Legat til Ivan Damgård for både bred, indflydelsesrig og original krypto-forskning

Illustration: Simon Knudsen
Ivan Damgård hædres for sit arbejde indenfor kryptografi med Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.

Kryptologi professor Ivan Damgård fra Aarhus Universitets Institut for Datalogi modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.

Legatet hædrer hans mere end 30 års arbejde med kryptering og datasikkerhed og mere end 17.000 akademiske citationer.

»Hans forskning er kendetegnet ved bemærkelsesværdig bredde og høj grad af originalitet, og den har haft væsentlig indflydelse på den kryptografiske forskning på verdensplan og medvirket til, at kryptografi er en blomstrende og hurtigt-voksende disciplin indenfor datalogien,« skriver Villum fonden, der uddelegerer legatet, i en pressemeddelelse.

Damgård lægger bl.a. navn til Merkle-Damgård paradigmet inden for kryptografi, der forenklet set er et kryptografisk fundament for MD5 og SHA algoritmer og gør det praktisk umuligt at generere det oprindelige datasæt ud fra den hashede værdi.

Fra krypto-teori til beskyttede beregninger

Damsgård har viet næsten halvdelen af sit liv til sikker multiparty computation – at sikre fortrolige data i et distribueret netværk. Han påviste for 30 år siden, at sådanne beregninger var mulige, men teorien kunne ikke umiddelbart finde anvendelse nogle steder.

»Teorien om Multiparty Computation var engang en vild idé – og den blev en teori, som nu er en revolution, vi stadig arbejder med at udnytte mulighederne i,« fortæller Ivan Damgård selv.

»I vores digitaliserede verden er der i dag et stort behov for systemer, som netop kan lave beregninger på baggrund af store mængder fortrolige data og samtidig have høj datasikkerhed,« siger han.

Det gælder bl.a. ved auktioner, hvor det enkelte bud fra konkurrerende parter ikke skal være offentligt kendt, men kan også anvendes i elsektoren, hvor konkurrenter ikke vil oplyse følsomme data, men hvor man kan lade dem indgå fortroligt i beregninger, så man f.eks. kan benchmarke den samlede sektor.

Villum Kann Rasmussens årslegat bliver uddelt hvert år på årsdagen for den tidligere bygningsingeniørs egen fødselsdag den 23. januar. Samtidig hædres 18 yngre forskere, der modtager bevillinger under VILLUM FONDENs Young Investigator Programme. De modtager mellem 5 og 10 mio. kr. til at sætte fart i deres forskningskarriere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder