Lektor: Kommuner vælger Facebook over borgernes databeskyttelse

22 kommentarer.  Hop til debatten
Lektor: Kommuner vælger Facebook over borgernes databeskyttelse
Illustration: Ukendt.
Kommuner bør stoppe med at bruge Facebook, vurderer eksperter i persondataret, for det opfordrer borgere til at udlevere data til en virksomhed, der går på kompromis med databeskyttelsen.
9. december 2020 kl. 03:45
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook er det sociale medie, danskerne bruger mest. Hele 64 procent af befolkningen logger på mindst én gang om dagen, og derfor har mange kommuner såkaldte ‘fansider’, så de kan være dér, hvor borgerne er.

Men det er en meget dårlig ide, hvis man vil beskytte borgeres data, fortæller Ayo Næsborg-Andersen, lektor i persondataret ved Syddansk Universitet:

Log ind og få adgang
Du kan læse indholdet ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
16. december 2020 kl. 08:44

vi kommer til at græde bitre tårer, når vi engang skal betale prisen for at have lagt vigtig infrastruktur i hænderne på privatejede, internationale virksomheder.

Eller der igen 'utilsigtet' ændres i FB's indstillinger så alt er offentligt tilgængeligt.

Specielt trist hvis det bliver data-høstet, lagt i en database og solgt/brugt til afpresning.

https://phys.org/news/2018-06-facebook-privacy-bug-affecting-million.htmlhttps://developers.facebook.com/blog/post/2018/12/14/notifying-our-developer-ecosystem-about-a-photo-api-bug

Hvis noget ligende ovenstående sker, fortæller FB nok intet om det - før de er pressede til det.

Og, så er der situationen hvor de tjener på at sælge data som de ikke skulle/burde https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook%E2%80%93Cambridge_Analytica_data_scandal

21
13. december 2020 kl. 17:01

@Jesper

Mener du ikke at folk er forpligtet til at holde sig orienteret? Hvis nu man går glip af noget, fordi man ikke gad rette sin opmærksomhed derhen hvor der var information om det, så holder man nok øje med det næste gang. Vi kan jo heller ikke sige, at vi ikke vidste at noget var ulovligt, og derfor skal vi ikke straffes.

Der noget med at man skal holde sig orienteret om ting på https://www.lovtidende.dk/.

Så længe vi lefler for laveste fællesnævner, så får vi naturligvis udelukkende resultatet af dette. Og på et tidspunkt er der nogen der regner ud, at koden til <indsæt selv kommunes navn> er Pa$$word123 og så står der på Facebook at man skal <indsæt selv skadelig handling>.

Det kunne være fint at opdatering af kommunens CMS i det mindste var noget der foregik gennem en VPN med en aktiv AD bruger og sådan.

Jeg er med på at det har værdi at ramme mange brugere hurtigt, men vi kommer til at græde bitre tårer, når vi engang skal betale prisen for at have lagt vigtig infrastruktur i hænderne på privatejede, internationale virksomheder.

20
10. december 2020 kl. 12:16

@Søren Steinmetz Nu er der jo ikke kun tale om skolerne men om kommunerne som helhed (og vel staten også) og vi snakker ikke kun personfølsome oplysninger i følge dansk lov men personlige oplysninger generelt. Vi taler om almindelig kommunikaton mellem det offentlige og borgerne, så som hvad indeholder storskrald, hvad dag kommer i efter det osv. Alt sammen data som i sig selv ikke er intersant men sat sammen giver masser af oplysinger.

19
9. december 2020 kl. 19:33

jeg er - meget kort - helt enig i Ayos betragtninger - desværre.

17
9. december 2020 kl. 16:21

Jesper:

Alle skoler benytter en platform i stil med Aula, Viggo osv.

Når de sender nyheder ud til skolens kunder, dvs elever og forældre, så udsendes det i den platform skolen benytter.

100% af de tiltænkte modtagere er på den platform.

Det er en lukket platform hvor personfølsomme oplysninger kan sendes ledelse og lærere imellem, eller fra skole/lærer til forældre.

FB er der hvor de til tider poster materiale, som er offentligt og dermed ikke omfattet af GDPR reglerne. F.eks. reklame for skolens åbent hus, til tiltrækning af nye elever.

Personfølsomme oplysninger mellem kommune og borger foregår via E-boks, at det så mangler en del til post den anden vej er vi nok flere der er enige om.

Ja FB er let at bruge, bare ikke hvis du skal have styr på hvad der egetlig snakkes om.... hvis FB altså overhovedet lader dig finde frem til en debattråd igen.

16
9. december 2020 kl. 15:28

Omfanget af det services er ret stort. Det er f.eks. Facebook, Microsoft Office 365 og Azure, Mailchimp, Amazon webservices, Google analytics og Google Cloud.

Dertil kan vel føjes fx KMD og Nets, som er ret store spillere i offentlig digitalisering i Danmark. Datatilsynet ville aldrig få lov til at lukke ned for dem fra den ene dag til den anden.

15
9. december 2020 kl. 14:50

Det bliver interessant at se hvad der sker når de endelige vejledninger fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB) er klar. Mon ikke de kommer i starten af januar.

Umiddelbart kommer alle myndigheder og virksomheder til at skulle vælge mellem:

  1. Overhold loven og stop med at bruge services som er amerikansk styret, eller bruger leverandører et sted i kæden af databehandlere og underdatabehandlere som er amerikansk styret. Omfanget af det services er ret stort. Det er f.eks. Facebook, Microsoft Office 365 og Azure, Mailchimp, Amazon webservices, Google analytics og Google Cloud.

  2. Bryd loven, og håb på at datatilsynet ikke tager dem ud til kontrol inden nogen gør ændrer lovgivningen i EU eller USA, så data kan sendes til USA igen uden at bryde GDPR.

Foreslå gerne andre muligheder.

Jeg håber det bliver mulighed 1, det vil være det rigtige at gøre. Realistisk vælger de fleste nok mulighed 2, og håber de ikke bliver trukket ud til kontrol.

14
9. december 2020 kl. 14:50

Så du mener at en telefon kan det samme som FB? Måske du skulle sætte dig lidt mere ind i hvad det er for en opgave som FB løser.. Hvorfor bruger virksomheder ikke "bare" telefonen i stedet for at sende emails? Hvorfor overhovedet kommunikere hvor kunderne er? Nej hellere opfinde noget nyt og fint uden brugere og tvinge brugerne til at bruge bestemte elendige offentlige løsninger som de så aligevel ikke bruger.

Du kan få information ud til 80% af dem der skal have den eller ud til 20%... vil du bruge 90% af pengene på de 20% eller 20% af pengene på de 80% ?

FB er måske ikke optimalt men det er det bedste der pt. er, uanset om man kan lide det eller ej. Samtlige forslag i tråden her er alt alt for tekniske, besværlige og ubrugelige for 90% af befolkningen, så folk her vil hellere have at 10 % får informationen politisk korrekt end 80% af befolkningen får den information de skal have.

Med alle disse kloge hoveder så kom dog med forslag der kan levere til min. 80-90% af beefolkningen inden for 24 timer og som kan leve op til jeres moralske prinzipper. Husk lige at det er mindst 80% af befolkningen barn som olding, frisk som handicappet der skal modtage og forstå informationen. Kom så.. glæder mig til at se løsningerne.

13
9. december 2020 kl. 13:19

...med dommen i hånd knalde alle som tvinger folk til at bruge Facebook (kommuner, politiske partier, DR - fordi det er en public service kanal, regioner, virksomheder) uden at give alternativ kanal til kommunikationen.

Jeg er ikke helt enig i at der ikke er alternativer - kommunerne har deres egne sider og at skabe et forum der vil ikke være noget stort problem, alternetivt kunne et bredere forum skabes på borger.dk - det er ikke så svært.

Hvis kommunen har behov for at annoncere via FB så gør det som ren envejskommunikation med link til kommunens eget forum, f.eks.: "Nyhed om affaldsafhæntning i din kommune, læs mere her ==> link til nyhed" sværere er det ikke.

...og så et RSS feed til nyhederne, tak! (ja, jeg ved RSS er "so last decade" men det virkede fantastisk).

11
9. december 2020 kl. 12:39

Som jeg har forstået det, så er problemet er når en kommune/skole har en "privat" samtale med en borger/gruppe af borgere over FB(/Messenger) hvor de diskutere personlige detaljer (økonomi, helbred, skole, andet).

Så tror jeg du har misforstået. Ingen skoler jeg kender til - kommunikerer fra ansatte til borgere/forældre over FB.

Det der sker - er at kommuner mv. kommunikerer med borgerne over FB - dvs. de anvender FB som et offentligt forum - til offentlig dialog.

10
9. december 2020 kl. 12:30

SkoleIntra fungerede, man valgte så at lave Aula istedet for at opdatere frontend til et mere tidssvarende design.

Flere skoler benytter Viggo som er noget bedre/lettere at benytte både til skole-hjem og lærer-elev/klasse kommunikation.

FB er "bare" en måde at lave hvad debat fora altid har kunnet, med væsentlig mindre overblik og en "one size fit only our bankaccount" holdning ;)

8
9. december 2020 kl. 12:11

Som jeg har forstået det, så er problemet er når en kommune/skole har en "privat" samtale med en borger/gruppe af borgere over FB(/Messenger) hvor de diskutere personlige detaljer (økonomi, helbred, skole, andet).

Denne samtale er gemt hos FB og FB kan bruger den samtale til lige hvad de har lyst til.

Kommunens/skolens problem er at nogle borgere er rigtig svære at få fat i og koordinere med. Her er FB bare et rigtig nemt værktøj at bruge som rent faktisk kan løse det kommuniktionsproblem.

Hvordan udskifter man et værktøj som FB?

Det er nemt at sige at kommunen/skolen bare skal lade være med at bruge FB, men så står kommunen/skolen tilbage med et kommunikationsproblem.

Kommuner/skoler har prøvet at implementere deres egne løsninger (fx SkoleIntra), men det er bare ikke på samme måde godt som FB.

Disclaimer: Jeg kan ikke lide FB, men det løser lavpraktisk et kommunikationsproblem.

7
9. december 2020 kl. 11:18

Kommunerne burde fokusere på de 36%, der har taget aktiv stilling til IKKE at ønske at udlevere data til FB, og derfor ikke er med i netværket.

De skal støttes ved at kommunerne primært arbejder med egne websites og kun bruger FB til henvisninger.

Jo mere, kommunerne rykker ud på FB, og jo mere forskellige politikere først 'breaker' ting på FB før det optræder i seriøse nyhedskilder, desto mere pres lægges der på de ansvarlige borgere, som har valgt at sikre sig mod amerikansk datasnagen.

Omvendt vil en aktiv fravælgelse fra disse parter understøtte en europæisk mere sikker tilgang.

Her i huset savner vi ikke FB. Vi har skam venner, et aktivt socialt liv, deltager i fritidsgrupper og følger med i nyhederne. Bare rolig. Det er ikke enden på verden...

6
9. december 2020 kl. 11:14

Politikere, der bruger FB, Twitter mv, gør det som privatpersoner, ikke i kraft af deres embede, så derfor synes jeg, at det ikke er problem at politikere bruger disse medier. Derimod er det stærkt problematisk at kommuner, DR, DSB og andre offentlige institutioner bruger disse medier.

5
9. december 2020 kl. 11:13

Man må ikke sende persondata til Facebook, men at lave en kampange og kommunikation med folk er i orden. Problemet er at folk netop er på Facebook og skal man nå dem er det ikke helt at komme udenom.

Men der er langt derfra og til at sætte Facebook-dingenoter på hjemmesiderne. De skal bare væk hurtigst muligt og med en bøde lige i hælene.

Vi har jo set at der er udviklet alternativer som Aula, der desværre ikke er særligt brugervenlige og så laver folk alligevel en Facebook-gruppe ved siden af hvor man giver meddelelser der ikke når ud til alle.

4
9. december 2020 kl. 11:03

Ved f.ex. at hver kommune satte deres egen disapora op - https://joindiaspora.com/ og så reklamerede for/arbejde for at gøre det nemt, så de kunne forklare hvordan borgerne kunne få nyhedsfeeds fra "alt offentligt i Danmark" - og den forklaring kunne så være det eneste på facebook :)

3
9. december 2020 kl. 10:58

Det har været omtalt før her på sitet, men grundlæggende er det da et demokratisk problem hvis politikerne (herunder især ministre) primært kommunikerer til os danskere via f.eks. Facebook. Der er jo stadig nogle af os, som ikke har meldt os ind i den klub.

2
9. december 2020 kl. 09:47

Nu gælder loven jo tilsynelsdende kun for polittikere, hvis de er bekendt med den... i modsætning til hvordan den gælder for alle andre. Der gælder loven jo som bekendt, og du kan straffes, upåagtet om du kender loven eller ej.

1
9. december 2020 kl. 08:44

Hvis det er ulovligt for kommunerne at bruge FB og andre amerikanske SoMe. Er det så ikke ulovligt for vores politikere at bruge FB og andre SoMe produkter? Jeg ved godt at det er private konti, men de kan jo ikke længere være i god tro, efter EU-dommen? Jeg slettede min FB-konto for 3 år siden - har ikke savnet den - overhovedet ikke!