Ny datalogi-lektor: Vi skal kunne dele data uden at det truer privatlivets fred

Nyudnævnt lektor på institut for Datalogi på Aarhus Universitet vil forske i, hvordan kan lade sig gøre at give nem adgang til og viden med fra data på nettet, uden at vores privacy kompromitteres.

Det er en udfordring at sikre lettilgængelig adgang til data på nettet, samtidig med at der værnes om vores privatliv. Men den nyudnævnte lektor Panagiotis Karras på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet vil forske i, hvordan kan lade sig gøre, oplyser instituttet i en meddelelse.

Vores privacy kommer eksempelvis under pres, når vi besøger kommunale hjemmesider. Her indsamles der nemlig oplysninger til tredjepart gennem eksempelvis Google Analytics eller anden tredjepartstjeneste, har Version2 tidligere omtalt.

Læs også: 87 kommuner har ulovligt videreformidlet data om brugere

Panagiotis Karras’ forskning tager blandt andet udgangspunkt i, hvordan algoritmer og datasystemer kan anvendes effektivt og præcist af brugerne til at udnytte værdien af data på internettet under hensyntagen til privatlivets fred.

Et særligt interesseområde for Panagiotis Karras er viden lagret i sociale grafer og informationsgrafer:

»Flere og flere oplysninger på internettet udtrykkes i grafformat. Og der er et stort potentiale i at udlede viden og ny værdi herfra. Sammen med kolleger verden over deltager jeg i et større forskningsprojekt, der undersøger teknikker til at udlede viden fra informationsgrafer, så data bliver let håndterbare og tilgængelige for brugerne. Min forskning har også fokus på databeskyttelse, hvor jeg undersøger teknikker til deling af data, uden at de truer privatlivets fred,« siger Panagiotis Karras ifølge insituttet. Han er 42 år og af græsk oprindelse.

Informationerne skal dermed på én gang være søgbare og lettilgængelige, men samtidig tage hensyn til aspekter privatliv, brugerintegritet og lagring af personlige oplysninger.

Mere end 1.700 citationer ved konferencer og i tidsskrifter

Netop dette datalogiske forskningsområde er i hastig udvikling i disse år – ikke mindst på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, hvor Panagiotis Karras for nylig er indtrådt i forskningsgruppen Data-Intensive Systems.

Panagiotis Karras har en ph.d.-grad i datalogi fra University of Hong Kong i 2007 og tog i 1999 en kandidatgrad i ingeniørvidenskab indenfor elektroteknologi og computerteknik fra National Technical University of Athens.

Han har udgivet over 50 forskningsartikler og har mere end 1700 citationer ved konferencer og i tidsskrifter. I 2008 blev han tildelt Hong Kong Young Scientist Award. Han er også blevet støttet af Singapores Lee Kuan Yew Endowment og har arbejdet med MIT Skoltech Initiative.

Han tjener regelmæssigt som et programudvalgsmedlem og dommer ved store internationale konferencer og tidsskrifter i datastyring.

Han har tidligere været lektor på Aalborg Universitet, ligesom han har besat stillinger på Skolkovo Institute of Science and Technology i Rusland, på Rutgers Business School i New Jersey i USA, på National University of Singapore, på Universitet Zürich i Schweiz samt på Danmarks Tekniske Universitet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere