Leder: Militærets oversete Amanda-projekt

»Det er vist på tide, at Rigsrevisionen kommer på banen, så sagen kan kulegraves,« skriver chefredaktør Arne Steinmark i dagens leder om Daccis.

Der har kun stået lidt i medierne om forsvarets investering i det såkaldte Daccis-system, der skal gøre det muligt at styre danske tropper i kampsituationer ved internationale militære operationer. