Der er en lettet stemning hos Helsingør Kommune, efter Datatilsynet i går valgte at give folkeskoleeleverne deres Chromebook-computere tilbage.
»Det er godt for eleverne, at forbuddet nu er suspenderet. Chromebooks har i den grad været savnet. Med forbuddet blev der siden sommerferien vendt op og ned på skolernes hverdag. Det er gået ud over elever, lærere og pædagoger, men især har de ordblinde elever haft det svært under forbuddet,« udtaler Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune, i en nyhed på kommunens hjemmeside.
Siden sommerferien har børnene måttet undvære pc’erne og i stedet arbejde med papir og blyant, fordi kommunen ikke har styr på sikkerheden omkring elevernes databeskyttelse, når de bruger computerne fra Google.
Læs også: Helsingør kommune får grønt lys til Chromebooks i to måneder
I mellemtiden er Helsingør begyndt at forhandle med tech-giganten for at få ændret elementer af kontrakten, der skal sikre børnenes databeskyttelse. Nu hvor kommunen er på rette spor, kan børnene de næste to måneder bruge Chromebooks, mener Datatilsynet.
»Når vi træffer det valg at suspendere forbuddet, skyldes det, at kommunen nu har erkendt og beskrevet de problemer, der skal lovliggøres. Der er kommet en rimelig klarhed over, hvad der udestår – og derfor giver vi nu kommunen to måneder til at få styr på det sammen med dens leverandører,« forklarer Allan Frank, jurist og it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet, i tilsynets pressemeddelelse.
Google må hjælpe
Benedikte Kiær uddyber i meddelelsen fra Helsingør Kommune, at man har indgået et samarbejde med Google, Kommunernes Landsforening (KL) og Datatilsynet for at få løst problemerne med Chromebooks.
I den offentliggjorte afgørelse har Datatilsynet fjernet en liste fra Google, som giver et overblik over risici for børnenes databeskyttelse. Man skriver dog, at kommunen mangler at beskrive, hvilke persondata man sender til Google, som tech-giganten bruger til egne formål – og hvilke formål, der er tale om.
Det er dog ikke noget, kommunen kan klare alene, skriver man i pressemeddelelsen:
»Allerede nu kan Helsingør Kommune se, at de opgaver ikke kan løses af kommunen alene, men at der vil være behov for et tæt samarbejde med Google.«
Selvom kommunen nu har igangsat et samarbejde, lyder det til, at man skal løbe stærkt for at kunne beholde Chromebooks i skolerne på længere sigt. Hvis ikke Helsingør har opfyldt Datatilsynets krav i forhold til kontraktforhandlinger inden den 5. november i år, vil tilsynsmyndigheden igen forbyde computerne.
I sidste måned skrev Benedikte Kiær i en mail til Version2, at det ifølge Google kan tage år at forhandle aftalevilkårene mellem kunde og leverandør.
KL går i dialog med Google
Samme vurdering lyder fra KL. I en mail til Version2 understreger man, at Google må på banen for at sikre Chromebooks i danske kommuner på længere sigt:
»Vi har fået et lille pusterum til at få udfordringerne løst, og det er positivt. Med Datatilsynets udmelding er det samtidig helt tydeligt, at Google må melde sig ind i kampen og hjælpe med at finde de nødvendige løsninger,« skriver Pia Færch, kontorchef i KL’s kontor for Digitalisering og Teknologi, og tilføjer:
»I KL går vi derfor nu i dialog med Google sammen med Aarhus og Helsingør og på vegne af de andre kommuner, der også har kontrakter med Google. Datatilsynet har gjort det klart, hvad der skal til for, at Google lever op til europæisk lovgivning.«
Aarhus Kommune fik også en afgørelse fra Datatilsynet i går med samme besked som til Helsingør. Problemet med Chromebooks er nemlig langt mere udbredt, eftersom folkeskoleelever i omkring halvdelen af danske kommuner bruger dem.
Datatilsynet undersøger 20 kommuner, hvor den første afgørelse ramte Helsingør, og den anden afgørelse nu er faldet mod Aarhus, som ifølge tilsynsmyndigheden nu også skal til at forhandle med Google.
KL: Alle Chromebook-kommuner skal rette ind
En aktindsigt, Version2 har fået fra Helsingør Kommune, viser dog, at KL har opfordret alle Chromebook-kommunerne til at overlade forhandlingerne med Google til den arbejdsgruppe, der er nedsat til at håndtere sagen.
Derudover opfordrer organisationen også de kommuner, Datatilsynet undersøger, til at bede om at få udskudt afgørelser på deres sager, fordi de på sigt vil indlevere ‘supplerende materiale’. KL anbefaler også, at:
»Kommuner der anvender Chromebooks og ikke har anmeldt noget til Datatilsynet og dermed ikke har en verserende sag i Datatilsynet, går med i arbejdet og opfordres til at orientere datatilsynet om at man undersøger eventuelle risici ved anvendelsen af Chromebooks, og at man gør det i det fælles kommunale arbejde om sagen, og at KL på vegne af kommunen vil tage dialog og indsende materiale,« skriver Pia Færch i en mail til kommunerne den 18. august.
Imens kommunerne trækker i arbejdstøjet, kan danske folkeskoleelever fortsat taste løs på deres Chromebooks, og i Helsingør Kommune er der udsigt til en noget lettere hverdag, understreger Claus Birkelyng, formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget, i Helsingørs pressemeddelelse:
»Jeg er først og fremmest tilfreds med, at lærere, pædagoger og elever kan komme tilbage til en normal hverdag, hvor de ligesom på alle andre skoler i Danmark kan bruge computere i undervisningen. Det ved jeg, at de ser frem til ude på skolerne. Selvom hverdagen har været besværlig siden sommerferien, så vil jeg gerne rose personale, elever og forældre for at vise forståelse og få tingene til at fungere på trods af den meget svære situation vi har stået i.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.