Liberal Alliances Ungdom: Fingrene væk fra TOR-netværket

14. november 2013 kl. 14:5527
Landsformanden for Liberal Alliances Ungdom langer kraftigt ud efter politikere, der ønsker at indskrænke adgangen til at bruge teknologier som anonymiseringsnetværket TOR.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det minder om censur-lignende tilstande, når socialdemokratiske og konservative politikere pusler med tanker om at blokere for adgangen til anonymiseringsteknologier som for eksempel TOR-netværket.

Det mener landsformanden for Liberal Alliances Ungdom Rasmus Brygger:

»Tænk at det skulle være ønskeligt for politikere at implementere samme internetpolitik som Iran, Rusland og Kina. Sådan en censur hører simpelthen ikke hjemme i en moderne retsstat. Særligt midt i skandalerne om den alt for omfattende overvågning af helt almindelige mennesker på internettet, er det vigtigt at slå et slag for et frit internet, hvor hverken danske eller amerikanske agenturer kigger med over skulderen,« skriver Rasmus Brygger i en mail til Version2.

Ungdomspolitikeren bruger selv TOR, som han mener er en sikring for privatliv mere end det er et redskab til at udføre kriminalitet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Internettet er efterhånden det eneste sted, hvor man har en smule privatliv tilbage. Men den frihed søger politikerne at underminere og det understreger behovet for klare afgrænsninger for hvor langt politikerne skal gå med overvågningen af os helt almindelige borgere. Det er ikke en retsstat værdigt at vi alle behandles som kriminelle, alene fordi vi ønsker en flig af privatliv,” skriver han videre i mailen.

Rasmus Brygger kræver på vegne af Liberal Alliances Ungdom svar både fra moderpartiet og fra de øvrige partier om, hvorvidt de støtter ideen om at blokere TOR.

»Bitcoins, TOR og alle de andre nye muligheder internettet byder for anonymitet, er netop kommet som reaktion mod en alt for omfattende overvågning. At det overhovedet er nødvendigt at bruge TOR er et tydeligt tegn på at politikerne skal holde fingrene fra internettet og droppe den alt, alt for omfattende overvågning af vores dagligdag,« lyder det fra Rasmus Brygger.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
15. november 2013 kl. 18:52

Fik vi ikke sparket Trine ud af IT politik? Hvorfor bliver hun dog ved med at stikke hånden ind i hvepsereden?

Midt i at jeg var ved at tage CCNA her for nyligt, valgte min lærer at hive nogen artikler frem omkring The Silk Road og hvordan TOR blev brugt af ejeren til at skjule sin identitet. Læreren ville ligge op til en debat omkring emnet - og jeg forsvarede naturligvis TOR og sagde at det var et utroligt godt værktøj der sikrede frihed for store grupperinger af mennesker der ellers ikke har retten til det..

Specielt tænker jeg her på kritiske røster i censur stater. Men det burde da være lige for alle, at kunne sikre sin egen frihed til anonymitet. Det må da være rigeligt at vi bliver gransket på alle leder og kanter allerede..

Mor stat er en realitet.. selv uden enhedslisten som enehersker i det politiske billede. Man væmmes. Tror ikke der er mange danskere som vil se sig uenige i at den danske velfærdsmodel er rigtig god, men stats-censur, statens overvågning af uskyldige borgere - og komplet overvågning af alt vores aktivitet er i dag en realitet - og har i øvrigt været det noget tid.

Det er godt at dette kommer på dagsordenen og ret beset er jeg glad for, at Trine endnu engang har bekendt kulør. Med fare for at få et injurie søgsmål på halsen, vil jeg vove at påstå at kvinden ikke har alt for mange brikker at rykke rundt på i knolden.

26
15. november 2013 kl. 15:50

Rasmus, næste gang du møder en politiker der er uenig med dig, er du så ikke sød at spørge dem om hvad de mener om et tiltag hvor modtager og afsender adresser for alle julekort & fysiske breve registreres. ..samt forslag om at alle fysiske breve åbnes og gennemlæses, for lige at se efter om der er nogle terror-trusler.

For dét er essentielt hvad nogle politikere udtaler sig om, blot på data-pakker, frem for fysiske pakker.

Det er som om straffelovens § 263 ikke længere eksisterer for andet end fysisk post.

Hvilket gør at Dansk industri anbefaler at man bruger fysisk overlevering til følsomme oplysninger: http://www.version2.dk/artikel/dansk-industri-nsa-spionerer-paa-danske-virksomheder-54567

Hvis DI anbefaler kurerpost, så har terroristerne nok også lugtet lunten og bruger samme metode. Så enten skal alt post, digital som fysisk gennemlæses, eller som Rasmus foreslår: Lad folk kommunikere frit og lad almindeligt politiarbejde om at finde kriminalitet, frem for at gennemlæse alle folks post.

§ 263. Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget

  1. bryder eller unddrager nogen et brev, telegram eller anden lukket meddelelse eller optegnelse eller gør sig bekendt med indholdet,
  2. skaffer sig adgang til andres gemmer,
  3. ved hjælp af et apparat hemmeligt aflytter eller optager udtalelser fremsat i enrum, telefonsamtaler eller anden samtale mellem andre eller forhandlinger i lukket møde, som han ikke selv deltager i, eller hvortil han uberettiget har skaffet sig adgang.https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=152827#Kap27
24
15. november 2013 kl. 14:28

De fleste læsere her på sitet ved ganske udemærket at man ikke bare lige kan lukke af for TOR. Nu har Kina, med deres ressourcer, prøvet i mange år uden den store success. I Ægypten gik de til sidst så vidt at de klippede landets internet forbindelser, også uden success.

Folkene bag TOR har mange års erfaring i at holde den åben på trods af DPI og mange andre tiltag. Som med alle andre tiltag med begrænsninger og censur på internettet er det en tabt kamp. Uanset hvilken metode der forsøges, bortset fra afskaffelsen af internettet, vil der bare blive routet uden om blokaden.

23
15. november 2013 kl. 12:55

Anonymisering kan jo også bruges til at beskytte sig mod "de onde", og ikke blot "de gode". Det samme gælder i øvrigt kryptering. Skal der gives afkald på et godt værktøj i det godes tjeneste, fordi det også kan bruges i det ondes ?

20
15. november 2013 kl. 10:03

Det er virkelig synd at se at der er så mange mennesker herinde der næsten kan mærke en skostøvle og en lortesmag i munden bare fordi en liberal udtaler sig på vores allesammens vegne (og dette for en god sag) ...

I det mindste taler han ikke på vores allesammens vegne ligesom statsministeren, som syntes det er helt ok at være teater-dukke for NSA og acceptere overvågning af vores EU-politikere - her må jeg sige Angela Merckel er "in the right" og vores egen statsminister er en skænsel for vores folk !

Det siger da meget mere om jeres politiske holdning - og mangel på evne til at debatere på en saglig måde på kryds af politisk holdning !!!

Så stop dog med den mudderkastning i allerførste indlæg!

22
15. november 2013 kl. 11:14

Nu er det en politiker der har udtalt sig (med partinavn i overskriften), så en politisk diskussion er helt på plads. hvis hr. Brygger ville have undgået en politisk diskussion, skulle han ikke have udtalt sig som politiker.

Jeg synes det er rart at hører at flere meninger er representeret på den politiske scene, så er det forhåbentligt begrænset hvor meget skade fru Bramsen kan lave.

21
15. november 2013 kl. 10:19

...bare fordi en liberal udtaler sig

Jeg tror du skal passe på ikke at tolke enhver kritik som politisk motiveret. Jeg har absolut ikke noget imod at liberale udtaler sig. Tværtimod. Det ville da være mærkeligt når jeg selv er liberal. Men jeg har ingen respekt for folk, der tror de kan politisere sig til deres egne naturvidenskabelige resultater bare fordi virkeligheden ikke passer dem. - uanset ideologi. Og har har ingen intentioner om at holde hånden over den slags bare fordi det kommer fra en jeg principielt burde være ideologisk enig med. Det er simpelthen fordummende.

Bare lige for at få det på det rene, at min kritik af Rasmus intet har at gøre med politisk ideologi.

16
15. november 2013 kl. 08:00

Siden den politiske elite er komplet ligeglade, gående imod fjendtlige overfor den almindelige borgers privat-sphere og dermed er Tor et af de ganske få våben som den private borger og virksomhed har i sit arsenal. Derfor er det jo egentligt ganske naturligt at eksistensen af dette oprører netop den politiske elite, ligesom da Peter Skaarup ville have kryptering forbudt.

15
15. november 2013 kl. 01:19

LA er så tåbelige i deres retorik at alle uden for boblen må undres.

Naturligvis er saxobank og ligesindede imod at staten kan lytte med på alt, men det betyder da ikke at LA taler borgernes sag, når de på borgernes vegne ønsker anonymitet.

LA's ønske om sikret anonymitet er ikke af hensyn til borgernes ret og frihed, men skyldes ønsket om at beskytte en helt særlig gruppe mennesker.

25
15. november 2013 kl. 15:27

@ Claus Petersen... Mener du, at Rasmus Brygger/LAU vil beskytte kriminelle ? Dit udsagn ligger meget tæt op ad injurielovgivningen. En økse kan bruges til at fælde træer, men kan også bruges til at dræbe. Derfor er alle økseejere ikke pr automatik kriminelle. Brygger har nemlig fuldstændig ret i, at et politisk indgreb betyder indskrænkning af privatlivets fred. Vi kan ikke tolerere flere angreb af den slags. Den politiserede islamsike terrorisme har opnået en del af dens strategi: at give demokratiet ufrihedens spændetrøje på. Så godt brølt, unge mand!

19
15. november 2013 kl. 09:40

Så faldt debatten lige langt under niveau, dette har intet med virksomheder som sådan at gøre, det er noget med normale borgere skal have lov at bruge Internettet helt anonymt til hvad man har lyst til uden NSA, PET m.v. Skal kigge dig over skulderen.

Vi mener det er en relevant debat at bringe frem, specielt da flere politikere nu sammen med muligheden for at gøre TOR ulovligt har luftet ideen for mere overvågning.

Vi vil sikre friheden og privatlivet på nettet for alle! :)

18
15. november 2013 kl. 09:29

... What? Jeg er hverken saxobank eller anden stor virksomhed: Jeg kan bare godt lide, at kunne browse på nettet, med flere identiteter. Er dét så forkert? LA kæmper ikke kun for virksomheder, men også for din og min frihed til at kunne gøre hvad vi ønsker. Hvis jeg ønsker at starte en debat eller udgive en blog under mit pseudonym, skal dét så være en ulovlighed? Skal jeg altid kunne blive sporet, fundet og udpeget?

14
15. november 2013 kl. 00:36

Trine Bramsen udstiller som sædvanlig sin inkompetence.

Men jeg kommer i tanke om, at når vi nu har TOR-netværket, så kan politikerne vel ligeså godt ændre terrorlovgivningen så alt hvad vi laver på det almindelige net ikke skal logges i hoved og r.v.

Der er jo INGEN kriminelle som vil bruge det almindelige internet, når de i stedet kan bruge TOR-netværket. Så myndighederne vil i bedste fald spilde tiden, og i værste fald jagte spøgelser mens terroristerne er et helt andet sted.

13
14. november 2013 kl. 17:52

TOR kan i et fjendtligt miljø konfigureres til at benytte ikke-standard porte, og selv hvis udgående trafik til standard porten på directory serverene skulle blive blokeret, så er det stadig muligt at nå TOR netværket igennem bro-noder, hvor hverken nodens IP eller port numre bliver offentliggjort.

Netop den strategi benyttes for at regeringer ikke kan lukke adgangen til TOR netværket ned, og derfor bliver en blokering af TOR netværket heller ikke aktuel, omend det måske er muligt for en regering at besværliggøre brugen.

12
14. november 2013 kl. 17:38

... Er imod. Det er en latterlig holdning Trine kommer med der, og det er for det første et uacceptabelt indgreb i den personlige frihed, og for det andet vil det jo ikke forhindre (kompetente) folk i at hævde deres privatliv på nettet - hverken dem med gode intentioner eller dem med dårlige...

Steen Garbers Enevoldsen, M.Sc.EE, Kandidat for Liberal Alliance i Rudersdal

10
14. november 2013 kl. 17:03

En glæde, at Rasmus Brygger tør tage bladet for munden og bekræfte, at Trine Bramsen er på vildspor. Tænk, at hun i ramme alvor synes, at Danmark skal indføre samme censur som i diktaturstater. Der er en god grund til, at befolkningen ikke har tillid til myndighederne og frygter indførelse af et endnu stærkere overvågningssamfund, de sidste ugers afsløringer taget i betragtning. Trine Bramsen synes tillige, at det er helt OK med Logningsloven, der har bevist sin uanvendelighed og er moralsk forkastelig, og en unødvendig mistænkeliggørelse af hele den danske befolkning.

9
14. november 2013 kl. 16:25

Hvis vi ikke skal have lov til at bruge TOR skal vi så også som Frankrig forbyde kryptering så er strækker end 40 bit nøgler og disse skal deponeres ved staten.

Sidst jeg tjekkede levede vi i et frit land hvor man skal have lov til at sikre sin data på den måde som man føler er bedst.

7
14. november 2013 kl. 16:19

Kære debattører,

Artiklen handler om TOR, overvågning, internettet og politisk indblanding - det burde være rigeligt, uden også at blande global opvarmning ind.

Med andre ord - hold jer til emnet :-)

vh.

Jesper, Version2

1
14. november 2013 kl. 15:27

Det er første gang, jeg har hørt noget fra Liberal Alliances Ungdom, som ikke er skingrende vanvittigt. Ellers har det jo mest været om retten til skydevåben og fornægtelse af global opvarmning.

3
14. november 2013 kl. 15:50

Vi har aldrig fornægtet global opvarmning.

... ræk mig brækspanden.

Jeg ved stadig ikke om jeg skal grine eller græde over ting som dette guldkorn:

"Vi vil ikke gøre os til videnskabsfolk,"(men så gør vi det lige alligevel)"... men det er vigtigt at gøre sig klart, at uanset hvordan man vender og drejer det, kan der ikke være tale om andet end videnskabelige hypoteser. Det lader sig nemlig ikke teste på almindelig empirisk vis, i hvilket omfang andre faktorer også påvirker klimaudviklingen."

Det er f... trist at se hvordan folk som dig nærmest gør den slags pseudovidenskabeligt nonsens til obligatorisk liberal dogma.

6
14. november 2013 kl. 16:04

Du tager fejl Peter Der er flere anerkendte forskere der siger at den gængse udgave af global opvarmning er forkert. Det citat du kommer med er ikke pseudovidenskab men beskrivelsen og den videnskablige arbejdemetode

Rasmus godt du stiller dig op og forsvarer vores frihed

4
14. november 2013 kl. 16:01

Peter, enten har du ikke læst alt hvad jeg skriver eller også vil du med vilje fordreje min holdning. Ja, både jeg og Villum Christensen påpeger at modellerne er meget usikre og at IPCC's fremskrivningerne ikke skal læses som faktum. At stille sig kritisk overfor modellernes nøjagtighed, præcis ligesom mange forskere gør, er ikke det samme som at sige at global opvarmning ikke eksisterer - det gør den.

Debatten er ikke et spørgsmål om hvorvidt global opvarmning eksisterer eller ej, men nærmere hvad der skal gøres ved den. Det er ærgerligt at det skal være en kontroversiel holdning.

Og kan vi så ikke komme tilbage til hvad debatten handler om: Sikring af privatlivets fred på nettet.

8
14. november 2013 kl. 16:21

Peter, enten har du ikke læst alt hvad jeg skriver eller også vil du med vilje fordreje min holdning. ....

Ork jo... jeg har læst alt hvad du og Villum har udgydet i den debat og jeg behøves ikke fordreje noget. Det klarer I fint selv.

Debatten er ikke et spørgsmål om hvorvidt global opvarmning eksisterer eller ej, men nærmere hvad der skal gøres ved den. Det er ærgerligt at det skal være en kontroversiel holdning.

... og hvis det virkelig var mig og ikke dig/jer, der fordrejede tingene, så havde du ikke i en debat om "hvad der skal gøres" haft brug for at misrepræsentere videnskaben som i det citat jeg gav ovenfor.

  • eller for den sags skyld have brug for så uærlige stråmandsargumenter som det du lige fyrede af der ang. hvad jeg måtte gøre "kontroversielt". Jeg har aldrig ytret noget bare i retning af, at det skulle være en kontroversiel holdning. Men det er jo ikke det du foretager dig. Alle jeres ytringer er fulde af forsøg på at angribe naturvidenskaben i stedet for at holde sig til at diskutere politiske løsningsforslag.

Jeg har en hel del respekt for naturvidenskabelig faglighed. Så meget faktisk, at jeg ikke føler jeg har spor brug for folk som dig til at argumentere for mig ang. TOR problemstillingen.