Lenovo afviser aftale med Microsoft om at blokere linux

På Reddit går der rygter om, at Linux ikke kan installeres på flere Lenovo-maskiner, fordi pc-producenten har lavet en aftale med Microsoft. Lenovo afviser.

På det brugerdrevne site Reddit har et indlæg om, at pc-producenten Lenovo skulle blokere for Linux-installationer som følge af en aftale med Microsoft, fået en del opmærksomhed.

Det er brugeren BaronHK, der står bag indlægget, som er blevet postet til både /r/technology/ og /r/linux/, hvor det i skrivende stund i begge tilfælde har fundet vej til toppen på listen over hotte indlæg.

Indlægget har titlen 'Warning: Microsoft Signature PC program now requires that you can't run Linux. Lenovo's recent Ultrabooks among affected systems.'

Det handler om, at Linux efter sigende ikke kan installeres på Yoga 900 ISK2, Yoga 900S og Yoga 710S som følge af en aftale mellem Lenovo og Microsoft.

Både på /r/technology og /r/linux har indlæggene fået mærkningen 'Misleading Titel', altså vildledende titel. Og det kan der måske være en god grund til.

Signature Edition

Indlægget henviser blandt andet til flere debat-tråde hos Lenovos support-forum for Yoga 900 ISK2, Yoga 900S og Yoga 710S

Problemet med at installere Linux skulle være, at Lenovo maskinerne indeholder en SSD-disk, som er låst i en proprietær RAID-tilstand, som altså ikke understøttes af open source-styresystemet. Resultatet skulle være, at maskinen ikke kan boote ind i andet end den forudinstallerede Windows.

BaronHK har efter eget udsagn skrevet en negativ produktanmeldelse hos den amerikanske kæde Best Buy, som der bliver henvist til i Reddit-indlægget. I et svar på anmeldelsen skriver en afsender, der er identificeret som 'Lenovo Product Expert' at forklaringen på, hvorfor Linux ikke kan installeres på maskinen er følgende:

»This system has a Signature Edition of Windows 10 Home installed. It is locked per our agreement with Microsoft.«

Altså at maskinen er låst ned som følge af en aftale med Microsoft.

På Microsofts hjemmeside fremgår det, at en signature edition pc er »clean, fast and protected.« Det indebærer blandt andet, at apparatet ikke har en masse forudinstalleret bloatware.

Lenovo afviser bevidst blokering

I en officiel udtalelse sendt via Lenovos danske pressekontakt til Version2 afviser virksomheden, at der er tale om en bevidst blokering af andre operativsystem end Windows. Lenovo henviser til, at problemet er manglende drivere.

Det fulde svar lyder således

»To improve system performance, Lenovo is leading an industry trend of adopting RAID on the SSDs in certain product configurations. Lenovo does not intentionally block customers using other operating systems on its devices and is fully committed to providing Linux certifications and installation guidance on a wide range of products. Unsupported models will rely on Linux operating system vendors releasing new kernel and drivers to support features such as RAID on SSD.«

Ifølge Lenovo er det altså ikke et spørgsmål om bevidst blokering af alternative styresystemer, men et spørgsmål om manglende drivere, der skal komme fra Linux-leverandører. Uanset hvad forklaringen er, så lader konsekvensen dog i praksis til at være, at det for øjeblikket ikke er muligt at installere Linux på visse Lenovo-maskiner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bjarke I. Pedersen

Det hele er bedre forklaret her: https://www.reddit.com/r/linux/comments/53ri0m/warning_microsoft_signatu...

 • The linux drivers for the NVME chipset in this laptop do not yet exist. No one is stopping them from being built.
 • Signature edition PC's must be locked into their highest performing mode in bios - this happens to be the NVME raid mode in the bios
 • Windows can't even see this because the chipset is so new, thus the extra driver needing to be loaded.
 • Lenovo have not yet built a linux version of this driver, but when they do you would also need to preinstall it or use a distro that includes it.
 • Again, no one is stopping you from building the driver yourself.
 • 8
 • 0
#2 Kasper Lund

Interessant indlæg på reddit. Især den detalje med at Lenovo er gået ekstra langt ved at sørge for at man ikke kan aktivere AHCI er spændende(kedelig):

"I think that [the BIOS RAID lock] was a deliberate design choice made by Lenovo, and I say that because the BIOS code that they use has AHCI mode available for the storage device, which Linux and Windows understand without any special drivers. Lenovo patched the code to remove the AHCI mode from the BIOS setup utility and then they wrote additional code to make sure that you can't set AHCI mode with an EFI variable using EFI shell."

 • 4
 • 0
#3 Bjarke I. Pedersen

Interessant indlæg på reddit. Især den detalje med at Lenovo er gået ekstra langt ved at sørge for at man ikke kan aktivere AHCI er spændende(kedelig):

Bunder vist i, at Intel er nogle klaphatte, og kun vil have ordentlig power management i RAID mode.

Så da Microsoft kræver, at deres Signature Edition maskiner skal være fastsat på den måde der performer bedst (både ydelses- og batterimæssigt), så giver det god mening at den er låst til det.

Så indirekte er det et krav fra Microsoft som gør, at det ikke virker med Linux, men kravet er ikke, at det ikke må virke med Linux - det er igen, som tidligere hen, at der mangler en driver til Linux (hvis det blot er Intel's software raid der mangler, så har der været en patch, som ikke er blevet merged upstream fra Intel i 2 år, hvilket er trist...)

 • 0
 • 0
#4 Bjarke I. Pedersen

Her var de - de to patch sets til at få Intel Smart Response Technology understøtter i Linux og mdadm:

https://lwn.net/Articles/596613/ https://lwn.net/Articles/596614/

Hvorfor der ikke er sket mere med det de sidste to år, må folk der følger mere med i Linux communitiet kunne svare på - jeg har ingen anelse (ud over mit bud er, at nogle purists nægter at få det ind, da det er fakeraid, og derfor kan vi ikke lide det)

 • 2
 • 1
#5 Jacob Pind

Hvorfor der ikke er sket mere med det de sidste to år, må folk der følger mere med i Linux communitiet kunne svare på - jeg har ingen anelse (ud over mit bud er, at nogle purists nægter at få det ind, da det er fakeraid, og derfor kan vi ikke lide det)

Er jo nok fordi det er en cache ting som bruger en ssd som cache , den slags har du mindst to generisk løsning dm-cache og bcache i kernel , så der har ikke været grund til at stoppe det intel der ind , special ikke set i lyset af det har kunen slåes fra ved at skift fra raid til achi ,hvilket man så ikke lige kan på den model der hvor af problemet opstår.

 • 2
 • 0
#7 Tomas Kjersgaard

NVMe RAID under standard Windows kræver pt. flg. hardware: 2 stk. PCIe SSD som f.eks. intel 750. Xeon E5 v3 eller E3 v5 CPU. SSD'erne skal være koblet direkte til CPU'en. Det kræver også en NVMe version af intels Rapid storage technology enterprise driver. Det er så åbenbart kun Windows Signature Edition der tillader boot fra RAID indtil videre. Så vi taler om en eksotisk og dyr løsning med begrænset udbredelse. Pudsigt at nogen får en konspirationsteori ud af det.

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere