Kommunal ESDH-klub beskyldes for udbudsfusk

Når kommuner går sammen om et fælles ESDH-system, bliver konkurrencen sat helt ud af kraft, mener brancheforeningen ITEK. Kommunerne afviser kritikken.

Det fælles ESDH-system SBSYS får igen it-leverandører til at kritisere kommunerne, som gennem Brugerklubben SBSYS ejer og udvikler systemet. Denne gang i KIT-magasinet, der udgives af foreningen af Kommunale It-ansvarlige.

Ifølge Tom Togsverd, direktør for ITEK under Dansk Industri, er det et ’udbudsretsligt problem’, at kommuner kan få adgang til at bruge SBSYS, uden at opgaven kommer i udbud. Det skriver han i et debatindlæg i magasinet.

SBSYS-systemet og den særlige model bag opstod i 1990’erne, hvor amterne delte en it-løsning til dokumenthåndtering. Gennem årene er en række kommuner kommet med i den fælles brugerklub, og systemet er løbende blevet videreudviklet af it-firmaet Ditmer. Man betaler ikke licens for at bruge systemet, men skal betale abonnement til brugerklubben.

Den model har været en torn i øjet på andre private it-leverandører, som ikke kunne komme til at konkurrere mod SBSYS i et normalt udbud.

For ikke at få problemer med udbudsreglerne gik 94 kommuner, regioner og andre myndigheder i 2011 sammen om et udbud om videreudviklingen af SBSYS-systemet. Dermed havde de juridisk set valgt systemet gennem et udbud og kunne så senere vælge at bruge systemet. Men den model køber Tom Togsverd ikke.

»De er udbudsretsligt hoppet over hegnet, og det vil vi skrive til dem,« siger han til KIT-magasinet.

Formanden for Brugerklubben SBSYS, kommunaldirektør i Hedensted Jesper Thyrring Møller, afviser alle anklager om juridiske problemer. Hele modellen er gennemtjekket juridisk, fortæller han.

»At påstå, at vi ikke følger loven, er grundlæggende forkert,« siger han til KIT-magasinet.

Han peger på, at forretningsmodellen bag det fælles og offentligt ejede software er anderledes end normalt, men at det ikke gør den ulovlig.

Udbuddet - som blev vundet af Ditmer - fik Fujitsu til at klage. Men da klagen ikke ville betyde, at processen stoppede, valgte Fujitsu at trække klagen tilbage i november.

Læs også: Fujitsu dropper klage over omstridt kommunal ESDH-klub

Det får dog ikke ITEK til at droppe sagen. Det er den alt for principiel til, lyder det fra Tom Togsverd.

Læs mere om SBSYS-konflikten i KIT-magasinet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Sten Fibæk-Jensen

Midt i denne polemik kan det måske svare sig at kigge på nytteværdien af løsningen i sin helhed. Og der tror jeg, at man vil kunne konstatere, at de deltagende myndigheder får et forholdsvist stort udbytte pr krone, fordi de undgår overhead til salg, udbudsproces og jura, og fordi udviklingen er brugerdrevet og derfor rammer præcist ned i deres behov. Man kan vel dårligt klandre dem for at forvalte vores skattekroner fornuftigt? Hvis systemet ikke var konkurrencedygtigt, så ville myndighederne vel vælge udbudsvejen, uanset om de har tilmeldt sig brugerklubben i første omgang.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere