Liberal Alliance-domæne overtaget af kineser

5. december 2014 kl. 06:2933
En af Liberal Alliances lokalafdelinger valgte ikke at forlænge domæne. Indholdet på hjemmesiden ser stadig ud til at komme fra partiet, men ejermanden bor nu i Kina.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Klikker man ind på la-aalborg.dk, ligner sitet umiddelbart noget, som Liberal Alliance i Aalborg er afsender på. Men den lokale partiafdeling står ikke længere bag domænet, der i dag er på kinesiske hænder ifølge et opslag hos den danske domæneadministrator DK Hostmaster.

Som Version2 tidligere har fortalt, er der særligt fra kinesisk side rift om de danske internetdomæner, efterhånden som de udløber

Det er it-konsulent ved EIT Henrik Bjørner, der har kortlagt fænomenet og fundet ud af, at slettede danske domæner i mange tilfælde kort tid efter bliver gen-registreret af personer med tilknytning til Kina.

Herefter popper der typisk en fup-webbutik op på domænet, der skilter med billige mærkevarer som Nike og Armani, men hvor kunden nok bør være glad, hvis han eller hun modtager så meget som et kopi-produkt. Ved at sætte fupbutikker op på tidligere benyttede danske domænenavne kan bagmændene sikre, at siderne ligger relativt højt i Google-søgninger

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke en fup-butik, der - i hvert fald endnu - er lagt op på Liberal Alliance i Aalborgs tidligere domæne. I stedet ligger der, hvad der ligner en klon af den tidligere hjemmeside. Og en gennemgang af kildekoden på siden viser referencer til internettjenesten Wayback-machine, der gør det muligt at se tidligere udgaver af indholdet på et domæne.

Henrik Bjørner har identificeret flere tilfælde, hvor der bliver oprettet det, han kalder kloner af hjemmesider. Og han har tidligere forklaret til Version2, at klonerne ser ud til at blive oprettet ved at hente tidligere indhold på domænet via netop Wayback-machine og så lægge det op på det domænet, der har fået ny ejer. På den måde lukrerer den nye ejer på den tillid, brugerne måtte have haft til det tidligere domæne.

Ved at indsætte links på domænet kan den tillid eksempelvis bruges til at lokke folk over i fup-webbutikkerne fra før.

Selvom der umiddelbart ikke ser ud til at være den slags links på Liberal Alliance i Aalborgs tidligere domæne, kan det være et spørgsmål om tid. It-sikkerhedsekspert fra firmaet CSIS Peter Kruse forklarer, at der som regel bliver lagt links ind på de klonede sites før eller siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er typisk det, de gør. Så har den allerede en troværdighed og ligger højt placeret hos Google,« siger Peter Kruse.

I skrivende stund dukker det kinesisk ejede domæne op som nummer fem i en Google-søgning på Liberal Alliance Aalborg i Version2's test.

LA: Ikke hensigtsmæssigt

Næstformand hos LA i Aalborg Thomas Krogh er ikke videre begejstret over at høre, at la-aalborg.dk nu ser ud til at være på kinesiske hænder.

»Det er selvfølgeligt ikke hensigtsmæssigt, at det bliver registreret af nogen, der vil kunne misbruge det og udgive sig for at være os.«

Det er dog et bevidst valg, at domænet ikke er blevet fornyet af Liberal Alliances lokale afdeling.

»Der er simpelthen, fordi hvis man har en hjemmeside, så skal man vedligeholde den, og man skal lægge nyt op på den. Vi har en bedre mulighed for at interagere med dem, der er interesserede i det, vi laver, via Facebook.«

Thomas Krogh vil nu undersøge, hvad der kan gøres ved den kinesiske klon på Liberal Alliances tidligere domæne.

»Det skal jeg lige have kigget på, og så bliver vi helt sikkert nødt til at gøre noget ved det,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nytter dog næppe at rette henvendelse hos DK Hostmaster. I forbindelse med historien om Henrik Bjørners kortlægning af fup-webbutikker med kinesisk tilknytning på danske domæner oplyste vicedirektør for DK Hostmaster Lise Fuhr i en mail til Version2:

»DK Hostmaster synes altid, at det er bekymrende, hvis .dk domænenavne anvendes til ulovlige aktiviteter. DK Hostmaster fører dog ikke tilsyn med, hvad et registreret .dk domænenavn anvendes til i praksis. Det er op til politiet eller de danske domstole at vurdere, om der foregår ulovlige aktiviteter på et givent .dk domænenavn.«

33 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
29. juli 2017 kl. 18:07

Jeg tror ikke det vil hjælpe med en karantæne service, men derimod bare rykke problemet et 1 år frem i tiden.

31
6. december 2014 kl. 18:10

Sandsynligvis det samme som er sket med https://venstrelolland.dk/ - man betalte heller ikke sine regninger her... ser det ud til.

Deres egen forklaring var dog: Venstre Lollands hjemmeside www.venstrelolland.dk er desværre blevet overtaget af nogle kinesere. En forklaring, vil kræve en større efterforskning, så vi har derfor valgt at lade sagen ligge.

https://folketidende.dk/Politik/Lokal-partihjemmeside-overtaget-af-kineser/artikel/265037

29
6. december 2014 kl. 07:28

»DK Hostmaster synes altid at det er bekymrende, hvis .dk domænenavne anvendes til ulovlige aktiviteter. DK Hostmaster fører dog ikke tilsyn med, hvad et registreret .dk domænenavn anvendes til i praksis.«

DK Hostmaster kunne vel lave en service, der mod et mindre gebyr satte et opsagt domænenavn på en karantæne-liste i f.eks. 1 års tid.

Et af problemerne med overtagelse/opsigelse af domæne-navne er, at en eventuel nye lejer kan få adgang til brugernavne/adgangskoder fra andre websites via "har du glemt dit adgangskode/brugernavn"-service.

På min.liberalalliance.dk kan man f.eks. nulstille sit adgangskode via en mail.

28
6. december 2014 kl. 07:02

Betal jeres regninger! Eller er det fremmed tale for LA

27
5. december 2014 kl. 16:05

Er jeg den eneste der undrer mig over man, i forbindelse med man ikke længere ønsker at vedligeholde et website og har flyttet alt sin kommunikation til facebook, ikke bare laver en redirect så dem der forsøgte at besøge det gamle website automatisk blev ledt videre til det sted man fremover ønsker at kommunikere? Det er da ærgeligt at miste besøg, uanset parti, firma eller organisation...

24
5. december 2014 kl. 13:34

Liberal Alliance er tilhænger af "fri konkurrence".

Aalborg afd. har fundet en p.t. GRATIS platform uden at tænke konsekvenser i den digitale verden.

Måske skulle flere her IKKE KUN tænke GRATIS og MULIGHEDER?

Artiklen viser "virkeligheden" i dagens verden? (læs: alt kan lade sig gøre!).

5
5. december 2014 kl. 09:13

Lav nogle krav !

.dk domæne skal kun kunne registreres af danske firmaer og privatpersoner.

Lav et registrerings gebyr på 2000kr - hvor i den service at dk hostmaster kontrollere oplysningerne og verificere dem.

.dk domæner skal KUN kunne hostes på servere i danmark og danske udbydere.

Et domæne skal koste 1000kr / året.

32
7. december 2014 kl. 11:48

Det hjælper vidst ikke meget at sætte et registreringsgebyr på 2000 kroner, samt 1000 kroner pr. år. Det går lige så meget ud over hjemmeside ejere, som ikke har fup sider!

At .dk domæner skal være hostet på danske servere, ville hellere ikke hjælpe ret meget. En kineser kan da sagtens købe et webhotel hos en dansk udbyder, hvilket ikke koster meget. Der er også danskere som bor i udlandet, de skal vel have lov at eje et .dk domæne?

17
5. december 2014 kl. 11:17

Det er uhensigtsmæssigt hvis man begrænser mulighederne for at udenlandske virksomheder - helt legalt - kan registrere domæner under .dk og det er ALT for sent at løbe baglæns på et frit toplevel-domæne og indføre krav om 3. rangsdomæner som det højeste.

Der er tradition for at danske virksomheder eller udenlandske virksomheder med danske datterselskaber kan benytte .dk direkte, og derved bør det blive. Det bedste man kan gøre for at begrænse misbrug er at kræve varemærkeregistrering for virksomheder og vedtægtsdokumentation for organisationer. Så blir der en rest tilbage som kan registreres af privatpersoner, men det er næppe dem der udgør problemet her.

For eksemplets skyld: vil du registrere liberalalliance-aalborg.dk så skal du kunne stille med foreningsvedtægter (lovformeligt underskrevet) der dokumenterer en ret til at benytte navnet, evt. i kombination med en foran- eller efterstillet by-, regions- eller område-betegnelse.

Og så er jeg i øvrigt enig i at brug af sub-domæner som f.eks. aalborg.liberalalliance.dk er den bedste måde for organisationer (og virksomheder) at få en ensartet profil også på domænerne.

9
5. december 2014 kl. 10:02

Ulempen ved at udenlandske borgere/firmaer ikke skal kunne registrere et dansk domæne er bl.a. at danske borgeres søgning efter ydelser/produkter vil blive langt sværere. Idag forventer de fleste, at hvis de i søgeresultaterne for et givent produkt ser et .dk domæne, så forventer de, at den pågældende webshop bor i Danmark eller leverer til Danmark uden meromkostning.

Rigtig mange af de store webshops indikerer idag dette ved at markedsføre sig med et .dk domæne (zalando.dk, pixum.dk o.s.v.).

Men eksempelvis Norge har en meget restriktiv domænepolitik, hvor man skal have en borger- eller firmaregistrering i landet for at kunne registrere et domæne. Og denne registrering er temmelig bureaukratisk og bøvlet, så langt de fleste webshops sælger til Norge gennem et .com domæne. Og derved skal nordmændene bruge meget mere tid på at finde ud af om en given webshop leverer til landet eller ej. Noget som vi ser som en selvfølge, når en webshop har et .dk domæne...

26
5. december 2014 kl. 15:43

Men hvis der kommer flere, og flere fup-butikker på .dk domæner fordi det er for let at registrere, så kommer man også til at skulle bruge længere, og længere tid på at checke om det er en rigtig butik, eller om de bare beholder pengene...

Hvorfor dog det? Det er et löst problem, folk har naturligvis forsögt at svindle med post-ordre handel länge för internettet blev opfundet så "systemerne" er bygget til at håndtere det:

Når man köber med et kreditkort (ikke med Dankort!), så foregår der det at butikken först reserverer betalingen for varen på kundens konto hos kortudstederen (Amex, MasterCard, et cetera).

Derefter får kunden tilsendt regningen fra kortudstederen til godkendelse og betaling. Först cirka en måned efter at kunden har betalt kortudstederen får butikken pengene "i hånden".

På ethvert tidspunkt inden da kan kunden eller kortudstederen annullere betalingen og butikken får ingen penge!

Det er en fin ting at det er nemt og billigt at registrere domäner. Det skal man da ikke spolere fordi folk ikke kan finde ud af at handle på nettet (med det rigtige kort).

16
5. december 2014 kl. 11:02

Men hvis der kommer flere, og flere fup-butikker på .dk domæner fordi det er for let at registrere, så kommer man også til at skulle bruge længere, og længere tid på at checke om det er en rigtig butik, eller om de bare beholder pengene...

Der findes skam også danske fupbutikker. Det er derfor, at forbrugerne skal opdrages til kun at betale med betalingskort og blive særdeles kritiske overfor sider, der kræver betaling med kontooverførsel, PayPal og andre usikre metoder. Så den problematik findes uanset om udenlandske selskaber kan registrere .dk eller ej...

20
5. december 2014 kl. 11:23

PayPal og andre usikre metoder.

Synes ikke at jeg nogen sinde er blevet snydt af og med PayPal, og vil mene de har en bedre garanti ind hvis du betaler med din Visa/Dankort og det så uden din viden er Dankort delen du bruger. Så er du lige så godt "beskyttet" som hvis du bruger en bank overførsel, i forbindelse med nogen tvister. Klage og tvister løses også, efter min mening, hurtigere og nemmere ind hvis du har betale med Visa.

Sådan frit fra leveren og hukommelsen. Men vil mene at man burde have en lille smule begreb om en tjeneste inden man slynger om sig med sådan en påstand.

22
5. december 2014 kl. 11:51

Sådan frit fra leveren og hukommelsen. Men vil mene at man burde have en lille smule begreb om en tjeneste inden man slynger om sig med sådan en påstand.

Min påstand er skam baseret på egne erfaringer fra mit eget firma, hvor jeg bl.a. har anvendt PayPal i mange år, både til leverandørbetalinger og til at modtage betaling fra kunder (med en verified business account). 2 gange er vi blevet "snydt" af leverandører, der ikke leverede noget. Den ene gang fik vi pengene retur, men den anden gang måtte vi afskrive det meste af beløbet, da modtageren allerede havde hævet beløbet fra modtagerkontoen, da PayPal lukkede den. Så der gennemgik vi betingelser m.v. MEGET grundigt, men de fastslår sådan set bare at PayPal bare vil "forsøge" at hente pengene retur - hvis det ikke lykkedes for dem, så står du bare med håret i postkassen.

Dette er IKKE at forveksle med "PayPal buyers protection", der er et begreb, der gælder for visse handler på Ebay...

Hvis dit visa kort derimod bliver hævet med for stort beløb eller på anden måde misbrugt uden at du har været skødesløs, så dækkes du 100%.

Rent Dankort bliver ganske rigtig betragtet som en kontooverførsel i en række tilfælde. Der er dog tilsyneladende sket nogle ændringer her i de seneste par år, hvor Nets bl.a. er begynde at forlange bankgarantier på 50000-100000, hvis nystartede firmaer vil modtage rene dankort. Jeg er dog ikke selv blevet stillet for det krav, men nu har jeg heller ikke haft en kundetvist på betalingskort i 10 år...

23
5. december 2014 kl. 12:24

Hvis dit visa kort derimod bliver hævet med for stort beløb eller på anden måde misbrugt uden at du har været skødesløs, så dækkes du 100%.

Det er jo ikke det der er dit tilfælde, da du jo havde lavet ordren, men leverandøren snød dig, og ikke leverede varen.

Den kan være svær at undgå, især hvis der er lange transporttider, for hvornår skal man reagere?

Altså ikke som så hævet et for stort beløb, eller været skødesløs.

18
5. december 2014 kl. 11:20

PayPal

Jeg vil så sige, at hvis jeg skal købe noget småtteri på en kinesisk side, jeg ved er kinesisk, så er PayPal da det eneste jeg vil benytte til det.

8
5. december 2014 kl. 09:37

.dk domæne skal kun kunne registreres af danske firmaer og privatpersoner.

Må det så kun være danske statsborgere der må registrere?

Må det kun være rent danske firmaer der registrerer, ikke underafdelinger af udenlandske?

Må danskere så til gengæld ikke registrere .com eller andre toplevel domæner?

Lav et registrerings gebyr på 2000kr - hvor i den service at dk hostmaster kontrollere oplysningerne og verificere dem.

Ja lad os endelig få inficeret vores liv med endnu flere gebyrer.

.dk domæner skal KUN kunne hostes på servere i danmark og danske udbydere.

Javel ja, jeg er ikke helt sikker på du får cloud fortalerne til at synes at det er en fed ide.

Et domæne skal koste 1000kr / året.

Hvorfor dog så lidt, nu Pandoras dåse er åben, hvorfor ikke sige en million?

Hmmm - dine forslag skaber vist flere problemer end de løser.


Praetera censeo Carthaginem delendam esse:

Jeg tror vi nærmer os tiden hvor der burde laves en revurdering af hele domænesystemet, og i det spil fejler England fatalt ved at frigive .uk.

I stedet bør landedomæner være meget mere styrede, således at ingen kan eje et toplevel domæne - det ville løse op på en masse rod.

Firmaer skulle således være .co.dk, eller firma.dk (linket sammen) Private skulle være privat.dk Organisationer kunne være .org.dk

Offentlige sider, i stedet for det rod vi har i dag skulle eksempelvis være: .stat.dk eller .gov.dk (linket sammen) .region.dk .politi.dk

.municipality.dk eller kommune.dk (linket sammen) - så skulle man ikke gætte på hvad en kommunes domæne var, for det ville altid være kommunenavnet plus kommunedomæne.

Etc, etc.

10
5. december 2014 kl. 10:09

Firmaer skulle således være .co.dk, eller firma.dk (linket sammen)
Private skulle være privat.dk
Organisationer kunne være .org.dk</p>
<p>Offentlige sider, i stedet for det rod vi har i dag skulle eksempelvis være:
.stat.dk eller .gov.dk (linket sammen)
.region.dk
.politi.dk</p>
<p>.municipality.dk eller kommune.dk (linket sammen) - så skulle man ikke gætte på hvad en kommunes domæne var, for det ville altid være kommunenavnet plus kommunedomæne.

Hvad er fordelen ved dette? Hvis jeg skal finde en side som jeg ikke kender i forvejen, så bruger jeg altid en søgemaskine, frem for bare at gætte på URLen. At skabe mere struktur i domænesystemet virker som ekstra behandlingsbesvær uden nogen håndgribelig fordel. (På den måde er det lidt som den nye mulighed for at købe TLD'er...)

13
5. december 2014 kl. 10:33

Hvad er fordelen ved dette? Hvis jeg skal finde en side som jeg ikke kender i forvejen, så bruger jeg altid en søgemaskine, frem for bare at gætte på URLen. At skabe mere struktur i domænesystemet virker som ekstra behandlingsbesvær uden nogen håndgribelig fordel. (På den måde er det lidt som den nye mulighed for at købe TLD'er...)

Jeg mener det giver rigtig god mening, bla. fordi man undgår en lang række domænetvister.

Eksempelvis kommunalsammenlægningen - Birkerød bliv tilføjet som protektorat under Søllerød, og resultatet blev Rudersdal.

Desværre var rudersdal.dk optaget i forvejen af en virksomhed, som ovenikøbet havde en aktiv hjemmeside (husk klagenævnet tror at internettet er HHTP), hvorfor kommunen endte med at betale et giftigt beløb for domænet.

Al den slags bøvl ville blive fuldstændig elimineret hvis man havde haft et .kommune.dk domæne.

Og at lade alting foregå via en profileringsmaskine er ikke nødvendigvis det fedeste, og der hvor der er mange andre ting der ligner, skal man alligevel kikke gennem en masse før man finder det man vil finde.

15
5. december 2014 kl. 10:51

Al den slags bøvl ville blive fuldstændig elimineret hvis man havde haft et .kommune.dk domæne.

Kommunernes Landsforening ejer allerede domænet. Det burde ikke koste mange mandetimer at oprette de nødvendige DNS opslag og redirects. Måske endda en statisk webside med alle kommunenavnene - lige til at klikke på. Det er jo tilmed ikke en liste der skal redigeres ofte. Men det er nok dyrt og så skal det i udbud. Så kan CSC, IBM eller hvem det nu skulle være, rulle en ny IT-million-budget-overskridelses-skandale ud på forsiderne om nogle år.

6
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den fre, 12/05/2014 - 09:16

Så får man også stoppet alle de privatpersoner der kunne tænke sig et domæne!

4
5. december 2014 kl. 08:58

Hvorfor vælger la (og andre) ikke bare at lave subdomæner til de respektive afdelinger, altså aalborg.la.dk, det ville også tage noget af presset på hele domænesystemet.

3
5. december 2014 kl. 08:03

"Teknisk support

Driftsstatus

Ingen kendte fejl

" Ovenstående indlæg er skrevet 07:55 men tidsstemplet 06:55, så den citerede driftstatus er vist ikke opdateret. Der har jo efterhånden været mange der har gjort opmærksom på fejlen.

Ps. Jeg har desværre ikke mulighed for at rette i dette indlæg hvis jeg opdater fejl, det er jo allerede ved udgivelsen 1 time gammelt! Det er vist ikke kun rejsekortet der har problemer med undersystemer der ikke snakker korrekt sammen!

PPS. Nå denne gang har jeg så 3900 sekunder at redigerer i og tidsstemplet er korrekt, hmm...

PPPS. Det er de hurtigste 3500 sekunder jeg har oplevet, mon der virkeligt er noget om DR's Tidsrejsen :-)

25
5. december 2014 kl. 14:16

Der var en fejl på en af vore webservere, der betød, at tiden var en time forkert efter genstart. Det er løst nu.

11
5. december 2014 kl. 10:17

Hej Jesper.

Version2 og Rejsekortet kører desværre på samme tidsrejse-engine, hvilket har en tendens til at give problemer. Vi forventer en løsning samtidig med Rejsekortet ;-).

Alt sjov til side, så var der knas med uret da vi opdaterede vores webserver. Det var der en del Version2 læsere der gjorde os opmærksomme på igår, vi fandt ud af hvor fejlen lå imorges og den burde nu være ordnet fremadrettet. Drop mig en mail på websupport[at]ing.dk hvis i oplever det igen, så skal jeg se hvad jeg kan finde frem.

Beklager fejlen.

God weekend, Nick - V2 Websupport.

1
5. december 2014 kl. 06:55

Jeg fatter ikke hvorfor den almindelige dansker lægger alt sit privatliv i hænderne på et amerikansk selskab, men den om det. Jeg syntes derimod at det er direkte forargeligt når et dansk parti kun vil kommunikerer igennem selv samme.

2
5. december 2014 kl. 07:24

Nu er en partihjemmeside jo en kommunikationskanal til offentlighen/vælgerne, og ikke en storage-platform til fortrolige interne dokumenter. Så i mine øjne giver det fint mening, at forsøge, at lægge fokus hvor man faktisk kan interagere med folk, frem for, at bruge ressourcer på, at holde en hjemmeside oppe som folk sjældent kigger på.

Og så er jeg godt træt af, at høre sætninger som "jeg fatter ikke at folk lægger hele deres privatliv på facebook". Guess what - det gør 'folk' ikke. De lægger billeder ud som de gerne vil dele med offentligheden - billeder hvor de har sex med naboens kone, eller andet de ikke vil dele med resten af verdenen ender sjovt nok ikke på facebook.Det eneste private på facebook er de beskeder man har skrevet med andre mennesker derinde. Hvar folk dog GØR, er at dele hele deres privatliv med Google (incl. mig selv). De har alle mine private mails, billeder, placeringshistorik og meget andet. Det kan så vise sig, at være en dårlig idé, men ind til videre lever jeg i troen om, at de data forbliver private...