Lenovo måber over spionage-anklager: Det er helt nyt for os

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Lenovo kender angiveligt intet til flere efterretningstjenesters boykot af selskabets pc'er på grund af tvivl om sikkerheden. Det oplyser den kinesiske virksomhed efter spionageanklager.
Lenovos kommunikationsdirektør (EMEA), Philippe Beteille. Illustration: Lenovo

Kinesiske Lenovo er tilsyneladende ét stort spørgsmålstegn efter historien om, at flere vestlige efterretningstjenester i næsten et årti har undgået firmaets pc'er til opgaver, der involverer stærkt fortrolige oplysninger.

Læs også: Efterretningstjenester bandlyser Lenovo-pc'er: De rene spionmaskiner

Det skriver kommunikationsdirektøren for Europa, Mellemøsten og Afrika (EMEA) i Lenovo, Philippe Béteille, i et skriftligt svar til Version2.

»Vi har ikke hørt om nogen form for restriktioner på vores salg, så vi er ikke i stand til at svare på spørgsmålet. Lenovo har fortsat et stærkt forhold til regeringskunder, så påstandene er helt nye for os. Vi undersøger situationen nøje og vender tilbage, når vi har nyt,« skriver kommunikationsdirektøren i svaret til Version2.

Oplysningerne blev første gang frembragt i den australske udgave af Financial Review.

Efterretningstjenester i lande som USA, Storbritannien og Australien mener at kunne påvise, at Lenovos maskiner siden midten af nullerne har været udstyret med hemmelige bagdøre i firmwaren, som kan misbruges til spionage.

Konsekvensen har angiveligt været, at selvsamme efterretningstjenester helt har boykottet Lenovos pc'er til brug på hemmelige og tophemmelige netværk.

Selvom Lenovo ifølge eget udsagn ikke kender til en sådan boykot, anser virksomheden generelt sig selv for at være på god fod med den offentlige sektor:

»Som et resultat af opkøbet af IBM's pc-division i 2005 har vi en glimrende historik med salg til det offentlige globalt. Vores produkter er igen og igen fundet pålidelige og sikre af vores kunder i virksomheder og den offentlige sektor, og vi er altid åbne over for deres ønsker om at sikre, at vores produkter lever op til deres sikkerhedsbehov,« skriver kommunikationsdirektøren til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Fini Alring

Så vidt jeg ved er de fleste (alle?) Laptops på ISS (International Space Station) fra Lenovo, men det er selvfølgelig ikke nær så tophemmeligt som efterretningstjenester.

 • 0
 • 0
#4 Claus Jacobsen

Det er korrekt - OG med CPU-generationer der er omkring 5-6 generationer bagud - speciallavet af Intel til formålet for at være sikre på der ikke er nogle bugs. :D Eftersom det er en international rumstation er der måske ikke så meget værd at snoope i, det skulle da lige være for at kunne overtage styringen af den og hijacke den så kineserne har deres egen! :D

 • 0
 • 0
#6 Henrik Pedersen

Jeg vil give ham manden ret som skrev at vi bare skulle få den lov igennem så staten ejer vores røv. Lige gyldigt hvad vi gør, og lige gyldigt hvor vi er, så er der nogle som følger med. Jamen for guds skyld, så KIG DOG MED! Kom inden for Kina, Amerika, England, Danmark og alle andre som har lyst til at se med.

Den eneste strategi som efterhånden virker er at sørge for at al data kan tåle at se dagens lys, for intet er sikkert længere. Jeg er personligt set rørende ligeglad med om Kina måtte have en bagdør, måske har de interesse i at holde Amerikanerne ude samtidigt så? Så ville jeg næsten foretrække at kineserne fuldte med, hvis de samtidigt smed NSA ud....

 • 2
 • 2
#7 Maciej Szeliga

Den eneste strategi som efterhånden virker er at sørge for at al data kan tåle at se dagens lys, for intet er sikkert længere.

Problemet er at de vil altid gerne se mere... og de er især interresserede i det som ikke bliver lagt frem. Giver du dem lov til at se alt data så vil de i stedet hacke dit webcam. Det er det som er hele konceptet i efterretningstjensten: det som er interressant er det som ikke er frit tilgængligt.

 • 3
 • 0
#8 Carsten Gehling

Denne vej leder kun ét sted hen, og da jeg for længst har lagt loddekolben på hylden, så køber jeg mine computere efter kvalitet og ikke efter hvem der måske/måske ikke har indlagt overvågning i chips eller bios.

/C

 • 0
 • 1
#9 Maciej Szeliga

Denne vej leder kun ét sted hen, og da jeg for længst har lagt loddekolben på hylden, så køber jeg mine computere efter kvalitet og ikke efter hvem der måske/måske ikke har indlagt overvågning i chips eller bios.

Jeg læste for nyligt her (tror jeg nok) at funktionen af ca. 30% transistorer i en moderne Intel CPU ikke er kendt... skræmmende tanke hvis nu overvågningen sidder i selve CPU'en.

Jeg har det helt godt med min tinfoil hat.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere