LEDER Vi mangler fælles indsats mod kinesisk overvågning

3. marts kl. 07:0032
leder, ingeniøren mener, lederlogo
Illustration: Ingeniøren.

En række politikere har i den seneste uge haft travlt med at slette det sociale medie Tiktok, efter at Center for Cybersikkerhed gik ud med en advarsel til ansatte i statslige myndigheder om at have appen installeret på tjenstlige enheder. TikTok beder om »meget vide rettigheder og adgange på enheden«, og »der er en risiko i forhold til den kinesiske sikkerhedslovgivning«, lyder advarslen.

Mandag frarådede Folketinget alle medlemmer og ansatte at have TikTok på deres devices – en praksis, som ifølge Ingeniørens nye søstermedie Radar længe har været gældende på Frederiksberg Rådhus og for minister og medarbejdere i Udenrigsministeriet.

I lyset af de voldsomme forandringer i vores verdensorden, synliggjort i den stigende anspændthed mellem USA og Kina og senest kulmineret i Putins krig mod Ukraine, er det på tide, at de danske myndigheder reagerer. Tiden, hvor global samhandel og diplomati lignede vejen til en varig verdensfred, er forbi, og der er nu behov for, at vi forholder os langt mere kritisk til, hvem vi deler viden og indsigt med. Derfor bliver også teknologien – i særdeleshed fra et techkyndigt autokrati som Kina – en storpolitisk kampplads.

Allerede i 2019 forbød det amerikanske militær sine soldater at have Tiktok installeret på deres enheder med et argument om, at selskabet bag Tiktok, det Beijingbaserede firma ByteDance, kan kompromittere den nationale sikkerhed. Det scenarie gik fra hypotetisk frygt til konkret virkelighed i december, da det blev afsløret, at TikTok har overvåget amerikanske journalister i et forsøg på at opsnappe deres kilder. Og i Sverige har man for længst anbefalet alle politikere og statsansatte at slette TikTok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At Danmark nu følger efter i forhold til TikTok er om ikke helt rettidigt så i hvert fald et rigtigt træk. Men det har samtidig karakter af en tilfældig nålestiksoperation og en symbolpolitik, som kun løser et mindre hjørne af et større problem. Der er brug for en bredere afdækning af, hvorvidt såvel sociale medier som teknologi og samarbejder generelt kan bruges til at overvåge og påvirke os. Det er således ikke en fjern tanke at forestille sig, at det kinesiske styre tager temperaturen på europæiske borgeres loyalitet over for Taiwan forud for overvejelser om en mulig invasion.

TikTok-affæren er ikke første gang, vi diskuterer kinesisk teknologi. For tre-fire år siden kom en leverandør af teleudstyr, Huawei, i søgelyset med sit 5G-udstyr, der potentielt kunne sende data til Kina. Sagen, som også omfattede et slet skjult pres fra Kina på det færøske landsstyre for at få dem til at vælge Huawei, endte med, at Huawei blev fravalgt til fordel for svenske Ericsson til at drive telenettet i Danmark og senere også på Færøerne.

Til gengæld udestår fortsat overvejelsen om, hvorvidt det så er OK at installere en kinesisk router – eksempelvis i forsvarsministerens sommerhus, hos Lundbecks forskningschef eller i dansk politi og forsvar – med potentielle risici for industrispionage og trusler mod national sikkerhed og et frit demokrati.

Også overvågningskameraer fra kinesiske Hikvision har været i søgelyset. I efteråret stoppede Region Hovedstaden indkøb fra den kinesiske producent på baggrund af en sikkerhedsvurdering fra PET. I november købte Vejdirektoratet Hikvisions udstyr til overvågning af de statslige veje. Indstillingen til kinesisk overvågningsudstyr og risikoen ved denne er således overladt til de enkelte institutioner, og beslutningerne bliver sporadiske og uden en fælles linje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme tilfældighed hersker, når vi ser på forskningsverdenen. For nylig kom det frem, at 250 kinesiske ph.d.-studerende finansieret af det kinesiske program Chinese Scholarship Council er bundet af kontrakter med den kinesiske stat, der indeholder krav om at varetage regimets interesser og aldrig deltage i aktiviteter, der er i modstrid med de kinesiske myndigheders ønske.

En række af universiteterne har til Ingeniøren oplyst, at de har stoppet eller vil stoppe optaget af CSC-studerende og samtidig skærpe overvågningen af internationale forskningssamarbejder. Det er et skridt, som man kun kan bifalde, men også her kunne man ønske en samlet indsats. I Holland har undervisningsministeriet sammen med landets universiteter vedtaget nationale retningslinjer for sikkerheden, herunder at undersøge risici ved sådanne finansieringer.

Indgreb mod årtiers international udveksling af såvel varer som viden og studerende er en hårfin balance. Grænseoverskridende samarbejde – også med lande som Iran og Rusland – er generelt til stor nytte for udvikling af ny viden. Samarbejde kan også skabe en forståelse på tværs af kulturer, der kan være farlig at bremse netop i en tid, hvor spændingerne er store.

Der er brug for fælles retningslinjer, som rammer den svære balance mellem vigtige sikkerhedshensyn, udviklende samarbejder og berigende samhandel på såvel nationalt plan som i EU-regi. Vi er midt i et storpolitisk spil, hvor de politiske og sikkerhedsmæssige tektoniske plader forrykkes. Det er hverken klogt eller rimeligt at lade de enkelte universiteter, institutioner og virksomheder selv afklare spillereglerne. /HM & TRB

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
7. marts kl. 09:43

Jeg bryder mig ikke om anvendelsen af ordet "Fjender" og den "dem og os" retorik der gennemsyrer debatten. Det er Orwell'sk (eller Putin'sk) retorik som kun tjener ét formål: At cementere magt-menneskers behov for kontrol og styring af befolkningen. Uanset om det er i Kina, Rusland, USA .. eller Danmark

15
6. marts kl. 20:19

Endnu engang hører vi fra alle dem der ikke kan se forskel på på den ene side USA med et demokratisk styre og den primære garant for Danmarks sikkerhed og suverænitet. Og på den anden side det totalitære Kina der truer med at invadere den fredelige og demokratiske ø Taiwan for at hælde deres totalitære styre ned i halsen på Taiwaneserne med magt. Samtidigt støtte Kina Rusland som lige nu forsøger at udradere demokrati og frihed i Ukraine. Vorherre bevares!

Og til dem der mener at alt overvågning er skidt, så er der blot at sige at stort set alle lande på jorden har givet mulighed for at åbne folks post lige siden samme lande fik en forfatning. På samme måde mulighed for at aflytte telefoner lige siden de første telefonlinjer blev installeret.

Når de fleste lande har mulighed for dette indgreb i individers ret til privatliv, så er det naturligvis fordi staten har flere mål hvor et af dem er at sikre borgernes individuelle frihedsrettigheder (dog ikke i Kina) og et andet er at sikre statens og borgernes sikkerhed. Da disse mål er i modstrid tillader situationen ikke at demokratiske stater maksimerer nogen af dem. Opgaven er at finde balancen. Lande som Kina er det nemmere der.

Vi slipper med andre ord ikke for muligheden for aflytning i Danmark. Men hvis vi er villige til at bruge mange flere penge så kunne vi sikre at det enten kun var Danske eller EU myndigheder der kunne gøre det. På den måde ville det være myndigheder der er underlagt folkevalgte som vi kan stemme på.

Med hensyn til Kina så er det lidt latterligt at lukke for TikTok når folk render rundt med Huawei, One Plus, e.lign. telefoner.

22
7. marts kl. 19:58

Samtidigt støtte Kina Rusland som lige nu forsøger at udradere demokrati og frihed i Ukraine.

Demokratiet forsvandt i Ukraine, da banderaisterne tog magten ved det af USA orkestrerede og støttede kup i 2014.

Hvis det var NATO som gjorde det samme som Rusland, ville vi kalde det en intervention.

26
7. marts kl. 22:13

Demokratiet forsvandt i Ukraine, da banderaisterne tog magten ved det af USA orkestrerede og støttede kup i 2014.

Det er selvsagt nonsens. Præsidenten forlod landet da parlamentet ville stille ham til ansvar. Men den diskussion må du tage med nogen andre. Jeg har haft den 500 gange indtil nu.

Hvis det var NATO som gjorde det samme som Rusland, ville vi kalde det en intervention.

Mind mig lige om hvornår et NATO land sidst har invaderet og annekteret dele af et naboland. Jeg kan ikke mindes det er sket men du har åbenbart noget i tankerne. Og nu du er i gang så fortæl os om de massegrave vi har efterladt eller send mig et link til de byer vi har lagt i ruiner. Jeg siger ikke at NATO lande ikke har gjort noget galt. Men skalaen her er helt anderledes.

28
8. marts kl. 11:07

hvornår et NATO land sidst har invaderet og annekteret dele af et naboland

Et helt absurd spørgsmål, under en tilsvarende absurd udveksling af hule påstande - for det er vel i nyere tid udelukkende Putins regering, der har opført sig nøjagtigt som i disse opstillede kriterier. Omend Danmark selv har deltaget i to illegale invasioner på USAs side, medførte dette kun langvarige besættelser.

Et noget bedre eksempel kan findes i et land, som NATO har inviteret indenfor: Ukraine har gode grunde til at fastholde Krim, mens Krim med tilsvarende gode grunde har søgt at blive selvstændigt. I 90erne krævede diverse afgørelser i Krims parlament og lokale folkeafstemninger løsrivelse. Ukraine nægtede, og indsatte specialstyrker mod halvøens oprør.

Hvad dette så overhovedet har at gøre med emnet - at mistanker om andres totalitære overvågning fører til egne totalitære krav om omfattende forbud, dog omhyggeligt kun mod visse staters totalitarisme.

29
8. marts kl. 11:36

Omend Danmark selv har deltaget i to illegale invasioner på USAs side, medførte dette kun langvarige besættelser.

Man kan have en lang diskussion om Irak. Under alle omstændigheder var det en fejl. Men invasionen om Afghanistan var ikke illegal. Den Afghanske regering tillod en terrorgruppe at operere fra Afghansk territorium. Samme terrorgruppe iværksatte bunker af terrorangreb mod USA, andre vestlige interesser og folk fra resten af kloden.

Taleban regeringen fik chancen og havde muligheden for at gøre noget ved problemet. Den valgte ikke at gøre noget. Det gjorde den til medskyldig og dermed blev invasionen lovlig. Det er grundlæggende ikke anderledes end hvis en svensker stiller en kanon op i Skåne og begynder at beskyde København. Såfremt den svenske regering ikke tog skridt til at stoppe det så ville et militært modsvar være lovligt.

Under alle omstændigheder er der en meget stor forskel på at føre krig blot for at tage andre landes territorium og så for at opnå midlertidige politiske, militære fordele.

Din sammenligning med Krim er ude i hampen. Krim er folkeretsligt del af Ukraine. Ukraine er ikke folkeretsligt del af Rusland. Under alle omstændigheder ville Krims selvstændighed være en meget lang process, med fredelig debat, folkeafstemninger iværksat af Kyiv, etc. Tilfældige lokale afstemninger er aldrig et godt pejlemærke.

Kloge centralregeringer holder ikke på områder hvor befolkningen konsistent, oplyst ønsker selvstændighed. Det vælge Danmark ikke at gøre med Færøerne og Grønland. Men det er stadigvæk Danmarks valg. Det samme med Krim.

31
8. marts kl. 14:10

Invasionen om Afghanistan var ikke illegal.

Angrebet var ikke godkendt af FNs Sikkerhedsråd, så diverse folkeretseksperter er uenig med dig.

Taleban regeringen fik chancen og havde muligheden for at gøre noget

Afghanistans regering tilbød både før og under bombningerne at indfange bin Laden, og få ham stillet for en domstol. Men dette ville kræve beviser for hans forbrydelser, hvilket USA nægtede at levere.

Tilfældige lokale afstemninger er aldrig et godt pejlemærke.

Disse "tilfældige" afstemninger foregik over adskillige år med konsistent lyst til løsrivelse, men der er ganske rigtigt alt for normalt at regimer med magt fastholder mindretal under en uvelkommen centralregering. Men vi er åbenbart så enige i, at Ukraine ikke optrådte klogt, da Krim tydeligvis ikke havde lyst til at tilhøre Ukraine. Folkeretsligt tilhørsforhold var ligegyldigt i de år, hvor alt var under bevægelse. Grænser ligger aldrig helt fast, men bliver løbende justeret.

32
8. marts kl. 19:06

Angrebet var ikke godkendt af FNs Sikkerhedsråd, så diverse folkeretseksperter er uenig med dig.

Who cares. FN's sikkerhedsråd kunne heller ikke finde ud af at fordømme Ruslands invasion af Ukraine. FN er en organisation hvor langt over halvdelen af landene er autokratiske regimer. FN er en fik klub for diplomati men ikke et sted der skal have lov til at bestemme over os. Det forstod "The Big Four" da de lavede FN. Derfor kan FN ingenting vigtigt andet end diplomati.

Men vi er åbenbart så enige i, at Ukraine ikke optrådte klogt, da Krim tydeligvis ikke havde lyst til at tilhøre Ukraine.

Nej det er vi overhovedet ikke enige i. Det bedste svar jeg kan give er at det ved vi ikke. Alt andet er håbløst nonsens. Havde der været en fredelig process derom så havde vi måske fundet ud af det.

Folkeretsligt tilhørsforhold var ligegyldigt i de år, hvor alt var under bevægelse. Grænser ligger aldrig helt fast, men bliver løbende justeret.

Ha ha ha. Justeret = invasion + anneksion. Vorherre bevares. Faktum er at resten af kloden stort set har fundet ud af at grænser kun bør ændres med fredelige midler. Derfor har vi set ganske få anneksioner siden 2. verdenskrig i forhold til tidligere. Og derfor stemte langt de fleste lande for de FN resolutioner der fordømte Ruslands invasion.

27
7. marts kl. 23:25

Mind mig lige om hvornår et NATO land sidst har invaderet og annekteret dele af et naboland. Jeg kan ikke mindes det er sket

Tyrkiet annekterede dele af Cypern, da Grækenland var i gang med noget lignende. USA har en hel del af den slags affærer på samvittigheden siden De Sorte Skibe (det meste nok før NATO).

30
8. marts kl. 11:44

Der fik du mig. Men ok, Tyrkiet er ikke rigtigt NATO. Hele NATO har taget afstand fra invasionen og anneksionen. Historien om Grækenland og Cypern er mere speget.

Du har naturligvis ganske ret i at hvis man går tilbage før 2. verdenskrig så deltog Europa og USA i imperiebyggeri til at den store guldmedalje. Men læren af 2. verdenskrig var netop ikke at flytte grænser med magt. Storbritannien, Frankrig, Holland, m.fl. (senere Spanien og Portugal) opgav deres kolonier. Afrika, Asien, Sydamerika valgte at leve med de grænser som historien nu havde givet dem. Det valgte man fordi alt andet ville give evig krig.

Nu forsøger Rusland så at flytte grænser og hvis de får held med det så åbner det Pandoras æske. Derfor (men ikke kun derfor) skal Rusland besejres i Ukraine.

23
7. marts kl. 20:30

Demokratiet forsvandt i Ukraine, da banderaisterne tog magten ved det af USA orkestrerede og støttede kup i 2014.

Situationen før var nu ikke meget bedre. Før havde man en oligark-mafia orienteret mod Rusland. I 2014 fik man en amerikansk-orienteret oligark-mafia. Ved samme lejlighed ville man "ordne" nogle "løse ender" - og stod så med en borgerkrig.

17
6. marts kl. 22:02

Endnu engang hører vi fra alle dem der ikke kan se forskel på på den ene side USA med et demokratisk styre og den primære garant for Danmarks sikkerhed og suverænitet. […]

Det hænger måske sammen med at vi kan se at USA's politiske system er bundkorrupt, at de for nyligt valgte en cirkusklovn som præsident og at deres "garanti" for "Danmarks sikkerhed og suverænitet" ikke betyder en disse i praksis, jvf. atomvåbenbærende skibe i danske havne, aflytning af fiberkabler på dansk jord, osv. osv. osv.

At stille det op som du gør: "Enten er du til USA eller også til Kina" hører ingen steder hjemme, for der er ufattelig mange parametre at måle på:

Synes man klimaet er vigtigt ? Point til Kina, som faktisk gør noget med VE energi.

Synes man ytringsfrihed er vigtigt ? Point til USA, som har det i grundloven.

Uskyld ikke en grund til at stoppe en henrettelse ? Strafpoint til USA.

Høstning af organer fra livstidsfanger ? Strafpoint til Kina.

Jeg synes personligt det er stort lige svært at opfatte USA og Kina som "The good guys" - de er begge supermagter og de er inderligt ligeglade med alle os andre n

18
7. marts kl. 00:35

At stille det op som du gør: "Enten er du til USA eller også til Kina" hører ingen steder hjemme, for der er ufattelig mange parametre at måle på:

Selvfølgeligt gør det det. USA er i praksis garantien for Danmarks suverænitet. Man kan tage et kig på Ukraine for at se hvad der sker når man står udenfor alliancer. Eller landene omkring det Sydkinesiske hav.

Dit scorecard minder rigtigt meget om når journalister skal finde folk til at sige noget om klimaændringer: Når de spørger eksperter er 98% klare i spyttet: Klimaforandringerne er menneskeskabte og meget mere. Med lys og lygte finder de også en det mener det modsatte. I studiet sidder der så en fra hver side. Sådan er dit scorecard også konstrueret. Ja USA har mange fejl. Men sammenlignet med Kina ...

I øvrigt bygger Kina stadigvæk bunker af kulfyrede kraftværker. Mht. aflytning af fiberkabler på Dansk jord så lur mig om det ikke er noget for noget. Danmark får adgang til information som vi ellers ikke ville have. Det er et samarbejde danske politikere har ønsket. Ikke et vi er presset ind i. Havde vi et stærkere rets- og militært samarbejde i Europa så stod vi ikke med hatten i hånden.

Værdirelativismen på yderfløjene er efterhånden vild.

20
7. marts kl. 09:49

Selvfølgeligt gør det det. USA er i praksis garantien for Danmarks suverænitet.

Kun hvis man med "suverænitet" forstår "gør som USA vil have os til."

Regeringer og Folketingsflertal har systematisk løjet for befolkningen om denne "suverænitet" fra dagen efter befrielsen.

Der blev løjet om Thulebasen.

Der blev løjet om atomforureningen på Thulebasen.

Der blev løjet om atomvåben i USAnske skibe i danske havne.

Der blev løjet om danske jagerpiloters træning i at smide atombomber.

Der blev løjet om de taktiske atombomber der skulle bruges til at forsvare Danmark mod invasion.

Der blev løjet om indkøb af F-16 fly.

Der blev løjet om indkøb af F-35 fly.

Der blev løjet om aflytning af danskeres telekommunikation.

Og de lyver stadig, i sådan en grad at de er tvunget til at sagsøge en tidligere forsvarsminister, for at sige i DR hvad alle har læset i alverdens aviser - udelukkende fordi USA insisterer på at det stadig er en hemmelighed.

Historikere har et ord for den slags lande: "Vasalstat"

25
7. marts kl. 22:07

Regeringer og Folketingsflertal har systematisk løjet for befolkningen om denne "suverænitet" fra dagen efter befrielsen.

Regeringen vælges i praksis af folketinget. Borgerne vælger folketinget. Danskerne har de regeringer de selv har valgt. Der er intet af substans af det du beskriver som ikke er kommet frem. Danskerne har haft bunker af muligheder for at vælge anderledes. For at vælge andre repræsentanter og en anden vej.

Din ide om at vi kun har handlet som vi har pga. pres den giver jeg ikke meget for. Du mener åbenbart at de valg regeringer har truffet på de listede områder har været i modstrid med danske interesser. Det mener jeg er helt forkert. Bortset fra historien om Thule, så har skiftende regeringer handlet sådan som jeg personligt mener er mest fornuftigt. Havde jeg sidder som statsminister så havde vi ikke handlet meget anderledes på disse områder.

Jeg er dog ikke sikker på hvad løgnen om F-35 er. Eller for den sags skyld om atomvåben i danske havne, om træning med atomvåben. Dansk politik er at vi ikke vil have atomvåben på dansk jord i fredstid. Det er blevet sagt til den danske befolkning i årevis. Man skal ikke have meget forståelse af det danske sprog for at forstå at betyder at situationen kan være anderledes i krigstid. Thule er naturligvis en anden sag.

Grundlæggende kan du kalde situationen hvad du vil. Jeg kan roligt sige at jeg hellere vil bo i Danmark end i Putins lydstat Belarus. Eller i Rusland eller Kina. Og til hver en tid hellere i USA end nogen af ovenstående totalitære stater. Og jeg har svært ved at forestille mig at du har det anderledes.

Med hensyn til Claus Hjort så er du i mine øjne helt på vildspor. Det kan vi tage en lang diskussion om men grundlæggende ved hverken du eller jeg noget definitivt om den sag. Derfor vil det være en latterlig diskussion. Og når det kommer til stykket så ved du faktisk heller ikke danskere er blevet aflyttet på dansk jord udenom domstolene og flere af de andre ting.

21
7. marts kl. 15:05

Og de lyver stadig, i sådan en grad at de er tvunget til at sagsøge en tidligere forsvarsminister, for at sige i DR hvad alle har læset i alverdens aviser - udelukkende fordi USA insisterer på at det stadig er en hemmelighed.

Er du sikker?

Mit gæt er at det handler om at chefer i Politi og Forsvar ikke vil have afsløret at de begår grundlovsbrud.

24
7. marts kl. 20:39

Mit gæt er at det handler om at chefer i Politi og Forsvar ikke vil have afsløret

Jeg har svært ved at gennemskue, hvem der vil have hvad. Det er så absurd. Som om man helst vil gå i trenchcoat, se agentsk ud, og opføre sig som var man med i en Le Carré-roman. Måske vil PET have ram på FE? Hvis en offentlig retssag skulle handle om, at Claus Hjort Frederiksen har afsløret, at den aftale, alle kender, ligger i et pengeskab på Kastellet og at pengeskabet er låst, så vil ingen tage dem alvorligt mere.

16
6. marts kl. 22:00

Vi slipper med andre ord ikke for muligheden for aflytning i Danmark.

Det er ikke muligheden for overvågning, som er problemet. Altså at man på baggrund af begrundet, dokumenteret mistanke aflytter specifikke individers kommunikation.

Problemet er generel aflytning af alle og enhver.

Feks. er det OK, at man har nummerpladegenkendelse, som lyser op, når man træffer på stjålne biler etc. uden registrering iøvrigt.

Men generel registrering af uskyldiges kørselsmønster, som man har sneget ind af bagvejen, er noget forbandet svineri, som aldrig bør lades i magthavernes hænder.

13
5. marts kl. 20:36

Spørgsmålet om hvorfor vi skal overvåges kan koges ned til ét svar; Fordi vi lader dem gøre det!

TikTok indsamler store mængder data ... men sjovt nok ikke mere end fx den populære Google Chrome browser. Prøv selv at sammenligne deres dataindsamlings-deklarationer i Apple's appstore. Så hvorfor bruger folk dog penge på AV og VPN for at sikre sig ... Og samtidig lukker ræven ind i hønsehuset?

Det er totalt fjollet at være bange for at kineserne måske overvåger os, når vi ved at amerikanske techvirksomheder gør det og sælger det videre til enhver der vil betale - også politiske partier og holdningsbearbejdere.

Google påstår ganske vist at de ikke sælger dataene, men det er faktuelt forkert og dermed en løgn; hver gang en annoncør sætter nogle søgekriterier i en addword kampagne, får de IP numre over de besøgende, som dermed knyttes sammen med interessen.

Så der er brug for en mere generel kritisk holdning til overvågningen. Og en fælles indsats

11
5. marts kl. 11:11

Hvis vi skal styre udviklingen er det ikke nok at give bøder til firmaer, som ikke retter ind. Vi må selv igang med at investere ressourcer. EU skal da have deres egne hardware platforme, styresystemer, cloud, søgemaskine o.s.v. Alt skal være open source, så de enkelte medlemslande kan vælge at drive deres egen IT infrastruktur. Vi skal bare igang med at støtte open source miljøet mere aktivt og støtte firmaer som arbejder på åbne platforme. Istedet så ser vi hvordan f.eks. MitID udelukker åbne Android baserede telefoner, så det er op ad bakke.

10
4. marts kl. 18:28

Kinesiske myndigheder har jo snablen nede i alt elektronik der bliver fremstillet dernede. Tror ikke noget som helst går fri dernede. Hverken apple eller andre producenter.

8
3. marts kl. 21:49

Ja, politikere og myndigheder har svært ved at fordømme kinesisk overvågning, uden at hykleriet driver ned ad væggene.

5
3. marts kl. 12:55

Bare som et hurtigt eksempel: Amazons team af efterretningsfolk, Advocacy Operations Social Media Listening Team, overvåger medarbejdernes kommunikation i lukkede Facebook-grupper og andre private sociale mediekanaler. Bare et tip til når Version2 vil skrive ledere om emnet igen...

3
3. marts kl. 09:25

Kineserne er ikke de eneste der overvåger os, det er der flere der gør. Bare tænk på, at Claus Hjort er sigtede for landsforræderi, for at bekræfte det, som alle med bare en lille smule indsigt har vist i mange år og Edward Snowden tidligere bekræftede med sine lækager, længe før Claus Hjort bekræftede det.

Ud over de fremmede magter, der overvåger os. Overvåger vores egen regering os også, i en grad der langt overskrider de Europæiske Menneskerettigheder.

Som Helge skrev: Vi mangler en fælles indsats mod overvågning!

4
3. marts kl. 10:52

Kineserne er ikke de eneste der overvåger os, det er der flere der gør.

Spørgsmålet er jo i virkeligheden, hvem vi "helst" vil overvåges af, kineserne eller amerikanerne? Hvem er det mindste af disse to "onder"? Jeg har ærlig talt lidt svært ved at blive klog på, hvem der er de værste til tider. ;-)

Og med den masseregistrering, vores egen stat stille og roligt får listet ned over hovederne på os, så har jeg efterhånden svært ved at se skoven for bare træer.

12
5. marts kl. 11:30

Spørgsmålet er jo i virkeligheden, hvem vi "helst" vil overvåges af, kineserne eller amerikanerne? Hvem er det mindste af disse to "onder"? Jeg har ærlig talt lidt svært ved at blive klog på, hvem der er de værste til tider. ;-)

Hvorfor det? Hvorfor er det vi skal overvåges i det hele taget?

Det er svage stater, der har behov for at lave systematisk overvågning af egne borgere.

6
3. marts kl. 15:30

Vi kan jo nok ikke undgå overvågning nu og i fremtidens samfund, men derfor kan vi godt sætte grænser og som et minimum officielt gøre det ulovligt. Så kan regeringerne og deres spion tjenester have deres virke i skyggen hvor de altid har haft det. Vi kan på samme tid minimere overvågningen fra vores fjender og uofficielt acceptere overvågningen fra vores venner.

Så ja uofficielt kan jeg acceptere overvågningen fra vores venner imens jeg officielt fordømmer det. Overvågningen fra vores fjender skal dog sættes i en anden bås, hvor vi på en anden måde bekæmper det og minimerer det.

7
3. marts kl. 15:58

og uofficielt acceptere overvågningen fra vores venner.

Som man siger det:Gud fri mig fra mine venner. Mine fjender skal jeg nok selv klare.

1
3. marts kl. 08:36

Vi mangler fælles indsats mod kinesisk overvågning

Skulle nok nærmere bare have været :

Vi mangler fælles indsats mod overvågning

9
3. marts kl. 22:23

Det er jo lidt det der er problemet, det er jo ikke kun Kina, det er alle inkl. Danmark.

2
3. marts kl. 08:46

Jeg ville skrive nøjagtigt det samme.