Lektor: Programmører bør uddannes bedre i digitaliseringens bagsider

Der er behov for et nyt fokus, hvor man begrænser datalæk, begrænser energiforbruget forbundet med opbevaring af redundant data og identificerer faktorer, der skaber mistillid i og over for befolkningen, påpeger lektor.

Dataloger, softwareudvikler og it-arkitekter bør uddannes langt bedre i, hvordan digitale teknologier ikke bare er med til at skabe velfærd og redde verden, men også skaber cybersecurity-problemer og ligefrem kan være skadelige.

Det er en af pointerne i et debatindlæg i Politiken, som Jesper Balslev, der er lektor på Københavns Erhvervsakademi og ph.d.-stipendiat på RUC, har skrevet.

Den FN-rapport, som i sommer udnævnte Danmark til at være verdensmester i offentlig digitalisering, slår ganske vist fast, at digitalisering af forvaltningen bidrager til at opnå FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling om bl.a. helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige job og mere bæredygtig økonomisk vækst.

Men der er også en række bagsider ved digitalisering og it, som trænger til et øget fokus - også hos de it-professionelle, mener lektoren.

Nemlig »risici forbundet med digitale investeringer, for eksempel urovækkende fænomener som fake news, cyberbullying, hacking af demokratiske processer, øget økonomisk ulighed, privacy-problemer, og man kunne her tilføje sociale mediers aggressive spekulation i outrage og helbredsrisici forbundet med overdreven skærmbrug,« skriver lektoren.

Men det er måske også værd at overveje, om sparsommelighed kan bidrage til at nå målene:

»Det er nok relativt ligegyldigt, at alle danskere har en iPhone 23S og et biometrisk NemID i et 2030-scenario, hvor landet er oversvømmet eller plaget af tørke på sjette måned,« lyder det fra Jesper Balslev som opfordrer til et nyt fokus.

»Tiltag såsom at begrænse datalæk, at begrænse energiforbruget forbundet med opbevaring af redundant data, at identificere faktorer, der skaber mistillid i og over for befolkningen, at udpege domæner, hvor digitale teknologier (over en vis tærskel, altså) bliver til distraktioner,« skriver han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Christian Nobel

Nu har jeg faktisk stor respekt for Jesper Balslev, så udtalelserne skal altså se i et større hele.

For jo, selvfølgelig er der udviklere (over en bred kam) som bør blive bedre til at starte med sikkerhed som fundament, i stedet for at man først tænker på sikkerhed når man når op til skorstenen.

Men hvis man ellers læser lidt hvad JB har skrevet om, så er det også i al almindelighed et spørgsmål om måske at gå ned i gear, eller stoppe og og tænke sig om en gang mere - og dette gælder især for politikere og regnearksdrengene som ukritisk mener at magisk IT-sovs er godt, og mere IT-sovs endnu bedre.

JB har også været inde på den italesættelse vi ser, hvor man i bedste Münchausen tankegang igangsætter nogle projekter uden evidens, for efterfølgende at trække sig selv op ved hjælp af selvopfunden evidens og cirkelslutninger ala vi-tror-det-er-godt, så-er-det-godt.

Så jo teknikerne kan godt blive bedre, men beslutningstagerne kan blive meget bedre, og bør lære at tænke før de snakker (taler er for stærkt et ord), og især lære at finde ud af hvornår man ikke skal iværksætte noget.

  • 10
  • 0
#3 Claus Bobjerg Juul

IT er et værktøj. Dem der opfandt kniven tænkte ikke over at kniven kunne bruges til noget dårligt. Dem der opfandt dampmaskinen tænkte/så ikke på det dårlige. osv. osv. osv.

Det er utopi at tror at vi som mennesker (samfundsmæssigt) tænker ud mere en 5 minutter ud i fremtiden.

  • 0
  • 3
#4 Hans Nielsen

5 minutter ud i fremtiden.

Her er Kina så nok mere fremsynet, tror de tænker meget langt ud i fremsynes. Ala den teknokratisk tilgang til tingene.

At der så ikke bliver tænkt så meget på mennesker, og menneskesynet ikke er noget vi kan lide. Det er noget andet.

Med hensyn til USA og Trump, tror de 5 minutter er langt over målet :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere