Lenovo leger med ilden: Nyt design til Thinkpads

Nye Thinkpads bliver mere strømlinede og mindre ’nørdede’. Første nydesignede model, T431, har fået fjernet flere af de klassiske Thinkpad-elementer.

Der var debat - og nogle steder oprør - da Lenovo sidste år begyndte at bruge det såkaldte chiclet-tastatur på firmaets linje af seriøse arbejdscomputer, i stedet for det klassiske, meget roste tastatur, hvor knapperne næsten rører hinanden.

Men det har ikke fået kinesiske Lenovo til at skrue ned for planerne om at modernisere Thinkpad-modellerne, der har haft mange af de samme kendetegn siden debuten i 1992, hvor IBM stod bag serien.

I den nyeste Thinkpad, T431, er der i hvert fald ændret godt og grundigt på designet. Væk er dedikerede knapper til for eksempel volumen. I stedet deler de knap med F-tasterne, ligesom hos mange andre producenter. Væk er også de museknapper, der har siddet over pegepladen, men under Trackpoint-dutten, som dog har fået lov at blive.

Men den nye pegeplade, der er meget større end tidligere, skulle kunne afløse knapperne, gennem tryk på fem forskellige zoner på pladen og med 20 forskellige gestures. Det har taget to års udvikling at få det hele til at virke godt nok, fortæller Corinna Proctor fra Lenovo til Engadget.

Den nye designstil er døbt ’clean sheet’ og skal give alle Thinkpads fremover en mere strømlinet fremtoning, som kan appellere til flere kundegrupper. Det er endt med løsninger, som i højere grad ligner konkurrenternes.

For eksempel er den indbyggede lampe over skærmen erstattet med baggrundsbelyste taster. Og antallet af porte er også skåret lidt ned. For selvom nogle kunder mener, at de pinedød skal bruge fem USB-porte, viser Lenovos årelange undersøgelse af den faktiske brug af computerne, at det sker yderst sjældent.

De små gummidutter rundt om skærmen, og kroge eller udhæng, der skal få den bærbare til at lukke ordentligt, er også skåret væk, for at få et mere stilrent design. Og så er - efter mange års ophedet, intern diskussion - logoet blevet vendt på hovedet.

Ligesom Apple begyndte på engang, vil Thinkpad-logoet på toppen af computeren derfor stå, så andre ser det rigtigt, når computeren er i brug.

Ikke alting er ændret. Lenovo har holdt fast i den matte skærm, som også er efterspurgt af mange professionelle brugere - og holder også fast i at placere Fn-tasten til ventre for Control-tasten.

Den nye T431 har en 14-tommer skærm på 1600 x 900 pixels og bliver med 20,6 millimeter den hidtil tyndeste i T-serien. Vægten er med den typiske Thinkpad-brug af magnesium holdt på 1,63 kilogram.

Indmaden bliver Intel Core-processorer af forskellige slags, hjulpet af op til 12 gigabyte RAM. Prisen afhænger af bestykningen, men begynder ved 11.500 kroner, når maskinen kommer på markedet i april.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Falkenberg

Hvad er grunden til at den FN tast skal sidde der?!

Den SKAL sidde til højre for CTRL, da man normalt ikke bruger FN så meget som CTRL. Og normalt til højre for CTRL sidder Win knappen, som vi normalt heller ikke bruger, derfor ville FN passe ind der.

Eller er alt det bare mig? ö

 • 5
 • 0
#2 Michael Thomsen

Nej, det er ikke kun dig. Det andet store problem med keyboards til bærbare er, at pgup og pgdn sidder alle mulige underlige steder, nogle gange kombineret med Fn.

Min gamle Acer netbook har dem siddende ved siden af pil-op og det virker genialt; men selv Acer ser ud til at være stoppet med det koncept..

 • 0
 • 0
#3 Malte Dan Baden Hansen

Du har fuldstændigt ret. Og lige netop det du nævner med at man bruger CTRL tasten meget mere end FN, gør at det er en gåde hvorfor den sidder som den gør.

FN tasten sidder til venstre for CTRL på min nuværende thinkpad. De er nok bange for at ændre for meget ved de gamle "traditioner".

 • 0
 • 0
#4 Maciej Szeliga

Hvad er grunden til at den FN tast skal sidde der?!

Den SKAL sidde til højre for CTRL, da man normalt ikke bruger FN så meget som CTRL. Og normalt til højre for CTRL sidder Win knappen, som vi normalt heller ikke bruger, derfor ville FN passe ind der.

Eller er alt det bare mig?

Det er kun dig som ikke har brugt ThinkPads tilstrækkeligt længe. Vi andre, som har haft en ThinkPad i 15 år, mener at den sidder lige præcis som den skal. Hvis Lenovo bliver ved med at ødelægge ThinkPad'ene kommer de til at miste kunder... den eneste grund til at jeg har enThinkPad og ikke en MacBook Pro er tastaturet og TrackPointen.

Hvis man bruger sin Ctrl-tast så meget så bør man overveje at putte den der hvor den hører hjemme: til venstre for A.

 • 3
 • 1
#5 Mikkel Stendevad

Jeg vil nu ikk sige de leger med ilden, eller jo måske, ved at de har fjernet knapperne over padden( i guess dem der bruger den lille røde pointer, elsker de knapper over alt). men ellers ser det nu meget lækkert ud! kan de så ikk lige komme med en ny X1'er? :P når de nu er igang!

@ Martin Falkenberg, uhm ja, det er lidt et spørgsmål om tilvænding, men ja den burde sidde i højre side istedetfor, med mindre man er en pacman(macman) :-)

 • 0
 • 0
#6 Peter Petersen

Det lader til at jeg må passe rigtig godt på min T420s - for jeg glæder mig ikke til at den skal udskiftes med en ny. Det bliver jo nok ThinkPad igen, på trods af at de smadrer designet - men jeg ville ønske de stoppede. Jeg bruger ALTID trackpointen, og har disabled touch-pladen, for ikke at komme til at ramme den ved et uheld. At den gøres større, og knapperne til trackpointen fjernes er virkelig træls. At de skiftede tastaturlayout på Tx30 modellerne kunne jeg måske vænne mig til, men det her er bare øv. Er der nogen der har en ide til, hvad man evt. skulle skifte over til? Dell Latitude? Der sidder FN tasten jo "forkert" ;-) Jeg synes den sidder rigtigt på ThinkPads, for det er jo en "ekstra" tast der er sat på, og den skal ikke ind og rode rundt på rækkefølgen af ctrl, windowstast, alt osv. Den skal være yderst :-)

 • 1
 • 1
#9 Mikkel Stendevad

Jeg vil nu stadig mene, at thinkpads er et værktøj, og at de flytter nogle af de fysiske knapper over som sekundære funktioner, passer mig fint :), det eneste jeg vil sætte fingre på er det med knapperne til trackpointen, som de fleste har været inde på. Jeg kender ihvertfald ikke andre laptops som nærmest kan holde til at blive jordet af en kampvogn eller andre former for "vold" :-).

og ja tastaturet kan diskuteres, jeg har været van til den type på macbook/macbook pro, så heller ikk noget problem der, selvom de oprindelige thinkpad tastature var geniale også! :)

 • 0
 • 0
#11 Thomas Jørgensen

Nu er det så smart, at man på ThinkPad kan bytte om på FN- og Ctrl-tasterne i BIOS'en. Så jeg kan ikke helt se det store problem. Desuden kan man også vælge om man vil bruge F-tasterne som standart eller man vil bruge funktionstasterne (volumen, lydkontrol og anet).

 • 1
 • 0
#12 Michael N. Jensen

De har fjernet alle de ting jeg elsker ved min Thinkpad, de havde et ordentligt tastatur, hvor man kan skrive hurtigt og effektivt på, en ordentligt mus (trackpoint) istedet for de forbandede ubrugelige touchpads der gør man skal fjerne ens fingre fra tastaturet. Touchpads som man per default bliver nødt til at deaktivere helt, for ikke at risikere at sidde og klikke rundt mens man skriver.

Har ikke brug for 20 gestures, de kommer kun i vejen, skal bruge 3, en venstre knap, en knap til scroll, en knap til højreklik, det var det der var fedt ved Thinkpads.

Nu er de som alle de andre, så hvorfor skulle man vælge en Lenovo frem for alt muligt andet nu, forstår simpelthen ikke hvorfor de vil ødelægge deres T serie med de her rettelser.

Så nu skal man til at have eksternt tastatur, eksternt mus, en powered usb hub, en usb lampe med for at have hvad man tidligere bare kunne som default på en Thinkpad, alle features jeg personligt har brugt gennem tiden.

 • 4
 • 0
#14 Flemming Märtens

Tastaturet har ændret udseende, men den underliggende mekanisme er den samme, så hvorfor er det ødelagt? En ting er om man kan lide det nye design, men det bør ikke påvirke skrivehastigheden. Overfladen på de enkelte taster er faktisk størrer på det nye design. Der er heller ikke ændret på selve TrackPointen'en, eneste ændring er at de 3 knapper nu er integreret i TrackPad'en. Fra en der udelukkende bruger TrackPoint'en kan jeg kun sige at det faktiske fungerer ganske glimrende. Størrelsen på knapperne kan endda tilpasses. Man kan stadig deaktivere touch delen hvis man ønsker. Når der er mere fokus på TouchPad fremfor TrackPoint, så er det fordi vores undersøgelser viser at 80% af ThinkPad brugere benytter TouchPad. Det tal forventes at stige med udbredelsen af Windows 8. Men vi holder stadig fast i TrackPoint'en.

Flemming Märtens Lenovo

 • 1
 • 0
#16 Martin Falkenberg

@Maciej Szeliga Det er kun dig som ikke har brugt ThinkPads tilstrækkeligt længe. Vi andre, som har haft en ThinkPad i 15 år, mener at den sidder lige præcis som den skal. Jeg har ikke brugt ThinkPads særlig meget nej, har dog brugt både IBM og Lenovo - Sidst en X230, hvilken jeg synes var ret lækker, pånær FN tasten, som vi flere i afdelingen synes sad forkert.

Men sådan er vi jo heldigvis så forskellige! :)

 • 0
 • 0
#18 Jens Holm

@Flemming Märtens

Og der er en del af os, der hidtil har valgt Thinkpad netop pga trackpoint og god kvalitet. Nu er trackpointen ubrugelig i fremtidige modeller, argumenterne bliver mindre og mindre. Thinkpad'en har, for mig, stået for konservatisme og brugbarhed, og så er jeg ret ligeglad med lækkert design, den skal bare virke og være et redskab for mig.

 • 1
 • 0
#19 Andreas Rønne-Hansen

Hvis jeg skal opliste de ting der er ærgerligt:

Tastatur-layoutet. Det kunne være rart med plads til flere knapper

Hængslerne: Ummidelbart virker det som om de nye hængslers placering gør det svært at give plads til et udvidet batteri, uden computeren bliver tyk.

"Thinklight"; Jeg mangler endnu at se et ordenligt implanteret tastaturlys. Derfor er det rart med en lamp der lyser det hele op!

Reparation: Jeg har selv ordnet mange TPs i de sidste par år. Det kan jeg frygte er blevet svært på de nye, idet det virker til at der er mindre ting der kan udskiftes af brugeren (skærm, palmrest, netkort, tastatur etc.)

Nyt lader stik: Det gamle virkede fint. Nu er det ikke muligt at bruge sine gamle ladere

Ingen advanced dock: Ingen mulighed for dock med f.eks. et ordenligt grafikkort.

 • 1
 • 0
#20 Bo Bank Nielsen

Personligt er det let at beskrive hvorfor jeg foretrækker ThinkPad.

 1. Tastatur layout. (PgUp, PgDn, Home, end, delete placeret samlet og Esc er forskellig fra rækken af F-taster)
 2. Tastatur kvalitet. (Har prøvet tastaturet på en S-serie. Det er lige så ringe som Acer’s)
 3. TrackPoint m. knapper. (Mulighed for at slå Touchpad fra)
 4. Mat skærm.
 5. Solidt kabinet.
 6. Fn-tasten sidder til højre for Ctrl.

Efter at have læst beskrivelsen af den nye Lenovo T430 må konklusionen være at den skal være MEGET billig ellers får man mere for pengene fra andre producenter. Øv øv øv. Jeg tror at hvis Flemming Märtens undersøgelse kun indeholder svar fra bruger der vælger at bruge en ThinkPad og ikke dem der er påtvunget en ThinkPad af deres arbejdsgiver. Vil resultatet af undersøgelsen være meget anderledes :))))))

 • 0
 • 0
#22 Morten Schmidt-Petersen

Fordi det ikke kræver ret meget fantasi at forestille sig hvordan den vil være at arbejde med. Jeg har i en periode været ude af stand til at købe den kvalitet som Thinkpads repræsenterede (men har dog anvendt dem erhvervsmæssigt). Situationen har dog ændret sig og jeg var egentligt begyndt at kigge i retning af en ny Thinkpad til at erstatte denne Medion-computer fra Aldi.

Personligt har jeg været stor fan af Thinkpad-serien. Mit syn på de gamle Thinkpads var dels funderet i ting som tastaturet, skærmen, dockmulighederne og thinklight'en, men i næsten lige så høj grad i den byggekvalitet som Thinkpads før i tiden udstrålede. For at uddybe så var tastaturet altid behageligt at arbejde med. Tasterne sad lige præcist hvor de skulle og der var plads til alle de ekstrataster som man nu ellers brugte. Her taler jeg både om volume-tasterne, men også taster som PgUp og PgDown. Tasterne sad desuden (oftest) som på et eksternt tastatur, hvilket bevirkede at det altid var lige til at finde den tast du manglede. Du skulle ganske enkelt bare huske på, hvor den sad 'normalt'! Hvad angår byggekvaliteten så er den jo en historie helt for sig selv efter at Lenovo har overtaget. Jeg kan tydeligt mærke forskel på min T43 fra 2006 og de T520'ere jeg har haft i hånden. Der er en verden til forskel og de nye Thinkpads virker langt mere skrøbelige og 'kina'-agtige.

Alt i alt er det jo en overvejelse som Lenovo skal gøre sig, men jeg må indrømme, at jeg bliver skubbet længere og længere væk fra Lenovo efterhånden som de ændrer målgruppe. Det gamle design fungerede og som andre skriver så må mantraet være "If it ain't broken, don't fix it!"

 • 0
 • 0
#25 Tommy Bell

Jeg mener ikke helt begrundelsen med Windows 8 retfærdiggøre at man fjerne knapper der passer til trackpoint.

Det er jo ikke alle der har planer om at bruge windows 8, og jeg har svært ved at forestille mig virksomheder i hobetal går ud og investere i Windows 8, så der burde være plads til en generation mere med track point knapper.

Personligt har jeg ingen planer om at bruge windows 8. Jeg mener ikke det er brugbart, uanset hvor meget man så kan 'modde' det og komme tilbage til at det virker som 7 - så burde det jo ikke være nødvendigt.

Nu skal jeg godt nok til at kigge mig om efter en ny leverandør til mine PC'er, fordi Thinkpad serien er færdig.

Det bliver ligesom rejsekortet det her, bliver udråbt til at være en success, fordi folk bruger det - folk er tvunget til at bruge rejsekortet, men i det her tilfælde vælger brugene nok bare det mindste af to onde. Andre vs Lenovo.

Meh.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere