Leverandører om nye toldsystemer: »Når der ændres i data, har det enorme konsekvenser for virksomhederne«

21. oktober 2019 kl. 16:30
Leverandører om nye toldsystemer: »Når der ændres i data, har det enorme konsekvenser for virksomhederne«
Illustration: Henning Mølsted.
Leverandører af systemer, der skal integreres med Toldvæsenets systemer, tripper for at komme i gang med at tilpasse egne systemer med de kommende nye toldsystemer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Leverandører med behov for at integrere egne it-systemer med toldvæsenets systemer opfordrer til at specifikationerne for integration med de kommende danske toldsystemer, der er kompatible med EU's nye toldkodeks (EUTK) bliver offentliggjort så hurtigt som muligt.

Det gør de, fordi de selv og deres kunder har behov for at tilrette deres systemer, så de kan levere de rigtige data i det rigtige format til de kommende danske EUTK-kompatible toldsystemer.

En kæde af afhængigheder

Der er en lang kæde af afhængigheder, når det gælder implementeringen af EU's nye toldkodeks. For det første er der en række transeuropæiske toldsystemer, som skal udvikles og tilrettes af EU selv, så de overholder det nye toldkodeks.

For det andet skal de enkelte EU-landes toldmyndigheder udvikle nye systemer og/eller tilrette gamle toldsystemer, så de også overholder EUTK og kan udveksle data med de transeuropæiske systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det tredje skal kommercielle leverandører, der leverer virksomhedssystemer til logistik- og transportbranchen, også tilrette deres systemer, så de overholder EUTK og kan kommunikere med de nationale toldmyndigheders systemer.

Endelig skal de enkelte transport-, shipping- og logistikvirksomheder være i stand til at indsamle og indtaste data, som det nye toldkodeks kræver. Den registrering af nye data kan kræve ændringer og tilretninger i virksomhedernes it-systemer.

Når den enkelte virksomhed har indsamlet de nødvendige data, kan de indtastes eller overføres til de tilrettede kommercielle systemer, der så sender påkrævede data til de nationale toldmyndigheder, der udveksler data med de transeuropæiske systemer.

De ufærdige systemer

Den store udfordring er, at både de transeuropæiske og EU-landenes EUTK-kompatible systemer endnu ikke er klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark offentliggjorde Udviklings- og Forenklingsstyrelsen for nylig et udbud for et af de kommende centrale systemer i den danske toldsystemportefølje.

Udbuddet gælder implementering, vedligehold og drift af et Declaration Management System (DMS). Det er hensigten, at DMS skal erstatte de nuværende danske import-, eksport- og transit-systemer, men det bør bemærkes, at udbuddet kun gælder implementering af import-processerne.

Det er således meget tidligt i forløbet for udviklingen af danske EUTK-kompatible systemer, men leverandører af systemer, der skal integreres med de kommende toldsystemer, håber på, at specifikationer for integration til toldsystemerne bliver gjort tilgængelige så hurtigt som muligt.

Frigiv specifikationer

Det gælder eksempelvis Lena Bagiaras fra KGH Customs Services. Hun har som Product Owner af softwaresuiten Customs Trade Digital Solutions (CTDS) ansvaret for, at suiten tilpasses EUTK-kravene.

»Det vil være godt at se specifikationen på et tidligt tidspunkt, så vi kan begynde at tilpasse vores systemer allerede nu, og ikke tre måneder før vi skal gå live,« siger hun til Version2s søstermedie DigiTech.

Hun har en mangeårig baggrund fra det svenske toldvæsen og har siddet med i EU-arbejdsgrupper vedrørende EUTK, så hun ved, at det er et kompliceret puslespil med mange brikker, der skal falde på plads, inden det store EUTK-puslespil kan gå op.

»Der er så mange lande involveret, så at harmonisere processer og informationsflow er meget svært og en årsag til forsinkelser. For de enkelte lande er det også et spørgsmål om, hvorvidt toldmyndighederne har penge nok til at leve op til kravene.«

Alligevel, eller rettere netop derfor, opfordrer hun til, at toldmyndighederne får frigivet specifikationer for integration så tidligt som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det behøver ikke at være en fuldt færdig version, det kan være et udkast. Det vil være nok for os, så vi kan begynde at planlægge, hvad vi skal ændre. De er måske bange for at frigive noget, som ikke er færdigt, men det vil hjælpe os meget,« siger Lena Bagiaras, der som følge af de mange ukendte faktorer anvender en agil udviklingsmodel i arbejdet med at tilpasse CTDS til EUTK.

I det danske udbud lægges der også vægt på en agil projektmodel, hvor der lægges op til et agilt samarbejde i et projekt med mange interessenter, så måske bliver hendes ønsker hørt.

Prioritér automatisk integration

En anden erfaren leverandør af systemer med integration til toldsystemer er Viggo Ole Pannbacker, CEO hos GUS Nordic.

Han har arbejdet med toldsystemer siden 1994 og baseret på sine erfaringer understreger han behovet for, at det bliver nemt at lave integration til de nye toldsystemer, så diverse virksomhedssystemer automatisk kan udveksle data med dem.

»Vi frygter, at told lægger fokus på deres egen onlineløsning frem for kommunikationen med eksempelvis engines inde i ERP-systemer,« siger Viggo Ole Pannbacker, der selv udbyder ERP-suiten Gus-OS og integrations-enginen Butterfly, der integrerer med de nuværende toldsystemer.

Ifølge Viggo Ole Pannbacker prioriterer de danske toldmyndigheder nemlig ikke den automatiske integration højt nok.

»Told designer ud fra en antagelse om, at virksomhederne skal indtaste i deres online-løsning. Ambitionen er, at virksomheder gratis kan gå ind og foretage deres deklarationer via Tolds onlineløsning, men det er ikke sådan, virkeligheden hænger sammen. En stor del af virksomhederne anvender fuldautomatiserede systemer, hvor der ikke er mennesker indblandet i interaktionen med et toldsystem. Det er ERP-systemer som SAP, Navision, eller hvad man nu anvender derude, som automatisk sender data til toldsystemerne.«

Viggo Ole Pannbacker er som Lena Bagiaras meget interesseret i at se specifikationerne for integrationen med de kommende EUTK-kompatible toldsystemer og fremhæver, at det er vigtigt at vide, hvilke data som skal leveres til de nye toldsystemer.

»Når der ændres i data, har det enorme konsekvenser for virksomhederne, da de dybest set skal have skrevet deres interface om,« siger han.

International datamodel

Leverandørerne har mulighed for at forberede sig, da EU baserer sig på den internationale WCO-datamodel.

»EU har besluttet, at toldmyndighederne skal basere deres informationsudveksling på WCO's datamodel. Derfor er vi begyndt at anvende den, hvilket gør det nemmere, når toldmyndighederne begynder at anvende den. Hvis du følger WCO, vil du være i stand til at håndtere alle mulige data,« siger Lena Bagiaras, der dog samtidig understreger vigtigheden af at se de konkrete specifikationer for de enkelte landes kommende toldsystemer - deriblandt Danmarks.

»Selvom tolddeklarationer skal være ens i EU, vil der altid være data, som er specifikke for hvert enkelt land. Det kræver, at eksempelvis brugergrænseflader og valideringsregler skal ændres,« siger hun.

Hun er dog optimistisk på trods af den store opgave.

»Det er en kæmpe udfordring med store ændringer i både processer og informationen, som skal håndteres. Det kræver meget hårdt arbejde, men det er det værd. Digitaliseringen af toldområdet er positivt, da det giver mulighed for fuldt automatiserede processer.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger