Lene E. siger god for Word-filer i Renoveringspulje-svar

5. maj 2009 kl. 14:2351
Det er helt i orden, at svar fra Renoveringspuljen er udsendt i Word-format. Det siger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, der alligevel lover at skifte til PDF-format.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den ansvarlige minister bag Renoveringspuljen, økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), ser ingen problemer i, at borgerne får svar fra Renoveringspuljen sendt i Word-format, som i visse tilfælde ikke kan læses af borgerne.

Kravet om åbne standarder i det offentlige gælder nemlig kun ved modtagelse af dokumenter, ikke afsendelse.

Det fremgår af ministerens svar til Enhedslistens it-ordfører, Per Clausen, der 23. april stillede Lene Espersen et paragraf 20-spørgsmål på baggrund af Version2's artikler om bøvlet med Word-filerne.

»Mener ministeren, at det er acceptabelt, at svar på ansøgninger til renoveringspuljen er sendt i Word-dokumenter, som har været svære eller umulige at læse for borgere, som benytter andet end Microsoft-produkter, set i lyset af Folketingets beslutning om, at offentlige myndigheder skal benytte sig af åbne standarder,« lød Per Clausens spørgsmål, som ministeren er forpligtet til at svare på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomi- og erhvervsministeren har nu svaret, at hun finder det ganske acceptabelt af to årsager.

»Kravet om anvendelse af åbne standarder for offentlige myndigheder gælder kun ved anskaffelse af nye løsninger, idet det er en forudsætning, at brugen af åbne standarder ikke må medføre øgede udgifter for det offentlige,« skriver Lene Espersen.

»Kravet om anvendelse af åbne standarder gælder endvidere kun for offentlige myndigheders modtagelse af dokumenter. Der er således ingen forpligtelse til at afsende dokumenter i åbne standarder,« fortsætter Lene Espersen i svaret.

Skifter til PDF

Efter Version2 fortalte om problemet, har Erhvervs- og Byggestyrelsen, der administrerer Renoveringspuljen, meddelt, at man ville sætte en stopper for udsendelse af tilsagn i Word-format og i stedet skifte til PDF.

Det skulle nu officielt være sket, bekræfter økonomi- og erhvervsministeren i svaret til Per Clausen.

»Styrelsen finder det hensigtsmæssigt, at tilsagn udsendes i et andet format end Word, hvorfor det er aftalt med leverandøren, at formatet ændres til PDF, der også har status som en åben standard. Den nye løsning forventes implementeret fra primo maj 2009,« skriver Lene Espersen i svaret og uddyber:

»Det kan tilføjes, at kun meget få borgere har haft problemer med at åbne deres tilsagnsskrivelse, og at skrivelsen i disse tilfælde efterfølgende er udsendt i et for den pågældende borger passende format.«

Lene Espersen begrunder i øvrigt Word-bøvlet med den korte tidsperiode, Erhvervs- og Byggestyrelsen havde til at stable systemerne og administrationen bag Renoveringspuljen på benene.

»Fra forslaget om renoveringspuljen blev fremlagt med skattereformen den 1. marts 2009, til puljen åbnede for ansøgninger, gik der ca. 6 uger. Med henblik på at få etableret det administrative grundlag for renoveringspuljen hurtigt, er styrelsens eksisterende sagsbehandlingssystemer og ansøgningsskemaer, som blandt andet anvendes til administration af tilskud fra EU's regional- og socialfonde, blevet tilpasset til renoveringspuljen. Det har således ikke været muligt at udvikle helt nye systemer i det korte tidsrum, ligesom det heller ikke har været økonomisk rentabelt,« skriver Lene Espersen.

51 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
5. maj 2009 kl. 19:03

Jeg skifter citatet i min .signature hver gang jeg finder et mere relevant eller rammende citat.

Det er imidlertid ikke sket de sidste mange år og med denne udtalelse fra ministeren bliver det heller ikke foreløbig.

Never attribute to malice what can adequately be explained by incompetence.

Poul-Henning

6
5. maj 2009 kl. 19:46

Never attribute to malice what can adequately be explained by incompetence.

Der er vel et punkt, hvor manglende vilje til at erkende sin egen inkompetence får de to ting til at smelte sammen. Lene er i hvert fald tæt på at overbevise mig om at den hypotese er værd at undersøge.

7
6. maj 2009 kl. 10:17

En anden version lyder:

Never attribute to incompetence what can adequately be explained by bribe.

Men det gælder jo ikke konservative politikere. De modtager jo af princip aldrig jagtture, biler eller rejser.

Thomas

8
6. maj 2009 kl. 18:03

Hvorfor i alverden skal man sende et dokument til ansøgerne. Skriv en mail med teksten: Din ansøgning nr. xxx om tilskud er godkendt. med tilskud på xx kr i arbejdsløn og xx kr i materialer. Du kan hente blanketten på vores hjemmeside ved hjælp af dit modtagne login. I selve blanketter anfører man godkendt under ansøgningsnummer og tilskudsbeløb rettes til det man kan godkende. Enkelt og simpelt. Da man i forvejen kan vælge en anden håndværker og kan få udført arbejdet til en anden pris, er tilbudskontrollen nærmest ligegyldig. Kontrollen er først berettiget, når pengene skal udbetales. Hver medarbejder burde kunne gennemgå 100-200 ansøgninger om dagen på denne måde i stedet for de nuværnede 10-20 stk.

9
15. maj 2009 kl. 14:36

Det undrer mig at ministeren undslipper med svaret

"Kravet om anvendelse af åbne standarder for offentlige myndigheder gælder kun ved anskaffelse af nye løsninger"

Det digitale ansøgningsskema og den bagvedliggende web-applikation (som blandt andet udsender svar) er vel special-udviklet til den nye lov. Altså er der vel tale om anskaffelse af en ny IT-løsning.

Loven er ny. Hvordan kan IT-løsningen så være ikke-ny?

Jarl

10
15. maj 2009 kl. 14:42

»Styrelsen finder det hensigtsmæssigt, at tilsagn udsendes i et andet format end Word, hvorfor det er aftalt med leverandøren, at formatet ændres til PDF, der også har status som en åben standard. Den nye løsning forventes implementeret fra primo maj 2009,« skriver Lene Espersen i svaret og uddyber:

Så sent som tirsdag den 12. Maj modtog jeg mit brev fra EBST. Og det var et brev med en vedhæftet word-fil, så "primo maj 2009" holder vist ikke helt.

Jarl

2
5. maj 2009 kl. 16:32

Kravet om anvendelse af åbne standarder gælder endvidere kun for offentlige myndigheders modtagelse af dokumenter. Der er således ingen forpligtelse til at afsende dokumenter i åbne standarder

Kan konen ikke selv se det fuldstændigt vanvittige i et sådant svar ?!

17
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den lør, 05/16/2009 - 21:13

"Kan konen ikke selv se det fuldstændigt vanvittige i et sådant svar ?!"

Jamen det ER et vanvittigt svar, og det kan ikke på nogen måde være acceptabelt, at det offentlige ikke kan sende svar ud, som alle forstår. Det giver overhovedet ikke mening, når alle er med til at betale til det. Og ja, jeg må indrømme respekten røg fuldstændigt for hende på den konto. Det lyder som om, hun bare gentager noget, andre har fortalt hende uden hun selv har sat sig ind i problemerne på nogen måde. Enten det så er fordi hun ikke gad, eller ikke er klog nok, for så svær er problemstillingen altså heller ikke, er det under alle omstændigheder pinligt. Men det er da godt, hun melder ud i god tid inden næste valg.

18
17. maj 2009 kl. 09:46

... tror jeg ikke det vil få den store betydning for næste valg hvad hun melder ud på sådan et område uanset hvor tåbeligt det er. Hun meldte jo også ud i god tid inden sidste valg ang. logningsbekendtgørelsen og vi kunne jo alle se hvordan hun med fuldt overlæg brugte EU til at få vedtaget ting hun ikke direkte kunne få gennem folketinget. Men folk stemmer på hende alligevel.

21
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den søn, 05/17/2009 - 14:32

"... tror jeg ikke det vil få den store betydning for næste valg hvad hun melder ud på sådan et område uanset hvor tåbeligt det er."

Hm, ja. Jeg synes det er et tåbeligt svar hun giver af flere grunde. Og jeg har dannet mig nogle meninger om, hvem jeg ikke selv synes er dygtige nok. Men andre må selvfølgelig selv om, hvem de vil stemme på, bare så det ikke misforstås ;)

Det, som kom bag på mig var nok standhaftigheden. Man kan da godt imponeres over, hun holder fast i det svar, selv om det må være indlysende, det faktisk er et demokratisk problem, når folk ikke kan læse meddelelser fra det offentlige, som de er påtvunget at betale til, samt at hendes svar i sig selv gør grin med folks intelligens.. Jeg tror simpelthen jeg ville have nægtet at svare, hvis mine embedsmænd havde sammenfattet et sådant "svar".

Men så er det selvfølgelig godt, jeg ikke er politiker.

22
17. maj 2009 kl. 15:12

Det, som kom bag på mig var nok standhaftigheden

Det kom nu ikke bag på mig. Præcis samme vilje til at nægte at forholde sig til fornuft udviste Lene Espersen i forbindelse med logningsbekendtgørelsen. Da de fleste andre var overbevist om hvad fagkundskaben sagde til dem om at det ville være dyrt, nyttesløst og privatlivskrænkende og Lene erkendte at hun nok ikke kunne få det gennem folketinget, så erklærede hun blot at hun var parat til at tage det til ministerrådet og få dem til at beslutte det istedet. Og det gjorde hun så...

3
5. maj 2009 kl. 16:55

Kan konen ikke selv se det fuldstændigt vanvittige i et sådant svar ?!

Det er så hovedrystende arrogant at man skulle tro det var løgn. Men det illustrerer da med al ønskelig tydelighed at man aldrig fra regeringens side har ønsket at støtte åbne standarder helhjertet, men istedet går ind for "sådan har vi altid gjort".

1
5. maj 2009 kl. 16:29

at skrivelsen i disse tilfælde efterfølgende er udsendt i et for den pågældende borger passende format.

Det tog ikke mindre end 14 dage at få tilsendt et læseligt svar (PDF). At skrive det ud på papir og sende det som et alm. brev, kunne man åbenbart ikke finde ud af. Heller ikke at save filen i fx RTF-format.