Liberal Alliance vil have ændret regeringens eget bud på den såkaldte Databeskyttelseslov, der skal vedtages inden maj i år.
Lovforslaget har mødt kritik, fordi det giver ministre nye muligheder for at sammenkøre borgerdata uden om Folketinget og uden at informere borgeren. Og den kritik er berettiget, lyder det nu fra Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund, over for Politiken.
»Der er meget, der tyder på, at dele af lovforslaget er for vidtgående,« siger hun til avisen.
»Det er enormt vigtigt, at borgerne har fuld indsigt i, hvor deres private data havner henne, og hvad de bruges til, og dermed får mulighed for at opponere. Det har vi ikke fat i på den rigtige måde med dette lovforslag. Helt principielt handler det om, at data om dit og mit liv er vores ejendom og ikke statens ejendom,« siger retsordføreren.
Christina Egelund mener, at kritikken har gjort indtryk på justitsminister Søren Pape Poulsen.
Vurdering ikke ændret
Hvis ministeren har ændret holdning, er det sket for ganske nylig. Fredag kom justitsministeriet med svar på et spørgsmål, som Alternativets Josephine Fock havde stillet med udgangspunkt i en Version2-artikel.
I artiklen kritiserer jurist Catrine Søndergaard Byrne, der er partner i Labora Legal og en del af tænketanken DataEthics, blandt andet loven for at ignorere borgerens ret til at blive oplyst og for at gå imod anbefalinger fra den såkaldte Artikel 29-gruppe, der er sammensat af repræsentanter for alle EU’s nationale datatilsyn.
Til det svarer ministeriet blandt andet:
»Artikel 29-gruppens udtalelse om databeskyttelsesforordningens bestemmelser om gennemsigtighed og oplysningspligt ændrer ikke på Justitsministeriets vurdering.«
Søren Pape Poulsen skal på et samråd i dag i Folketinget klokken 14.00 svare på spørgsmål om loven.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.