Liberal Alliance holder e-valg med bitcoin-teknologi

22. april 2014 kl. 14:4013
I Liberal Alliances lokalforening i Hvidovre skal der stemmes digitalt og ved hjælp af blockchain-teknologi. Den samme teknologi ligger blandt andet bag bitcoins.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I en lokalafdeling i Hvidovre skriver Liberal Alliance, i følge partiet selv, historie. Lokalforeningen kan i følge partiet nemlig byste sig af, at være den første lokalforening i verden, der benytter sig af den såkaldte blockchain-teknologi til at holde afstemninger.

Det vil ske til lokalforeningens næste generalforsamling, der bliver afholdt senere i dag.

Blockchain er en teknologi, der i dag er særlig kendt fra bitcoin-markedet. Teknologien består af en særlig type database, der løbende bliver opdateret med aktuelle ændringer i en lang kæde af datablokke.

I bitcoin-sammenhæng bliver alle overførsler af bitcoins eksempelvis gemt i hver sin datablok i en stor blockchain-database, der holder styr på den samlede pulje af bitcoins.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det snedige ved teknologien er, at det er utrolig vanskeligt at ændre på det eksisterende indhold, da hver ny datablok samtidig indeholder en reference til den forrige blok i kæden. Derfor mener Liberal Alliance, at teknologien er særligt interessant i forbindelse med e-valg.

»Blockchain fjerner behovet for tillid, da teknologien kan køre autonomt uden indblanding fra mennesker, og den er samtidig open source og transparent, så alle kan kigge under kølerhjelmen og se, hvad der foregår. Det bliver ikke mere liberalt - så derfor er det oplagt til e-valg,« udtaler Mikkel Freltoft Krogsholm i partiets pressemeddelelse.

Partiet forklarer i en pressemeddelelse, at en given afstemning vil kunne defineres som en kontrakt i en blockchain, hvor alle i princippet kan holde øje med, at afstemningen overholder kontraktens rammer.

Da informationerne i kæden som nævnt er transparente, giver det både mulighed for, at den enkelte person kan tjekke, om vedkommendes stemme er talt med. Desuden vil alle parter få mulighed for at kontrollere afstemningens resultater.

»Blockchain-teknologi kan være langhåret, men det går i bund og grund ud på, at man decentraliserer og demokratiserer alt fra penge til organisationer. Så set fra et liberalt ideologisk synspunkt, var det en mulighed, vi bare var nødt til at gribe. Liberal Alliance i Hvidovre bliver den første lokalforening for noget parti i verden, der bruger denne form for teknologi i deres afstemningsprocesser,« udtaler Mikkel Freltoft Krogsholm.

Liberal Alliance bruger bitcoin-teknologi til e-valg

Se og vedhæftede dokument

Som det første parti i verden bruger Liberal Alliance bitcoin-teknologi til afstemninger i partiet. Det sker første gang i Hvidovre lokalforening, hvor medlemmerne skal stemme til generalforsamlingen ved hjælp af den nye såkaldte blockchain-teknologi, der også ligger bag Bitcoin.

Bitcoin og andre blockchain-teknologier forsøger at fjerne betroede tredjeparter, det vil sige mellemmænd, som man af mangel på bedre er nødt til at have og have tillid det. Det kan for eksempel være banker, der håndterer folks penge, postvæsenet, der leverer din post ulæst eller stemmetællere, der tæller folks stemmer.

Mateusz Tilewski, der er medlem af Liberal Alliances Visionsgruppe og formand for partiets IT-gruppe, siger om systemet:
"Afstemninger er det demokratiske samfunds vigtigste proces. Men, man skal huske, at både kontrollen, tilliden og resultatopsamlingen demokratisk set er lige så vigtige led som selve stemmeafgivelsen. Her er der ingen tvivl om, at ny teknologi vil spille en stigende rolle fremadrettet. Ved at koble afstemninger med blockchain-teknologi opnår man en ikke alene en samlet mere demokratisk proces, man får også et kig ind i fremtiden."

