Liberal Alliance: Regeringens planer for analyse af borgerdata går for vidt

23. januar 2018 kl. 10:399
Liberal Alliance: Regeringens planer for analyse af borgerdata går for vidt
Illustration: studiostoks/Bigstock.
Ministre skal ikke have den form for beføjelse, mener Liberal Alliances retsordfører.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Liberal Alliance vil have ændret regeringens eget bud på den såkaldte Databeskyttelseslov, der skal vedtages inden maj i år.

Lovforslaget har mødt kritik, fordi det giver ministre nye muligheder for at sammenkøre borgerdata uden om Folketinget og uden at informere borgeren. Og den kritik er berettiget, lyder det nu fra Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund, over for Politiken.

»Der er meget, der tyder på, at dele af lovforslaget er for vidtgående,« siger hun til avisen.

»Det er enormt vigtigt, at borgerne har fuld indsigt i, hvor deres private data havner henne, og hvad de bruges til, og dermed får mulighed for at opponere. Det har vi ikke fat i på den rigtige måde med dette lovforslag. Helt principielt handler det om, at data om dit og mit liv er vores ejendom og ikke statens ejendom,« siger retsordføreren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christina Egelund mener, at kritikken har gjort indtryk på justitsminister Søren Pape Poulsen.

Vurdering ikke ændret

Hvis ministeren har ændret holdning, er det sket for ganske nylig. Fredag kom justitsministeriet med svar på et spørgsmål, som Alternativets Josephine Fock havde stillet med udgangspunkt i en Version2-artikel.

I artiklen kritiserer jurist Catrine Søndergaard Byrne, der er partner i Labora Legal og en del af tænketanken DataEthics, blandt andet loven for at ignorere borgerens ret til at blive oplyst og for at gå imod anbefalinger fra den såkaldte Artikel 29-gruppe, der er sammensat af repræsentanter for alle EU’s nationale datatilsyn.

Til det svarer ministeriet blandt andet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Artikel 29-gruppens udtalelse om databeskyttelsesforordningens bestemmelser om gennemsigtighed og oplysningspligt ændrer ikke på Justitsministeriets vurdering.«

Søren Pape Poulsen skal på et samråd i dag i Folketinget klokken 14.00 svare på spørgsmål om loven.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
24. januar 2018 kl. 13:55

Det var da en fantastisk underlødig kommentar.

5
24. januar 2018 kl. 11:38

....samrådet, og ministerens dumstædighed - hvad er så nu LA's holdning? Er det tomme trusler, der kan byttes for et par skattelettelser?

4
23. januar 2018 kl. 16:34

https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20171/reu/td.1458547.aspx

Har netop siddet og set samrådet - og jeg synes godt nok, at det var en tynd omgang. Spørgsmålsstillerne lod sig enten lidt forvirre af ministerens spin omkring det gode formål med lovforslaget, eller havde ikke forberedt sig tilstrækkeligt, for det blev meget generelt og vævende. Jeg kunne have ønsket, at de havde præsenteret ministeren for nogle helt konkrete eksempler på, hvad man kan frygte, og bedt om helt konkrete svar på, om frygten er realistisk. Eks. om det via det nye lovforslag ville kunne lade sig gøre ministerielt at udstede en bekendtgørelse, der - når nu de ikke kan få tilladelse til deres egen kriminaltekniske dna-database - gav politiet adgang til det nye genomcenter (hvis det ikke bliver stoppet) - eller om det ikke ville kunne lade sig gøre efter de nye regler.

Ministeren havde bevæbnet sig med et par eksempler, hvor det lød meget indlysende og uskyldige, at deling uden orientering af borgeren kunne være praktisk - men det store spørgsmål er jo, om forslaget ud over sådanne indlysende eksempler vil kunne give adgang til andre typer videregivelse og samkøring, som ikke er så ukontroversielle.

Det synes jeg ikke, at der blev kastet nok lys over, og jeg håber, at de fire små partier vil tage en tørn mere, og ikke blot mener, at nu har de gjort deres pligt i denne sammenhæng. Jeg synes, at deres indsats var lidt halvhjertet og pligtagtig.

3
23. januar 2018 kl. 16:01

Det kan man vel kun fortolke således at den foreslåede dataanvendelse ville kunne afsløre skatteål og andre LA kernevælgere ?

Og sociale bedragere blandt enhedslistens og Alternativets kernevælgere???

Jeg tror nu ikke at det vil fjerne ret mange beføjelser fra Skat, og hvis det gør, så laver de fluks en lov som lovliggør det. Eller også antager Skat blot at manglen på samtykke er er forsøg på bedrageri og forhøjer automatisk indkomsten, indtil de får oplysningerne som beviser at det ikke forholder sig sådan. Skat har jo i mange år operert med omvendt bevisførelse.

2
23. januar 2018 kl. 14:33

Ingen grund til at forspilde en chance.

1
23. januar 2018 kl. 13:23

Det kan man vel kun fortolke således at den foreslåede dataanvendelse ville kunne afsløre skatteål og andre LA kernevælgere ?