformene.

LibreOffice projektet med at portere til Android og iOS er baseret på frivilligt arbejde af Tor Lillqvist, en finsk SUSE-udvikler, og som er kendt for at have porteret GIMP til Windows.

Også dette projekt kan forventes at blive en realitet i 2012 eller 2013.

Porteringen af LibreOffice til Android og iOS skal gøre kontorpakken tilgængelig fra iPads og Android-tavler, og i sidste ende mindre enheder. Arbejdet med brugergrænsefladen er endnu ikke for alvor gået i gang, men hovedparten af koden er kompileret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Leif Lodahl

Løsningen er endnu ikke udkommet i en produktionsmoden version, men indtil videre kun som en prototype. Løsningen forventes at blive annonceret i beta i slutningen af 2012.

Jeg vil foreslå at overskriften ændres til "Snart kan du..."

 • 0
 • 0
#3 Carsten Olsen

Google Docs er en web-baseret tjeneste. Du gemmer alle data ude på webstedet. Google Docs er ikke open source.

Så vidt jeg kan se er: LibreOffice Online et web-baseret open source projekt. Altså kan et firma/ en organisation tage open source pakken og selv "bygge" den. De kan så udbydde den til deres "kunder" med eller uden betaling.

Firmaet kunne for eksembel være en ISP. Fordelen ved denne konstruktion er at ISP-kunderne stoler mere på deres ISP end på Google. (Kunderne kan samtidig bruge løsningen som en slags dropbox) Jeg tror vi kommer til at se mere af denne slags i fremtiden. (Danske ISPere er dog meget lidt innovative)

 • 0
 • 0
#4 Carsten Olsen

Folk der bruger Windows kan i øvrigt prøve en løsning der svarer til ovenståenede den hedder http://one.ubuntu.com (De søger Windowsbrugere der gerne vil beta teste den. 2Gigabyte koster gratis)

Løsningen virker allerede fint under Ubuntu. Inde i din filemanager (på dit skrivbord) sætter du et "synkroniser med Ubuntu One" i dit directory og så sørger for altid at "skyen" synkron med din disk.

 • 0
 • 0
#5 Morten Wulff

Jeg forudser at der kommer et slagsmål over iOS-porten. GPL og Apples brugeraftaler er nemlig ikke særligt kompatible. Så vidt jeg husker trak VLC deres version til iOS tilbage, mens Battle For Wesnoth versionen til iOS fik lov at bestå - men kun fordi de synes det var ærgerligt at en masse frivilligt arbejde skulle gå tabt.

 • 0
 • 0
#6 Carsten Olsen

Hvis man ser videoen, så fremgår det at der (ind til videre) er tale om en SUSE linux maskine med en standard Libre Office. Dog er "terminalen" et faneblad i browseren på en anden maskine. Hvis dette skal komme til at ligne Google Docs, så skal der laves et nyt fil-system på maskinen til brugernes dokumenter, laves down/up-load knapper for dokumenter. https: indføres. Laves system til oprettelse af brugere/adgangskode.

Jeg tror der er lang vej igen inden det kommer i drift (ikke mindst sikkerhedsmæssigt)

Men det kører rigtigt fint i demoen. (Se bare hvad det er muligt at lave i browseren idag)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere