Lenovo vil styrke mobilforretning med køb af Research in Motion

Mens Blackberry-producenten RIM kæmper for at holde fast i sit marked, lufter kinesiske Lenovo åbenlyst købstanker. Et opkøb af RIM skal styrke Lenovos mobile visioner.

Lenovo, der herhjemme mest er kendt for Thinkpad-computere, er faktisk også verdens tiendestørste producent af smartphones. Men det er ikke nok for Lenovos ledelse, som gerne vil skyde genvej til en væsentligt stærkere position på det benhårde marked gennem opkøb.

Efter rygterne op opkøb på kryds og tværs i branchen har svirret i årevis, går Lenovos økonomidirektør nu direkte ud og siger, at Lenovo gerne vil købe Research in Motion eller et tilsvarende firma. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Canadiske Research in Motion har tabt markedsandele i takt med fremmarchen af iPhones og Android-telefoner, og det har heller ikke hjulpet, at styresystemet Blackberry 10 blev stærkt forsinket. Men den nye platform er nu klar til lancering og har fået noget optimisme tilbage omkring RIM, hvis aktieværdi er blevet tredoblet siden september.

Om de nye Blackberry 10-modeller er nok til at komme tilbage i kampen om kundernes gunst, vil kun tiden vise, men problemerne for firmaet har fået mange til at spekulere i opkøb fra enten Microsofts side eller fra et af de fremadstormende kinesiske firmaer.

Ligesom Lenovo har en stærk position blandt erhvervsbrugerne, er den typiske Blackberry-telefon også solgt som firmamobil. Et højt sikkerhedsniveau har også givet Research in Motion trofaste kunder i den mest krævende del af markedet, for eksempel i regeringskontorerne i USA.

Men netop Blackberry-telefonernes popularitet hos sikkerhedsbevidste kunder i USA kan også være med til at spænde ben for et opkøb fra et kinesisk firma som Lenovo. Tidligere er netværksudstyr fra Huawei og ZTE for eksempel faldet i unåde i USA, af frygt for at routere kunne være udstyret med bagdøre, som Kinas regering har adgang til.

De seneste to år har Lenovo blandt andet købt den tyske pc-producent Medion og pc-divisionen af japanske NEC.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Deleted User

BlackBerry er på vej ned. Seneste målinger fra USA viser en markedsandel på omkring 1%. Hvad skal Lenovo dog med dem? Kan det fås til spotpris, kan det måske være en god forretning, men risikoen for at de køber alt for dyrt, er absolut til stede.

Helt generelt er det vel næppe nogen god ide at opkøbe virksomheder, der er på vej ned. Langt bedre er det at købe dem på vej op.

 • 0
 • 0
#3 Martin Bøgelund

Helt generelt er det vel næppe nogen god ide at opkøbe virksomheder, der er på vej ned. Langt bedre er det at købe dem på vej op.

Det burde sige sig selv, men for en sikkerheds skyld: Hvis Lenovo køber RIM, har de utvivlsomt en plan for at vende pilen, så RIM bliver et firma på vej op.

Kunsten er jo ikke at købe et firma, som alle kan se er på vej op, for så bliver prisen også derefter.

Kunsten er at købe et firma, som de færreste kan se er på vej op, eller som man selv kan bringe op, for så er prisen lav, og overskuddet dermed kan blive så meget desto højere.

 • 2
 • 0
#6 Martin Bøgelund

Både nokia og Lenovo arbejder med Windows 8 - og kan på den måde arbejde bedre sammen.

På den anden side vil Lenovo øge sin afhængighed af en enkelt leverandør betragteligt på den måde.

Og nu nærmer vi os 2-årsdagen for Elops "Burning platform"-notat, og Nokias styksalg ser stadig ud til at falde. Hvadenten Lenovo køber RIM, Nokia, eller begge :-), så er det nok en god ide at gøre ting en hel del anderledes end hidtil i de firmaer.

Men jeg ser slet ikke Lenovo som den type virksomhed - Lenovo overtog en stabil forretning fra IBM, og Medion var også en stabil forretning. Jeg har ikke lagt mærke til at Lenovo har kastet sig ud i deciderede genopretningsopkøb - er det nogensinde sket?

 • 0
 • 1
#7 Ove Andersen

A Google translation of today's report appears to say that Ming only made the comments about RIM because he was asked about the specific company by a Bloomberg reporter, and that he only intended to discuss Lenovo’s investment strategy in generalities. Lenovo wouldn't be the first company to toy with the idea of acquiring RIM; Amazon briefly pursued the idea in the summer of 2011, only to be rebuffed.

http://www.theverge.com/2013/1/27/3923496/lenovo-distances-itself-from-r...

 • 1
 • 0
#10 Maciej Szeliga

"Er Saudi-styret venner med hele sin befolkning?" er nok nærmere det spørgsmål man bør overveje.

Og hvis svaret er nej, kan man gentage spørgsmålet: "Sikkert for hvem?"

Det er ikke en dybere politisk sag, det gider jeg slet ikke. "Venner" var ment som hvad der lige nu er definition af hvem USA + NATO syntes er deres (og da vi er med i NATO også vores) venner.

 • 0
 • 1
#12 Jens-Peter Vraa Jensen

"Sikre"? For hvem? BlackBerry bows to Saudi Arabia

Dette er nok en af de mest misforståede og citerede historier.

RIM skal som alle andre aktører indordne sig under lokal lovgivning - herunder også efterretningsrelaterede krav og restriktioner.

Det vigtigt at bemærke, at BlackBerry er ikke et produkt eller en service men et varemærke, som bla. bruges som "BlackBerry SmartPhone", "BlackBerry Internet Service" osv.

Det som RIM er blevet bedt om (tvunget) til at levere, er data fra BIS servicen. Teknisk set, er det krypteret med en fælles DES nøgle der transmitteres i RIM's proprietære SRP (service routing protocol).

BIS data er pga. ovenstående ikke kryptografisk (hvilket også står som noget af det første i security guiden). At Esitalat mv. så ikke var teknisk kompetente (eller noget!) til selv at tolke SRP og dekryptere DES kan man jo tolke som man vil.

BlackBerry Messenger er nok det mest interessante af de applikationer, som kan aflyttes, da den er relativt godt repræsenteret med 60 mio brugere. Der er dog lavet 3. parts løsninger som beskytter mod dette - se eks. "Secure Message Plugin For BlackBerry Messenger (BBM)"

Data som sendes til/fra "BlackBerry Enterprise Service" servere kan ikke læses af nogen 3. part - heller ikke i Saudi Arabien mv.

Det er naivt at tro, at det samme ikke sker i alle lande og på mange andre services, hvis krav/lovgivning kræver det. Optøjerne i London for et par år siden kunne være et eksempel (dog uden at det er blevet bekræftet).

Det eneste man kan være sikker på, er at ingen(!) firmaer vil indrømme nogen former for konkret samarbejde med efterretningstjeneser offenligt. Typisk hedder det blot at man "arbejder under lokal, gældende lovgivning".

 • 0
 • 1
#13 Jakob Damkjær

At så mange i det amerikanske forsvar og administration (incl. POTUS) har en mobil fra RIM...

Sjovt som mobilfirmaer der laver produkter der har vist sig ikke at kunne konkurreret med de andre på markedet der bliver opkøbt...

Palm opkøbt -> dødt Motorola opkøbt -> ingen markedsandel eller overskud (350.000.000 USD i underskud sidste periode) RIM opkøbt -> ???

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere