Lektor og ph.d.: Facebook overvåger alt om brugerne - og er endda med på en lytter

Facebook får adgang til alt, hvad vi ser på eller lægger ind i vores telefon, mener universitetsforsker. Og måske lytter tjenesten også med på vores samtaler.

Forskere advarer nu imod den omfattende indsamling af information, som Facebook står bag, når vi poster og deler indhold.

Og det i et omfang, som ifølge lektor og ph.d. på University of South Florida, der forsker i sociale medier, Kelli Burns, er større end nogensinde:

»Jeg tror ikke, folk er klar over, hvor meget Facebook sporer hvert eneste skridt, som vi foretager online,« siger hun.

»Alt, hvad du foretager dig på din telefon, overvåger Facebook,« siger hun.

Problemet med den omfattende logning forstærkes af det faktum, at Facebook bliver stadig mere udbredt og anvendt.

Undersøgelser viser, at folk tjekker Facebook i gennemsnit 14 gange om dagen:

»Folk er helt afhængige af Facebook. Og de er afhængige af deres telefoner,« siger hun til mediet WFLA.

»Vi kan kun holde opmærksomheden på noget i to sekunder ad gangen. Folk er altså konstant inde for at se, hvad der foregår. Og hver gang du bruger din telefon, kan Facebook få adgang til det. Det gælder også enhver form for information, som du lægger ind i eller ser på din telefon,« siger hun

Facebook er med på en lytter

Vær også forsigtig med, hvad du siger i overværelse af telefonen. Facebook ser ikke kun på dit indhold, men lytter også med via din mobiltelefon.

Det hele starter, hvis du kommer til at aktivere din mikrofon i indstillinger. Hvis du gør det, skal du vælge dine ord med omhu.

Facebook erkender i en redegørelse, der er lagt ud online, at:

»Vi bruger din mikrofon til at identificere det indhold, du lytter til eller ser på, og matcher det med musik og tv, vi kan finde.«

Men ifølge forskerne er Facebook - muligvis - ved at gå et skridt videre.

Facebook lytter nemlig måske også efter bestemte nøgleord. Når disse opsnappes, udløser det en placering af matchende reklameelementer på din tidslinje.

Tal om et rejsemål, og du får annoncer fra stedet op på skærmen

Mediet testede teorien sammen med Kelli Burns.

Lektoren aktiverede mikrofonen og talte om sin drøm om at tage på safari, helt ned til detaljer om transporten.

»Jeg er meget interesseret i at tage på safari i Afrika. Jeg tror, ​​det ville være vidunderligt at køre rundt i en af ​​disse jeeps,« sagde hun højt med telefonen i hånden.

Mindre end 60 sekunder senere poppede det første indlæg op på hendes Facebook-feed med en safarihistorie, der syntes at dukke op ud af ingenting.

Det bemærkelsesværdige er, at der er tale om en historie, som er slået op på Facebook tre timer tidligere. Og som følge af ordet 'jeep' dukker der en bilannonce op på hendes side.

»Det er lidt underligt,« ler hun og tilføjer dog, at ideen om nøgleordsidentifikation stadig alene er en tese:

»Jeg er ikke sikker på, om det ikke bare er tilfældigt. Jeg tror ikke, Facebook virkelig lytter til vores samtaler.«

Tror du, at Facebook opsnapper nøgleord fra dine samtaler?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 ole jeppesen

Uanset hvor mange forskere og IT professionelle der råber vagt i gevær ændrer det ikke meget på folks anvendelse af apps og services.

Tjenesterne er gratis og folk mener at de får mere end de giver. Med andre ord så er folk ligeglad.

Om nøgleord bliver opsnappet med AI via tale, beskeder eller meta-data ændrer ikke folks adfærd.

Når vi står om 10 år og ser tilbage på konsekvenserne er løbet kørt.

 • 12
 • 0
#2 Kim Christensen

Jeg har f.eks. ikke Facebook apps på hverken min Windows telefon eller min Android-baserede tablet og jeg tilgår ikke tjenesten på disse enheder. Jeg benytter det udelukkede fra min stationære pc og jeg VED at jeg bliver overvåget i hoved og røv hvis jeg så meget som starter min pc.

Selv om jeg gennem flere årtier har arbejdet med computere og softwareudvikling, så må jeg tilstå at jeg ikke længere kan overskue hvor overvåget jeg egentligt er? Hvad betyder det f.eks. når der er et hak i en lille tjekboks med teksten ”Forbliv online” – eller noget i den stil? Starter der en service op i baggrunden næste gang pc’en tændes eller sker det ført når browseren startes? Logger jeg ud når jeg lukker browseren? Jeg orker ikke at sætte mig ind det, så jeg antager simpelthen, at ALT hvad jeg foretager er noget andre kan kigge med på og jeg begrænser min adfærd derefter.

Jeg prøver at gardere mig ved at benytte TOR browseren på virtuelle maskiner via VPN tunneler på rene Linux baserede maskiner – såfremt jeg foretager mig et eller andet jeg ikke ønsker at andre kigger med på eller knytter til min person, og jeg logger aldrig ind på steder der kan identificere mig under sådanne sessioner, vel vidende, at jeg aldrig nogensinde bliver rigtig anonym på nettet så længe jeg tilgår det gennem min egen internetudbyder. Alligevel så gør jeg intet på nettet der ikke kan tåle at blive delt med hele resten af verden og jeg prøver at lærer mine venner og bekendte at forholde sig til internettet på samme måde.

Desværre er det jo ikke kun Facebook der udfører den form for overvågning. Jeg har også Chromecast enheder samt synkronisering mellem min Android tablet og min pc, bl.a. ifm. medie streaming, så jeg er overvåget af h…… til i forvejen. Jeg også benytter Google Maps og har givet tilladelse til positionsbestemmelse, for at opnå de fordele det giver.

Vi kan trække stikket ud af væggen, slukke mobilen og pille batteriet ud, men at forsøge på at leve i en lille boble af absolut isolation, er det virkelig hvad vi ønsker? Er det vigtige i disse tider i virkeligheden ikke blot, at vi er bekendt med de vilkår vi arbejder under?

 • 3
 • 0
#3 Bjarne Nielsen

....jeg VED at jeg bliver overvåget i hoved og røv hvis jeg så meget som starter min pc.

Tankevækkende indlæg. Trist, at det er kommet dertil.

Jeg hæftede mig specielt ved to udsagn:

... såfremt jeg foretager mig et eller andet jeg ikke ønsker at andre kigger med på eller knytter til min person, og jeg logger aldrig ind på steder der kan identificere mig under sådanne sessioner, vel vidende, at jeg aldrig nogensinde bliver rigtig anonym på nettet så længe jeg tilgår det gennem min egen internetudbyder. Alligevel så gør jeg intet på nettet der ikke kan tåle at blive delt med hele resten af verden ...

"The Chilling effect". Nu kan jeg godt komme til at lyde som en "kan vi ikke bare være venner allesammen"-person, men nettet burde være et mere trygt sted.

Jeg står også ved, hvem jeg er, men det betyder ikke, at jeg ønsker at dele alt med vilkårlige personer. Der er ingen, som behøver at kende til alle dem, som jeg har været kærester med (eller måske bare var mere end almindeligt smålun på), og mine nærmeste behøver ikke blive delagtiggjort i alle mine ubegrundede bekymringer om mit helbred eller mine småskavanker.

Det bør være langt mere overskueligt, hvad man deler om sig selv og med hvem. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal belægge vores ord med omhu, når vi er ved lægen, eller når vi bruger teknik til at snakke med vores venner.

Jeg også benytter Google Maps og har givet tilladelse til positionsbestemmelse, for at opnå de fordele det giver.

Og de gør det imponerende godt! Helt generelt ville jeg også gerne have en virtuel butler, hvis jeg kunne stole på hans integritet og diskretion. Jeg ville ønske, at sådan en fandtes.

Man får helt lyst til at melde sig ud, men det kan man ikke.

 • 7
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

... det drejer sig om hele vores samfundsstruktur og demokrati og privatliv.

"Vi kan trække stikket ud af væggen, slukke mobilen og pille batteriet ud, men at forsøge på at leve i en lille boble af absolut isolation, er det virkelig hvad vi ønsker? Er det vigtige i disse tider i virkeligheden ikke blot, at vi er bekendt med de vilkår vi arbejder under?"

Er det vigtigste ikke, at vi skal kunne stole på, at vore myndigheder efter bedste evne via lovgivning forsøger at beskytte os og respektere vores lovgivning?

Det gør de så ikke, tvært imod. Og så er det selvfølgelig næstbedste og næstvigtigste løsning at forsøge selv at følge med og beskytte sig.

Men jeg synes faktisk, at det er ret vigtigt, at vi insisterer på at få nogle politikere, der er til at stole på på det punkt. En ting er, at de kan have svært ved at følge med i, hvad der foregår - en anden ting er, at de (med undtagelser, selvfølgelig) slet ikke prøver, og desuden efter bedste evne forsøger at udnytte udviklingen på måde, som er i dyb modstrid med, hvad de siger til offentligheden, og også i dyb modstrid med overholdelsen af retssikkerhed og respekt for privatliv. http://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_udlevering_af_dine_helbreds...

 • 2
 • 0
#5 Dave Pencroof

Jeg har f.eks. ikke Facebook apps på hverken min Windows telefon eller min Android-baserede tablet og jeg tilgår ikke tjenesten på disse enheder. Jeg benytter det udelukkede fra min stationære pc og jeg VED at jeg bliver overvåget i hoved og røv hvis jeg så meget som starter min pc.

Jeg er 100 % sikker på at du da du tilmelde dig fjæsbog skulle give dit telefon nr, så du er overvåget også der, da fb sender følere ud adskellige gange pr dag (for at sikre bedst mulig service), har du skiftet tlf.nr siden du tilmeldte dig fb og ikke har ændret det på fb så har de det alligevel bla fordi dine "venner" bruger det nye til at sende dig beskeder via fb eller en nyere ven/veninde/kollega har tilmeldt sig fb på den "lette" måde, ved at lade fb kikke deres tlf igennem efter kontaktpersoner i tlf med fb konti, det er selvfølgeligt også muligt at du da du startede på fb tillod det samme og fb fastholder (i al evighed) at du gav dem lov fra start af ! fb er et af de største onder i denne verden og 99.999 % af befolkningen tænker "det betyder ikke noget for mig", så fb kan roligt gå skridtene videre, så i en dag i fremtiden kun bruger EN indgang til internettet nemlig fb (det er faktisk præcist det de har som mål) DIT LIV = FB ! Jeg er ikke på fb jeg vil ikke være en del af det cirkus, og alligevel kan jeg se på mit forbrug hos teleselskabet

 • 0
 • 0
#6 Dave Pencroof

Ups jeg kom til at trykke gem ved en fejl !

Jeg har f.eks. ikke Facebook apps på hverken min Windows telefon eller min Android-baserede tablet og jeg tilgår ikke tjenesten på disse enheder. Jeg benytter det udelukkede fra min stationære pc og jeg VED at jeg bliver overvåget i hoved og røv hvis jeg så meget som starter min pc.

Jeg er 100 % sikker på at du da du tilmelde dig fjæsbog skulle give dit telefon nr, så du er overvåget også der, da fb sender følere ud adskellige gange pr dag (for at sikre bedst mulig service), har du skiftet tlf.nr siden du tilmeldte dig fb og ikke har ændret det på fb så har de det alligevel bla fordi dine "venner" bruger det nye til at sende dig beskeder via fb eller en nyere ven/veninde/kollega har tilmeldt sig fb på den "lette" måde, ved at lade fb kikke deres tlf igennem efter kontaktpersoner i tlf med fb konti, det er selvfølgeligt også muligt at du da du startede på fb tillod det samme og fb fastholder (i al evighed) at du gav dem lov fra start af ! Fb er et af de største onder i denne verden og 99.999 % af befolkningen tænker "det betyder ikke noget for mig", så fb kan roligt gå skridtene videre, så i en dag i fremtiden kun bruger EN indgang til internettet nemlig fb (det er faktisk præcist det de har som mål) DIT LIV = FB ! Jeg er ikke på fb jeg vil ikke være en del af det cirkus, og alligevel kan jeg se på mit forbrug hos teleselskabet at fb ved hvem jeg er da jeg har fb relateret data forbrug ! BTW når i tillader fb at kikke i jeres tlf efter fb-bruger venner så notere de sig ALLE tlf.nr i din tlf og opretter "skyggebrugere" på "ukendte" kontakter og starter dataindsamling, så om du er bruger eller ej så kender fb DIG ! FB er på enhver måde fuldstændigt ligeglad med DIG som individ, og ser kun data som skal bruges til at skaffe flere data med det formål at score kassen på at sælge reklamer samt sikre at ingen har et liv udenfor fb, altså fb=gud !

 • 3
 • 0
#7 Allan S. Hansen

Jeg er 100 % sikker på at du da du tilmelde dig fjæsbog skulle give dit telefon nr

Det er ikke korrekt - da jeg tilmeldte mig facebook for lang tid siden skulle man ikke give noget nummer. Om registreringsproceduren så er ændret så man ikke kan lave ny konto'er uden et telefonnummer ved jeg ikke - men selv hvis man skal - så har det ikke altid været tilfældet, og derfor kan man 100% godt have registreret sig uden de har dit nummer.

At Facebook så nagger mig ofte nu for at få mit telefon nummer for "sikkerhed", er en anden sag, og at ens venner så kan ligge hele deres telefonbog er dermed at måske mit nummer er iblandt - det er så endnu en fare.

Og selv hvis de har dit nummer - hvis man ikke har Facebook apps på telefonen, hvis de så vælger at hacke vores telefoner, så er der dog et reelt søgsmål i vente :)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere