Københavns Kommune burde have tænkt open source ind fra begyndelsen af det stort anlagte webprojekt kbh.dk, der skulle have været en slags Facebook for københavnere.
Så ville der ikke herske tvivl om, hvorvidt kildekoden til projektet, der endte som en fuser til syv millioner skatteyderkroner, skulle frigives som open source til gavn for andre udviklere.
Det mener Morten Kjærsgaard, der er formand i foreningen for Open Source Leverandører i Danmark, OSL.
»Det er ærgerligt, at diskussionen om open source kommer så sent,« siger han til Version2.
OSL har blandt andet virksomheder som IBM Danmark, Oracle Danmark og webfirmaet Headnet som medlemmer.
Ifølge én af de tidligere udviklere på projektet var det oprindeligt planen, at kildekoden til kbh.dk skulle frigives som open source. Koden blev skrevet i det PHP-baserede framework Symfony.
Men ingen af de nuværende ansatte i Københavns Kommune, der var med ved projektets begyndelse i 2007, erindrer i dag, at det skulle have været tanken at åbne kildekoden.
Kommunen overvejer lige nu, om der skal investeres resurser i at åbne kildekoden op, så andre udviklere kan læse den igennem og eventuelt bruge dele af den i andre projekter. Det står dog ikke højt på dagsordenen.
»Når kommunen siger, at man endnu ikke har taget stilling til open source-spørgsmålet, så er det i mine øjne et udtryk for mangel på rettidig omhu,« siger Morten Kjærsgaard.
Stigende fokus på open source
For OSL's medlemmer er det normalt at oplyse kunderne om perspektiverne i open source.
Foreningen oplever da også et voksende fokus på open source blandt de offentlige myndigheder, som OSL's medlemmer leverer it-løsninger til.
»Der er større og større bevågenhed omkring open source i for eksempel kommunerne, som vi har en del af som vores kunder. Det vigtigste for dem er at kunne dele kildekoden med hinanden, og netop det spørgsmål er eskaleret kraftigt bare i løbet af det seneste år. Der bliver generelt spurgt mere til open source,« siger Morten Kjærsgaard.
Du er selv inde på, at fokus på open source i det offentlige er voksende. Er det så ikke nemt at være bagklog omkring et projekt, der gik i gang i 2007?
»Vi har leveret open source-løsninger til vores kunder siden 1999, og spørgsmålet burde ikke være nyt for Københavns Kommune. Jeg synes ikke, der er noget bagklogskab i det her,« siger Morten Kjærsgaard.
Version2 arbejder i øjeblikket på at få en kommentar fra økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.