Mikkel Freltoft Krogsholm, der er medlem af Liberal Alliances Hovedbestyrelse, er begejstret for det nye initiativ.
“Bitcoin var begyndelsen. Det var den første “app” der blev bygget på blockchain-teknologi. Blockchain fjerner behovet for tillid, da teknologien kan køre autonomt uden indblanding fra mennesker, og den er samtidig open source og transparent, så alle kan kigge under kølerhjelmen og se, hvad der foregår. Det bliver ikke mere liberalt - så derfor er det oplagt til e-valg,” siger Mikkel Freltoft Krogsholm.

Blockchain-teknologi løser en række sikkerhedsmæssige problemer i forbindelse med e-valg. En afstemningsprocess defineres som en kontrakt i den omtalte blockchain, der kan kontrolleres af alle, og netværket sørger for, at afstemningsprocessen forløber præcist som defineret i kontrakten. Hver person har mulighed for at tjekke, om lige præcis hans/hendes egen stemme er talt med i resultaterne, og de samlede resultater kan ses og kontrolleres af alle parter. Stemmer udstedes og opsamles af forskellige parter, og derfor er stemmehemmeligheden bibeholdt.

Mikkel Freltoft Krogsholm er også formand for lokalforeningen i Hvidovre og var hurtig til at tilmelde foreningen som første forsøgskanin.
“Blockchain-teknologi kan være langhåret, men det går i bund og grund ud på, at man decentraliserer og demokratiserer alt fra penge til organisationer. Så set fra et liberalt ideologisk synspunkt, var det en mulighed, vi bare var nødt til at gribe. Liberal Alliance i Hvidovre bliver den første lokalforening for noget parti i verden, der bruger denne form for teknologi i deres afstemningsprocesser,” fastslår Mikkel Freltoft Krogsholm.

For yderligere kontakt:

Mikkel Freltoft Krogsholm
+45 3033 3204
mikkelkrogsholm@gmail.com

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
24. april 2014 kl. 11:09

»Blockchain fjerner behovet for tillid, da teknologien kan køre autonomt uden indblanding fra mennesker, og den er samtidig open source og transparent, så alle kan kigge under kølerhjelmen og se, hvad der foregår. Det bliver ikke mere liberalt - så derfor er det oplagt til e-valg,« udtaler Mikkel Freltoft Krogsholm i partiets pressemeddelelse.

Ja, alle kan kigge under kølerhjelmen… Det er lige så nemt som at følge fysisk stemmeafgivning og optællingen, klart.

Jeg synes de herrer i partiet skulle genlæse deres bibel. Heltene i Atlas Shrugged var dem, der rent faktisk havde sat sig ned og blevet eksperter på deres felt (her BÅDE IT og valgsystemer), ikke smartrøve, der tror de på grund af deres opfattelse af egen intelligens lige hurtigt kan gennemskue og fikse det problem med dagens hotte emne.

10
22. april 2014 kl. 18:59

Nogen der ved, hvilket forsøg, de er hoppet med i? Og om kildekoden er tilgængelig?

8
22. april 2014 kl. 17:21

Et godt valg kræver, at den almindelige vælger kan gennemskue systemet. Ellers forsvinder tilliden. Det er desværre nærmest umuligt at udføre en valghandling på en PC uden at man skal have blind tillid til at computeren laver det som vælgeren har indsigt i. Lækker computeren ved siden af det ønskede åbne program også data trådløst? En computer er grundlæggende en sort boks, hvor man kan manipulere i rigtig mange lag: hardware, microkode, cpu cores, operativ system, virus og plantede fejl i programmer.

Er du sikker på du ikke bliver manipuleret af et af disse lag - og kan du overbevise alle vælgerne om dette også?

2
22. april 2014 kl. 15:49

For det første synes jeg det lyder som en hyggelig ide.

Er der nogen, som har noget mere teknisk information omkring blockchain voting.

Et af de fundamentale elementer i papir-valg er at en vælger afgiver sin stemme i hemmelighed og alene.

  1. Er der ikke mulighed for at kigge over skulderen.
  2. Ville jeg kunne "sælge" min stemme til en anden person.
  3. Kan man udstede ny blockchain stemme, hvis den første bliver væk.
  4. Ville der kunne laves "ugyldige" stemmer.
  5. Ville der let kunne laves DOS attacks med ugyldige stemmer
  6. ....

Bliver spændende at følge udfordringerne.

9
22. april 2014 kl. 17:42

</p>
<ol><li>Er der ikke mulighed for at kigge over skulderen.</li>
<li>Ville jeg kunne "sælge" min stemme til en anden person.

Selvom det er E-valg kan man jo stadig tvinge folk til at stemme fra en stemmeboks. Rent teknisk kan man fx kræve at stemmeboksen også skal sætte sin signatur på stemmen med sin egen private key.

3) Kan man udstede ny blockchain stemme, hvis den første bliver væk.
4) Ville der kunne laves "ugyldige" stemmer.

Gyldige public keys skal være offentligt tilgængelige på bitcoins blockchain. Hvis en "stemmeseddel" skal udskiftes kan der laves en ny. Denne udskiftning af "stemmesedler" vil være offentlig tilgængelig på bitcoins blockchain.

5) Ville der let kunne laves DOS attacks med ugyldige stemmer

Bitcoin er beskyttet imod spam, da miners ikke vil acceptere transaktioner, der har en lav prioritet. Prioriteten udregnes ud fra hvornår transaktionens bitcoins sidst blev sendt, antallet af bitcoins, størrelsen på transaktionen i bytes og et evt gebyr til miners. De enkelte miners kan selv vurdere hvad de mener er lav prioritet(der er dog og et absolut minimum i protokollen). Kort sagt vil det være meget dyrt spamme netværket, da miners vil kræve høje gebyrer, hvis man sender de samme bitcoins igen og igen, hurtigt efter hinanden. Se https://en.bitcoin.it/wiki/Transaction_fees for detaljer

Det hele kan implementeres uden brugerne nogensinde er i besiddelse af bitcoins.

4
22. april 2014 kl. 16:14

E-valg er glimrende til ligegyldige valg som X-factor og melodi gran prix, hvor der ikke er alvorlige konsekvenser ved snyd, og hvor man må formode at ingen har nok interresse i at snyde sig til (eller købe) en sejr, til rent faktisk at gide besværet. LA mener åbenbart at deres lokalforenings generalforsamling hører til denne kategori...

1
22. april 2014 kl. 14:55

Kræver en Blockchains ikke at der er RIGTIG mange deltagere?

Det kan da ikke være svært at opnå 51% af regnekraften i lokalforeningens blockchain.

5
22. april 2014 kl. 16:28

Kræver en Blockchains ikke at der er RIGTIG mange deltagere?</p>
<p>Det kan da ikke være svært at opnå 51% af regnekraften i lokalforeningens blockchain.

Jeg ved ikke, hvordan LA Hvidovre planlægger konkret at gøre det, men der burde ikke være nogen grund til at starte sin egen blockchain til formålet. Man kan benytte Bitcoins eksisterende blockchain og sikkerheden i den store mængde regnekraft, der bakker Bitcoins blockchain op.

7
22. april 2014 kl. 17:04

Prøv engang at forklare mig hvordan du vil bruge den eksisterende bitcoin infrastruktur til at drive LA Hvidovres lokalvalg.

3
22. april 2014 kl. 16:10

Kræver en Blockchains ikke at der er RIGTIG mange deltagere?

Jo det vil jeg også mene. Den der beregner en blok bestemmer jo hvad der kommer i blokken, og kan man regne flere blokke end alle andre, kommer man stort set til at regne alle blokke i chainen pga. "længste vinder"-princippet.

Dog sætter det ikke automatisk en i stand til at forfalske transaktioner mv., da de jo er kryptografisk beskyttet.