Leder: Start nu med at overholde loven, Brian Mikkelsen

16. marts 2018 kl. 05:134
Leder: Start nu med at overholde loven, Brian Mikkelsen
Illustration: MI grafik.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er vanskeligt at finde en passende grimasse, når erhvervsminister Brian Mikkelsen nedsætter, hvad han kalder et ekspertudvalg til at udarbejde nationale retnings­linjer for dataetik. Er der noget, som regeringen og de myndigheder, den står i spidsen for, blæser på, så er det netop etik i behandlingen af de dybt personlige oplysninger om borgerne, som myndighederne har adgang til.

Eksemplerne er så mange, at vi kunne fylde flere avissider med dem, men vi kan jo begynde med nogle af de tilfælde, hvor regeringen og myndighederne direkte forbryder sig mod loven. Det gælder naturligvis den logningsbekendtgørelse, som i over et år har krævet af teleselskaberne, at de skal masseovervåge danskerne, selv om EU-Domstolen har kendt overvågningen ulovlig. Det gælder også politiet, som undlader at følge pligten til at journalisere. Konsekvensen er, at e-mails bliver slettet for evigt, når chefer forlader deres stillinger, og derfor kunne Tibet-kommissionen ikke finde frem til andre end menige som ansvarlige for at nægte borgere retten til at demonstrere.

Samme problem med slettede mails er både Statsløsekommissionen og Skattesagskommissionen stødt på. Eller når Styrelsen for It og Læring ganske enkelt nægter at slette persondata, som er indsamlet ulovligt i en trivselsundersøgelse på landets skoler.

Så kære Brian Mikkelsen, et oplagt sted at starte for regeringen havde været at overholde landets love. Når ministeren i stedet vælger at nedsætte en dataetisk ekspertgruppe, var det måske en idé at kigge på sammensætningen af den. Ikke et ondt ord om de dygtige erhvervsfolk, men 2 medlemmer ud af 11 med udtalt interesse for at beskytte privatlivet er for lidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvendt flugter sammensætningen fint med regeringens tidligere handlinger. F.eks. arbejder Danmark direkte mod EU-Parlamentets forslag om, at browsere som standard skal afvise de cookies, som er et af it-giganternes redskaber til at følge vores færden rundt på nettet og ude i geografien. Netop den praksis har en række eksperter tidligere kritiseret.

Så Brian Mikkelsen nedsætter et panel til at se på, hvordan virksomhederne ‘kan gøre ansvarlig data­anvendelse til en konkurrencefordel’ – data, som med hans egen velsignelse er indsamlet i strid med al etik bag om ryggen på befolkningen.

Helt grotesk bliver det, når man ser på det offentlige Danmarks egen glubske brug af persondata. Det springer i øjnene, at regeringen vil hastebehandle et lovforslag, som vil gøre en hidtil uhørt samkørsel af data om borgernes personlige forhold mulig. Forslaget kommer fra en kommunal familiechef i Gladsaxe, som i bedste mening og iver efter at stoppe mistrivsel blandt børn vil indføre markant overvågning og pointsystem for alle kommunens familier. En ureflekteret socialminister nøjes ikke med at klappe i hænderne og give Gladsaxe lov til at gå videre, men vil overføre pointsystemet på hele befolkningen, selv om der ingen evidens er for, at det skulle være en bedre metode end dem, vi allerede har.

Sådan kunne vi desværre blive ved og ved, for grundlæggende har både regeringen og dens embedsværk fået helt galt fat i, hvad etisk forsvarlig udnyttelse af de data, som borgerne betror den, består i. Det skal der langt mere end et ekspertpanel til at rette op på.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
17. marts 2018 kl. 08:31

Hvor er det godt, at der er nogen i den danske presse, der stadigvæk har både mod og indsigt til at holde øje med vores politikeres hykleri. Gang på gang afsløres deres lemfældige omgang med sandheden og de love, som de selv har været med til at vedtage. Befolkningens og den enkelte borgers muligheder for søgsmål efter den 25. maj vil forhåbentlig kunne bringe balance og få lovgiverne og politkerne til at vågne op og efterleve de love, der allerede gælder.

3
16. marts 2018 kl. 16:14

Venligst

2
16. marts 2018 kl. 13:42

Efter 25. Maj er det muligt at få prøvet spørgsmål og sager hele vejen ned til Bruxelles og dernæst en dom til Danmark. En dom Danmark skal følge som medlem af EU.

1
16. marts 2018 kl. 08:13

Så sandt at listen er lang. DAMD var et andet eksempel på ulovligt indsamlede data, som man bare ikke ville slette. Men listen er så lang, at hvis man startede med at læse den op i dag, så ville man ikke blive færdig i år.

Og så sandt at Brians pludselig interesse for etik virker hul og falsk.

Men Brian virker på mig som en god knægt, som bare er kommet i skidt selskab. Vi burde tilbyde ham en exit-plan; et nyt navn og en plads som flaskedreng i Brugsen i Nr. Nebel. Eller i stalden på en svinefarm på Nordals - han vil sikkert have godt af at arbejde med dyr.

Bandelederne, derimod, de skal bare udvises. Og kan de ikke udvises, så må vi have dem på "tålt ophold" - gerne i en teltlejr på den fjerneste færøske ø - "tålt ophold" skal jo være så utåleligt, at de selv finder ud af at rejse.

Og resten - ja, "tough on crime" er vejen frem, så lange fængselsstraffe. Ikke noget med store lyse celler med TV og adgang til motionscenter - det er ikke en feriekoloni, det er en straf - så ned i de nederste kasematter på Kronborg med dem, og sæt dem så på vand og halv-muggent brød!

(ja, det er et forsøg på ironi, men det sørgelige er, at jeg faktisk ikke kan finde en bedre løsning)