Lettet kommune slipper for bøvl med skrottet Umbraco-CMS

Det vækker glæde hos Umbraco-kommunen Ikast-Brande, at version 5 af det danske CMS er droppet. Nu slipper man for kostbar opgradering.

Ikast-Brande Kommune har det seneste halve års tid arbejdet på at rykke kommunens hjemmesider over på det danske open source-CMS Umbraco, og nu nærmer projektet sig sin afslutning.

Om 14 dage flytter den nye hjemmesideplatform ind på kommunens servere, og i slutningen af august sendes kommunens hjemmesider i luften på den nye platform.

Læs også: Kommune får ny open source-hjemmeside til kun 600.000 kroner

Derfor er webmaster Mikael Havtorn Petersen, Ikast-Brande Kommune, lige nu rigtig glad for, at man lyttede til leverandørens råd og holdt sig fra den nye Umbraco v5, der tidligere på ugen blev aflivet.

Læs også: Umbraco skrotter 4 måneder gammelt CMS

»Havde vi valgt at satse på Umbraco v5, var der lange udsigter til at komme over på en ny CMS-platform. Vi havde et akut behov og valgte derfor at tage vores leverandørs ord for gode varer og satse på Umbraco 4.7. Det var ganske fornuftigt set i bakspejlet,« siger webmaster i Ikast-Brande Kommune, Mikael Havtorn Petersen, til Version2.

Kommunen blev oprindeligt frarådet Umbraco v5 af leverandøren Kraftvaerk. Det var ganske enkelt for uigennemskueligt, hvornår v5 ville være helt klar til brug, forklarer webmasteren.

Umbraco er et danskudviklet content managementsystem, der på få år er gået fra at være et enmandsprojekt for stifteren Niels Hartvig til nu at blive brugt af store virksomheder som Peugeot, BBC og Wired bruger til at håndtere og offentliggøre hjemmesideindhold.

Umbraco v5 blev lanceret for cirka fire måneder siden efter et langt udviklingsforløb med flere store nyskabelser på programmet. Blandt andet et skift til designmønsteret MVC og en ny måde at håndtere data på i forretningslaget af Umbraco.

Læs også: Ny version af dansk CMS: Umbraco 5.0 klar til download

Men for nylig har folkene bag Umbraco erkendt, at v5 er kommet for langt væk fra målgruppen. Det kulminerede onsdag i denne uge, hvor Niels Hartvig på Umbraco-konferencen Codegarden 2012 kunne fortælle, at den videre udvikling af Umbraco v5 droppes. I stedet satses der nu på at forbedre Umbraco v4.

Læs også: CMS-ekspert raser over Umbraco-kaos: Fuldstændig uhørt

Mikael Havtorn Petersen er overrasket over beslutningen:

»Jeg deltog i Umbraco Festival i Aarhus i foråret (i april, red.), hvor Niels Hartvig fortalte om status. Dengang virkede det bestemt ikke som om, at Umbraco v5 skulle droppes. Men man kunne da sagtens fornemme, at de var stødt på nogle udfordringer,« siger webmasteren til Version2.

»Jeg er ked af at høre det på deres vegne, for det er jo ikke den bedste nyhed for Umbraco-community'et. Det må være lidt af en streg i regningen.«

Læs også: Dansk udvikler: Rigtigt at droppe Umbraco v5 nu

For Ikast-Brande Kommune er det dog samlet set en god nyhed, at Umbraco-teamet har sagt farvel til v5.

»Umbraco v5 er radikalt anderledes end v4 på flere punkter. På et eller andet tidspunkt skal vi rykke op på en ny version af Umbraco, og det ville blive en mere bekostelig affære at gå til version 5. Nu kan vi netop håbe på, at de tager nogle af de bedste elementer fra v5 og lægger dem ned i version 4.8. På den måde er det en god nyhed for os,« siger Mikael Havtorn Petersen.

Ikast-Brande Kommune skifter til Umbraco fra CMS'et Sitebuilder, som er udviklet af EG, tidligere EDB Gruppen. Kommunen har benyttet Sitebuilder siden 2007.

Den nye Umbraco-løsning leveres af Kraftvaerk, og det samlede budget for at flytte kommunens hjemmesider beløber sig til anslået 600.000 kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere