Lettet Helsingør-borgmester: »Chromebooks har i den grad været savnet«

9. september 2022 kl. 15:0512
Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør
Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune. Illustration: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Helsingørs skolebørn kan igen tage Googles computere op af tasken. Men forbuddet kan hurtig komme igen, understreger Datatilsynet, og derfor skal tech-giganten på banen, mener både Helsingørs borgmester og KL.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er en lettet stemning hos Helsingør Kommune, efter Datatilsynet i går valgte at give folkeskoleeleverne deres Chromebook-computere tilbage.

»Det er godt for eleverne, at forbuddet nu er suspenderet. Chromebooks har i den grad været savnet. Med forbuddet blev der siden sommerferien vendt op og ned på skolernes hverdag. Det er gået ud over elever, lærere og pædagoger, men især har de ordblinde elever haft det svært under forbuddet,« udtaler Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune, i en nyhed på kommunens hjemmeside.

Siden sommerferien har børnene måttet undvære pc’erne og i stedet arbejde med papir og blyant, fordi kommunen ikke har styr på sikkerheden omkring elevernes databeskyttelse, når de bruger computerne fra Google.

Læs også: Helsingør kommune får grønt lys til Chromebooks i to måneder

Artiklen fortsætter efter annoncen

I mellemtiden er Helsingør begyndt at forhandle med tech-giganten for at få ændret elementer af kontrakten, der skal sikre børnenes databeskyttelse. Nu hvor kommunen er på rette spor, kan børnene de næste to måneder bruge Chromebooks, mener Datatilsynet.

»Når vi træffer det valg at suspendere forbuddet, skyldes det, at kommunen nu har erkendt og beskrevet de problemer, der skal lovliggøres. Der er kommet en rimelig klarhed over, hvad der udestår – og derfor giver vi nu kommunen to måneder til at få styr på det sammen med dens leverandører,« forklarer Allan Frank, jurist og it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet, i tilsynets pressemeddelelse.

Google må hjælpe

Benedikte Kiær uddyber i meddelelsen fra Helsingør Kommune, at man har indgået et samarbejde med Google, Kommunernes Landsforening (KL) og Datatilsynet for at få løst problemerne med Chromebooks.

I den offentliggjorte afgørelse har Datatilsynet fjernet en liste fra Google, som giver et overblik over risici for børnenes databeskyttelse. Man skriver dog, at kommunen mangler at beskrive, hvilke persondata man sender til Google, som tech-giganten bruger til egne formål – og hvilke formål, der er tale om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke noget, kommunen kan klare alene, skriver man i pressemeddelelsen:

»Allerede nu kan Helsingør Kommune se, at de opgaver ikke kan løses af kommunen alene, men at der vil være behov for et tæt samarbejde med Google.«

Selvom kommunen nu har igangsat et samarbejde, lyder det til, at man skal løbe stærkt for at kunne beholde Chromebooks i skolerne på længere sigt. Hvis ikke Helsingør har opfyldt Datatilsynets krav i forhold til kontraktforhandlinger inden den 5. november i år, vil tilsynsmyndigheden igen forbyde computerne.

I sidste måned skrev Benedikte Kiær i en mail til Version2, at det ifølge Google kan tage år at forhandle aftalevilkårene mellem kunde og leverandør.

KL går i dialog med Google

Samme vurdering lyder fra KL. I en mail til Version2 understreger man, at Google må på banen for at sikre Chromebooks i danske kommuner på længere sigt:

»Vi har fået et lille pusterum til at få udfordringerne løst, og det er positivt. Med Datatilsynets udmelding er det samtidig helt tydeligt, at Google må melde sig ind i kampen og hjælpe med at finde de nødvendige løsninger,« skriver Pia Færch, kontorchef i KL’s kontor for Digitalisering og Teknologi, og tilføjer:

»I KL går vi derfor nu i dialog med Google sammen med Aarhus og Helsingør og på vegne af de andre kommuner, der også har kontrakter med Google. Datatilsynet har gjort det klart, hvad der skal til for, at Google lever op til europæisk lovgivning.«

Aarhus Kommune fik også en afgørelse fra Datatilsynet i går med samme besked som til Helsingør. Problemet med Chromebooks er nemlig langt mere udbredt, eftersom folkeskoleelever i omkring halvdelen af danske kommuner bruger dem.

Datatilsynet undersøger 20 kommuner, hvor den første afgørelse ramte Helsingør, og den anden afgørelse nu er faldet mod Aarhus, som ifølge tilsynsmyndigheden nu også skal til at forhandle med Google.

KL: Alle Chromebook-kommuner skal rette ind

En aktindsigt, Version2 har fået fra Helsingør Kommune, viser dog, at KL har opfordret alle Chromebook-kommunerne til at overlade forhandlingerne med Google til den arbejdsgruppe, der er nedsat til at håndtere sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover opfordrer organisationen også de kommuner, Datatilsynet undersøger, til at bede om at få udskudt afgørelser på deres sager, fordi de på sigt vil indlevere ‘supplerende materiale’. KL anbefaler også, at:

»Kommuner der anvender Chromebooks og ikke har anmeldt noget til Datatilsynet og dermed ikke har en verserende sag i Datatilsynet, går med i arbejdet og opfordres til at orientere datatilsynet om at man undersøger eventuelle risici ved anvendelsen af Chromebooks, og at man gør det i det fælles kommunale arbejde om sagen, og at KL på vegne af kommunen vil tage dialog og indsende materiale,« skriver Pia Færch i en mail til kommunerne den 18. august.

Imens kommunerne trækker i arbejdstøjet, kan danske folkeskoleelever fortsat taste løs på deres Chromebooks, og i Helsingør Kommune er der udsigt til en noget lettere hverdag, understreger Claus Birkelyng, formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget, i Helsingørs pressemeddelelse:

»Jeg er først og fremmest tilfreds med, at lærere, pædagoger og elever kan komme tilbage til en normal hverdag, hvor de ligesom på alle andre skoler i Danmark kan bruge computere i undervisningen. Det ved jeg, at de ser frem til ude på skolerne. Selvom hverdagen har været besværlig siden sommerferien, så vil jeg gerne rose personale, elever og forældre for at vise forståelse og få tingene til at fungere på trods af den meget svære situation vi har stået i.«

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
12. oktober 2022 kl. 18:05

Politiken har her i eftermiddag en artikel om en whistleblowersag i Helsingør, hvor der er skrappe anklager mod Benedikte Kjær om at mobbe medarbejdere, som har samarbejdet omkring whistleblowersagen:

"Politiken har fået kendskab til et brev fra fagforeningen HK og Djøf sendt til politikerne i Helsingør Kommunes økonomi- og erhvervsudvalg, hvor fagforeningerne skriver, at Benedikte Kiær har »udvist grænseoverskridende adfærd« og »udtalt trusler« over for tre ledende medarbejdere, der ifølge fagforeningerne nu er sygemeldt. I brevet kan man læse, at de tre medarbejdere udgør kommunens whistleblowerenhed, der i sidste måned modtog en anonym henvendelse med en række anklager mod borgmesteren. Det er ikke kommet til offentlighedens kendskab præcis, hvad anklagerne mod Benedikte Kiær handler om, men et politisk flertal vedtog på baggrund af henvendelsen at igangsætte en advokatundersøgelse af anklagerne. "

"og at hun »pålægger medarbejdere opgaver, som hun ikke har mandat til at pålægge dem«, "

"I brevet skriver fagforeningerne, at borgmesterens opførsel efter deres opfattelse er så grov, at den »i sig selv udgør et legitimt grundlag for at foretage indberetning til Helsingør Kommune eller Datatilsynets whistleblowerordning«,"

"Desuden lyder de anonyme anklager, at »borgmesteren opfordrer dem (medarbejderne, red.) til at ignorere regler og politiske beslutninger« og at hun »blander sig i enkeltsager«. "

Det er fuldstændigt et skud i tågen - det indrømmer jeg. Men kunne det tænkes, at sagen er en udløber af Chromebook-sagen? For Datatilsynets beskrivelse af sin whistleblowerordning lyder:

" Whistleblowerordning Gennem den eksterne whistleblowerordning kan du indberette forskellige overtrædelser af EU-retten, alvorlige lovovertrædelser og andre alvorlige forhold, som du har fået kendskab til gennem dit arbejde. Selv om ordningen er etableret i Datatilsynet, er det ikke kun forhold om GDPR og databeskyttelse, man kan whistleblowe om. Det kan eksempelvis også være bestikkelse, aflytning, bedrageri, chikane og andre alvorlige forhold."https://www.datatilsynet.dk/om-datatilsynet/whistleblowerordning

8
12. september 2022 kl. 13:19

Kære forældre i Helsingør (altså dem af jer, der faktisk er interesseret i at beskytte jeres børn), kære forældre i alle andre kommuner, kære danskere overalt,

Mit bedste bud, hvad man kunne gøre mod korrupte og inkompetente personer som Lars Rich, Benedikte Kiær, osv, er at stå imod undervisere, pædagoger, administrationer og så videre, som vil bilde jer ind, at man ikke kan gå på skolen, uden at bruge deres ulovlige IT.

Det starter med ens eget barn, og skal nok slå nok ringe i vandet, hvis mange forældre gør det samme. Nej, mit barn skal ikke registreres i Aula. Nej, mit barn skal ikke oprettes i skole-IT-systemet. Nej, mit barn skal ikke komme hjem med en chromebook. Hvis de gør, så låser jeg denne ind til barnet skal aflevere den igen. Nej, mit barn skal heller ikke på Facebook for at være med i skolens eller klassens gruppe. Instagram, Twitter, LinkedIn, osv... nej!

Hvad vil kommunen gøre? Smide barnet ud af skolen? Sende kommunen til mig, fordi jeg er en dårlig forælder? Hah!

Det næste skridt efter at ignorere og omgå skolens påtvungne IT, er at skrive til skolen og til kommunen omkring dette. Derudover at skrive til de lokale politikkere, uanset farve.

Dernæst, eller samtidig med ovenstående, ville jeg sætte massiv præs på lærerne. Hvis de går under for presset, så skal der nok ske noget. (Jeg beklager, kære lærere, at I så bliver til et medium mellem forældre og skolen/kommunen - men dette valg har I truffet for længst, så det må I desværre leve med. Sig ikke jeres jobs op! Hold i stedet med forældrene, så både jeres eget liv bliver nemmere, men også børnenes!). Hvis en hel skar af forældre kimer læreren ned og giver jævnlig voksen-skældud, så vil dette give nok incitament til at læreren muligvis skruer ned for digitale hjælpemidler, eller i det mindste klager til skolen.

Jeg har siden 3. klasse haft drømmen om at blive lærer. Siden 5. klasse var jeg klare over, hvor godt det danske/skandinaviske skolesystem og pædagogik var ift. andre lande, og hvor højere kvaliteten af undervisningen var. Desværre måtte jeg indse, at jeg senerehen havde valgt forkert studie for at blive lærer. Stadig havde jeg den største respekt for dem. Inden for de sidste 3 måneder har jeg desværre mistet al respekt for skolevæsenet i DK, alt inklusive... Så meget, så jeg faktisk overvejer drastiske midler, som at sende børn i alternative skoler, eller hjemskoling, eller at give barnet pseudonymer ved fødsel, eller bare lade mit barn være hjemme og se fjernsyn.

Skal vi i DK virkelig til at miste tillid til skolevæsenet? Denne sag her har jo ikke kun vist, at IT kan være yderst farlig i skolen ift. principielle spørgsmål som grundlæggende menneskerettigheder. Denne sag har også vist, at skolevæsenet er fyldt med mennesker, der desværre ikke er egnet til at træffe beslutninger om IT i skolen. Derudover har denne sag vist, at politikkere er blevet belejret af virksomheder som Microsoft, Google og Amazon i et omfang, så de ikke længere kan tænke objektivt eller stå imod deres ønsker. Kort sagt: DK er blevet til marionetter for amerikanske teknologi-virksomheder.

Kære forældre... jeg ved godt det lyder som en alt for dramatiseret sag. Det er det ikke, og det ved alle dem, der har sat sig godt ind i forholdene i sagen. Også dem, der har en god teknologiforståelse. Eller blot dem, der har taget sig 1,5 timer af deres dag for at se The Social Dilemma, mm.

Den her sag er vigtigt. Vigtigt for fremtiden. Vigtigt for fremtidige forældre. Vigtigt for fremtidige skolebørn. Måske ikke så vigtigt for jer, hvilket er forståeligt. Måske har I ikke det fulde overblik i sagen, måske har I for meget tillid til skolen, måske føler I også bare afmagt ift. at kunne besejre Google, Microsoft osv. Det kan jeg forstå. Men ingen virksomhed er for stor til at fejle. Og selv hvis de ikke kan besejres, så kan vi stadig som individer - og det er det gode ved demokratiet - råbe op og få gjort noget ved det. Uden jer er der ingen skole. Uden jer er der ingen politikere. Uden jer er der ingen tech-virksomhed. I er forældrene, I er vælgerne, I er brugerne... kort sagt: I er de mest magtfulde og værdifulde dele af de fleste værdikæder. Hvis I lader være med at sende børn i skole, lader være med at vælge de samme typer politikkere, lader være med at bruger de gængse it-løsninger, så falder de fra hinanden og erstattes af nye forslag til, hvordan vi skal indrette skolen, samfundet, it-løsninger, osv.

Vi kan som et af de mest digitaliserede lande i verden godt tåle at gå lidt tilbage ift. digitalisering og IT, uden at det gør for meget ondt. Det skal vi nok overleve. Gør vi intet her, så ender vi desværre med at miste det hele... vores rettigheder, vores mulighed for at tænke selv, vores demokrati.

Forældre landet over, stil jer selv det ene spørgsmål: hvis I sad og skulle skrive en stil og sende den til læreren, vil I så mene at det er nødvendigt at blive overvåget? Hvad hvis der en dag skete noget, som gjorde, at man kunne se, om et barn har modtaget hjælp til lektierne, og så tilsvarende trækker ned i karakter? Ville I føle, at det er en god ting?

Det er sundt for alle at huske, at skolen ikke er alt i livet. Gode karakter giver ikke automatisk god løn eller arbejde overhovedet... eller et godt liv.

Det gør til gengæld evnen til at tænke selv, muligheden og evnen til at bruge sine rettigheder, kritisk tænkning, evnen til at stille spørgsmålstegn og være skeptisk.

Og det får vi ikke af at sende vores børn i skole, hvor hverken lærere, skolen eller politikkerne formår at gøre noget af det ovennævnte, hvad angår Microsoft, Google, osv.

Men I, kære forældre, kan være dem, der skaber forandring. Gør oprør. Bliv vred. Sammenslut jer. Fortæl det til alle. Tving politikkerne til at give 30-40 millioner til Datatilsynet. Nægt at være med i skolens/kommunens/landets ulovlige foretagender.

Så skal David nok besejre Goliat i det lange løb...

10
14. september 2022 kl. 15:31

Så skal David nok besejre Goliat i det lange løb...

Det lyder spændende. Hvis du kigger på alt offentlig IT, så er Microsoft i HØJ grad Goliat og Google David, så det bliver da spændende at se.

Nej, mit barn skal ikke komme hjem med en chromebook. Hvis de gør, så låser jeg denne ind til barnet skal aflevere den igen.

Så husker du vel også at låse en evt. Windows PC inde, den sladrer i høj grad også ud på nettet. Der findes forskellige applikationer hvor med man kan stoppe/deaktivere de fleste af de ting. Jeg tror du vil blive chokkeret over hvor mange tind der kommer frem.

7
12. september 2022 kl. 12:53

Man har med andre ord truffet en beslutning om kontinuerlig brud på borgernes privacy, oven i købet på et grundlag, som man ikke kan overskue og da den amerikanske nationale lov ikke vil blive lavet om, og da den overruler alt andet, ja så er man da blot igang med at forlænge pinen. Jeg har forstået at Microsoft har initiativer på vej til årsskiftet, der vil løse lignende cloudproblematikker, og er spændt på at se løsningen.

Er Datatilsynet ved at slippe grebet? Finansloven har da sendt et tydeligt politisk tegn på, at når man kommer efter offentige myndigheder, ja så kan man godt risikere efterfølgende at miste sine bevillinger.....ja det lugter det da ihvertfald af...og tegner et billede af en flok utroligt uambitiøse og uvidende politikere på det digitale område...

Til den vågne politiker her op til valget: Få dig en klar og tydelig politik på det digitale område- "and stick to it"!

11
14. september 2022 kl. 15:35

Jeg har forstået at Microsoft har initiativer på vej til årsskiftet, der vil løse lignende cloudproblematikker, og er spændt på at se løsningen.

Du indrømmer der med at Microsoft for tiden har samme problemer, men er kun chokeret over at Goole må fortsætte. Det må du lige forklare nærmere. Loven må vel gælde for alle og ikke kun for udvalgte.

6
12. september 2022 kl. 12:50

Théâtre de l'absurde

I 1940’erne opfandt dramatikere, primært i Europa, en ny teaterstil som de kaldte Det Absurde Teater.

Der er meget at sige om denne her eksistensialistiske udtryksform, men udover dens fokus på tilværelsens mangel på mening, så er det teaterstilens struktur jeg kommer til st tænke på.

Formen er nemlig cirkulær, forstået på den måde at man ender samme sted som man startede.

Så er fru Kiær advaret. (Igen).

Fyren som beskrev stilen først, Martin Esslin, konkluderede også om Det Absurde Teater, at

"... det i sidste instans ikke fremkalder tårer af fortvivlelse, men frigørelsens latter."

Det sidste kan Helsingørs borgmester måske fremskynde lidt? For børnenes skyld.

5
12. september 2022 kl. 12:14

Det er fint nok at kunne tale med Google, men det store problem bliver den Amerikanske FISA lovgivning der i section 702 slår fast at:

"Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) is a statute that authorizes the collection, use, and dissemination of electronic communications content stored by U.S. internet service providers (such as Google, Facebook, and Microsoft)"

Google kan love hvad som helst, det er den Amerikanske FISA lov der skal laves om!

9
12. september 2022 kl. 13:32

Det samme kan man sige om de nye EU-tech-ambassadører. Spild af penge (ligesom de danske af samme slags), for Silicon Valley kan ikke ændre den amerikanske lovgivning - og vil de overhovedet, eller passer den dem meget godt?

Det lugter mere og mere af nye krumspring fra en del offentlige institutioners side for at snige sig uden om den uundgåelige dom: Ud med BigTech i deres nuværende form.

Jeg opfatter det som en form for landsforræderi, for disse mennesker undergraver lovgivningen, og kaster os forsvarsløse i favnen på fremmede magter (hvor en del af dem nok får lækre svingdørskarrierer engang i fremtiden - a la den første danske tech-ambassadør og hans assistent, som nu sidder fedt hos Microsoft).

2
9. september 2022 kl. 21:40

"I sidste måned skrev Benedikte Kiær i en mail til Version2, at det ifølge Google kan tage år at forhandle aftalevilkårene mellem kunde og leverandør."

Jamen så er det da også ærgerligt at kommunen bare har spildt tiden og tilsyneladende lønnen til deres super ekspert Teknologi Direktør Lars Rich siden 2018.

1
9. september 2022 kl. 15:30

"Man skriver dog, at kommunen mangler at beskrive, hvilke persondata man sender til Google, som tech-giganten bruger til egne formål – og hvilke formål, der er tale om."

Det var da ellers lidt af en mangel - er det ikke netop det, det hele drejer sig om? Hvordan kan Datatilsynet så konkludere, at man nu har erkendt problemerne?

"»I KL går vi derfor nu i dialog med Google sammen med Aarhus og Helsingør og på vegne af de andre kommuner, der også har kontrakter med Google. Datatilsynet har gjort det klart, hvad der skal til for, at Google lever op til europæisk lovgivning.«"

Jamen, det troede jeg da, at man allerede var begyndt på for en måned siden, da man sidst sagde, at man nu ville gøre det? Men der var det måske bare tomme løfter?

Jeg må indrømme, at min begejstring for Datatilsynets nye linje begynder at lide et knæk. Det kunne se ud til, at regeringens - i mine øjne skandaløse og korrupte - stokkemetoder virker. Det begynder lidt at lyde som "same old same old".

3
10. september 2022 kl. 08:17

ja, jeg mener der er kommet pres oppefra og Datatilsynet har rettet ind. De burde ikke hæve det forbud før elevernes data er sikret.

Og det lader ikke til de er pt