Hvor meget er Windows XP værd, hvis man har købt det sammen med en bærbar pc, men gerne vil have pengene tilbage for styresystemet?
Spørger man pc-producenten Lenovo i en aktuel sag herhjemme om en netbook, er svaret: 115 kroner.
Det er i hvert fald, hvad Lenovo her i 2011 er klar til at betale forbrugeren Mads Boserup Lauritsen tilbage for det ubrugte Windows-styresystem på hans Lenovo-bærbare.
Mads Boserup Lauritsen købte i december 2009 en Lenovo Ideapad S12 ? en lille bærbar computer af netbook-typen. Udstyret med blandt andet en 12-tommer skærm og en Intel Atom N270-processor på 1,6 gigahertz.
Og Windows XP Home Edition, som Mads Boserup Lauritsen på forhånd vidste, at han ikke fik brug for.
Han benytter til daglig Linux-distributionen Ubuntu både privat og i sit arbejde som arkitekt.
»Jeg købte med vilje en pc med en XP-licens, fordi jeg tænkte, at der ikke var nogen grund til at betale ekstra for en pc med Windows Vista, når jeg alligevel bare ville installere Ubuntu på den med det samme,« fortæller Mads Boserup Lauritsen til Version2.
Få måneder før Mads Boserup Lauritsens køb ? i august 2009 - havde Lenovo erklæret over for Version2, at virksomheden af princip ikke ville betale penge tilbage for præinstallerede Windows-licenser.
Det forsøgte Version2-blogger og programmør Poul-Henning Kamp at lave om på gennem en retssag mod Lenovo.
Her forsøgte han at få medhold i, at Lenovo burde betale ham pengene tilbage for den ubrugte Windows Vista-licens, han havde erstattet med styresystemet FreeBSD på sin nyindkøbte Lenovo-bærbare.
Poul-Henning Kamp tabte sagen ved retten i Lyngby i oktober 2010.
Men da Mads Boserup Lauritsen var bekendt med Poul-Henning Kamps sagsanlæg ? og flere lignende sager fra udlandet ? valgte han få dage efter sit køb af den Lenovo-bærbare i december 2009 at gøre sælger ? webbutikken Proshop ? opmærksom på, at han ikke havde tænkt sig at tage den medfølgende Windows XP Home Licens i brug.
Nu, hvor sagen Poul-Henning Kamp mod Lenovo er afgjort, og Forbrugerklagenævnet i januar fastslog en refusionssum på 850 kroner for en ubrugt Windows Vista-licens på en Medion-pc, har Mads Boserup Lauritsen fået svar fra Lenovo.
Over for Version2 fremhæver Lenovo det faktum, at selskabet er villig til at betale Mads Boserup Lauritsen de 115 kroner tilbage, selvom den bærbare pc nu er mere end ét år gammel.
»Det er vigtigt at påpege, at den pågældende kunde får returneret sine penge for XP, selvom det ikke er et nyt køb,« fortæller produktchef i Lenovo Danmark, Flemming Märtens, til Version2.
»Dette sker, fordi han på det tidspunkt, Poul-Henning Kamp lagde sag an mod os, gjorde sit krav gældende, men afventede sagens udfald. Det valgte vi så at lade ham få glæde af, da Forbrugerstyrelsens afgørelse kom (sagen med de 850 kroner, red.), da han i modsætning til Poul-Henning Kamp lavede et forbrugerkøb,« forklarer Flemming Märtens.
Han oplyser, at Mads Boserup Lauritsen er den første dansker, der bliver tilbudt at få refunderet en Windows XP-licens.
Prisen på 115 kroner ? eller 21 dollar ? er fastsat ud fra den bærbare computers type, forklarer Flemming Märtens. Det er den pris, Lenovo har betalt Microsoft for styresystemet.
»De $21 (115 kroner, red.) er vores cost på den pågældende licens. Bemærk, at den lave cost skyldes, at det er en speciel XP-licens til netbooks. Eneste grund til, at vi kan oplyse den specifikke cost, er fordi dette OS (styresystem, red.) nu er udgået,« forklarer Lenovo-produktchefen.
Mads Boserup Lauritsen har afslået at tage imod de 115 kroner.
Selv mener han, at beløbet burde være højere ? set i lyset af sagen fra januar, hvor Forbrugerklagenævnet afgjorde, at en forbruger havde ret til få 850 kroner tilbage for en ubrugt Windows Vista-licens på en computer fra producenten Medion.
»Det virker lidt som om, at de forbarmer sig over mig. Som jeg ser det, har de trukket det i langdrag, og nu spiser de mig så af med 115 kroner,« siger Mads Boserup Lauritsen.
Men da du kontaktede sælger og Lenovo i 2009, oplyste du jo selv, at du ville afvente resultatet af sagen mellem Poul-Henning Kamp og Lenovo. Burde du ikke bare være tilfreds med de 115 kroner nu?
»Jo, men det er heller ikke pengene, det handler om. Det er jo bare håndører,« siger Mads Boserup Lauritsen.
»Det handler om, at jeg betvivler deres prissætning. Der er ingen sammenhæng mellem det, man betaler for Windows XP i løssalg, og så de 115 kroner. Det virker lidt nemt for dem (Lenovo, red.), for de kan bare sige, at det er prisen. Forbrugeren har jo ikke indsigt i aftalerne mellem Lenovo og Microsoft,« siger Mads Boserup Lauritsen.
Så du vil gerne kunne gennemskue, hvad man kan forvente at få i refusion for en Windows-licens?
»Ja. Det interessante for mig er, at man ikke skal påtvinges at betale for et styresystem, når der findes reelle alternativer til Microsoft. Ubuntu er kommet så langt, at almindelige mennesker nu kan begynde at overveje det som alternativ til Windows,« siger Mads Boserup Lauritsen.
Produktchef Flemming Märtens, Lenovo har tidligere oplyst, at selskabet af princip ikke giver penge tilbage for præinstalleret Windows. Hvad er årsagen til, at I alligevel vælger at gøre det i det aktuelle tilfælde?
»Forbrugerstyrelsen gav en bruger ret, i at han kunne få licensen returneret (sagen med de 850 kroner for en Vista-licens, red.).«
Hvilke kriterier skal man som kunde opfylde for at få refunderet licensen?
»Det gælder kun forbrugerkøb, og kun for en maskine med Windows Vista og ældre, hvor licensen ikke er taget i brug - det vil sige et nyt køb. Vi henholder os til den licens, der er på Windows 7, der klart skriver, at vi som producent kan vælge at kræve hele systemet tilbage,« forklarer Flemming Märtens.
Hvad havde prisen været, hvis Mads Boserup Lauritsens bærbare havde været bestykket med en almindelig Windows XP, og ikke netbook-udgaven?
»Så havde det havde en anden og højere cost, vi havde talt om.«
Havde det så været 850 kroner?
»Nej, de 850 kroner er helt ude i hampen. Det er logisk, når maskinen koster 2.500 kroner, så passer det beløb jo ingen steder.«
Er I parat til at betale 850 kroner i tilfælde af, at en Lenovo-kunde kræver refusion for en Vista-licens?
»Det kommer vi til at tage stilling til, når vi ser det. Men det er ikke særligt sandsynligt, for Vista-licenserne er udgået for lang tid siden, så det skal være i forbindelse med et nyindkøb. Den aktuelle sag er jo speciel, fordi kunden gjorde indsigelse rettidigt,« siger Flemming Märtens.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.