Lektor: Problematisk at sælge NemID til udlandet

19. juni 2013 kl. 16:1212
Lektor: Problematisk at sælge NemID til udlandet
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Ifølge Børsen er leverandøren af NemID, Nets, til salg. En lektor ved Københavns Universitet advarer mod at sælge, hvad han kalder for en 'kronjuvel', til udlandet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nets er til salg, og dermed også NemID, Dankortet og Betalingsservice - i hvert fald hvis Børsens oplysninger holder vand. Der har været spekulationer om, hvorvidt udenlandske investorer kunne have en interesse i at opkøbe Nets, men det er der flere problematikker ved. En af dem handler om NemID, lyder det fra Peter Erling Nielsen, lektor ved Københavns Universitets økonomiske institut, ifølge Politiken.dk.

»NemID er en kronjuvel. Man kan forestille sig et samfund med 20 kortsystemer, men vi kan ikke leve med to eller tre betalingsformidlingssystemer«, siger Peter Erling Nielsen til Politiken.dk

Han henviser til det unikke system i Danmark med NemID, der adskiller os fra resten af verden.

»Hvis andre lande kan leve uden et fælles kortsystem, så kan vi også. Men NemID er et stort offentligt gode. Dér skal man tænke sig godt om«, siger Peter Erling Nielsen til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordi NemID kan bruges til en lang række services, og ikke bare i bank-sammenhæng, skal man være ekstra påpasselig med at sælge til udlandet, lyder advarslen fra Peter Erling Nielsen.

»Det er blevet en generel indgang til det hele. Det er et kolossalt velfærdsgode. Det er et system, som er super-velkørende. Jeg kunne leve uden dankort, men jeg kan ikke leve uden den infrastruktur«, siger Peter Erling Nielsen om NemID til Politiken.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
24. juni 2013 kl. 13:19

og så nøjes med at evt. udlicitere DRIFTEN, hvis vi virkelig ikke selv kan håndtere den tilstrækkeligt professionelt i det offentlige (men det tror jeg faktisk godt man kunne, hvis man ville).

Vi sælger (endnu?) ikke vores vejsystem, stier eller andet vel?

9
20. juni 2013 kl. 14:42

Hvorfor er det egentlig at kontanter er et statsanliggende, men digital betaling ikke er? Hvorfor er det acceptabelt at to firmaer skal håndtere stort set hele verdens digitale betalinger? Hvis der var nogen der skulle købe Nets var det da den danske stat. Hvis Dankortet blev billigere at bruge kan det da kun stimulere den danske økonomi.

11
20. juni 2013 kl. 15:28

Jeg ville nok kalde det noget andet. NemID på fremmede hænder ville være en sikkerhedsrisiko. Som Henrik Madsen påpegede i går, er også jeg glad for ikke at have noget NemID.

NemID har aldrig været under statsburokratiets kontrol(er nets iøvrigt ikke realt norsk?), det har folketinget fra starten klart favalgt, og når først du har udliciteret til markedet gælder EU's totale forbud mod at favorisere lokale virksomheder så jeg har svært ved at se et forsøg på at blokere et evt salg ender specielt godt for den danske stat.

PBS har heller adrig været andet end et privat firma så her det også altid været på "fremmede hænder".

10
20. juni 2013 kl. 15:04

Jeg undre mig også over dette! Ubegribeligt at det kan være lovligt

8
20. juni 2013 kl. 14:30

først opretter man en monopol, så sælger man den til "højstbydende"..

NemID er lavet til at være den ultimative malkeko, da alle SKAL havde en, og færrer og færrer ting kan bruges uden.

Så ikke nok med det er dette århundreded største sikkerhedsfiasko, så bliver det også den nye malkeko, for at få snablen ned i alle Danskerens lommer (selvom der ikke er meget mere at komme efter der)

7
20. juni 2013 kl. 13:26

Det undre mig virkelig at det er en økonom der udtaler sig her.

Hvilken relation har professoren til nets/nemId, siden har bruger så rosende ord om et system der har flere huller end en si? NemID er på ingen måde et godt system; skulle det gå hen og blive solgt kunne man da håbe på at vi faktisk fik en løsning der var sikker/moden/velfungerende.

Siden hvornår er økonomer de bedste til at vurderer hvordan vores it-infrastruktur skal hænge sammen (sikkert derfor den ikke gør det i store dele).

Ellers er dette bare endnu et godt eksempel på version2's manglede journalistiske evner, som vi desværre set alt for ofte herinde.

6
20. juni 2013 kl. 08:53

Med ejerskab af både Nets og Rejsekortet vil et firma (eller en IT medarbejder med dårlig moral) kunne få adgang til informationer om danskernes færden (Rejsekort), indkøbsvaner (Dankort) samt økonomi, sygdomme o.m.a (e-boks). Med disse informationer vil man kunne lave en drøm af en profil på hver eneste dansker og målrette reklamer o.lign. med hidtil uset effektivitet.

4
19. juni 2013 kl. 23:55

Jeg har svært ved at få artiklen til at give mening.

Især disse to citater om NemID:

NemID er en kronjuvel. Man kan forestille sig et samfund med 20 kortsystemer, men vi kan ikke leve med to eller tre betalingsformidlingssystemer.

og

Det er - tror jeg - centralnervesystemet i vores privatøkonomiske system her i landet. Det har været utroligt godt for dem, der skal modtage og betale penge - ikke bare for dem, der skal formidle penge

I artiklen fremstår det som om han taler om NemId, men hvad har det med betalingsformidling at gøre? Mon det i virkeligheden er Betalingsservice han taler om og der er en journalist på Politiken der har blandet tingene lidt sammen?

NemId som en fælles indgang til mange tjenester kan måske være positivt for digitaliseringen af den offentlige sektor, det er vist en del af pointen. Men Nets' rolle i det er at de har vundet et udbud, den løsning forsvinder vel ikke selvom Nets skifter ejer?

Der findes vel nogle få lande som har tilsvarende fælles logon-løsninger. Norge har BankID hvor driften varetages af et selskab som for nylig er blevet solgt til udlandet - nemlig til Nets :-).

1
19. juni 2013 kl. 16:25

Jeg ville nok kalde det noget andet. NemID på fremmede hænder ville være en sikkerhedsrisiko. Som Henrik Madsen påpegede i går, er også jeg glad for ikke at have noget NemID.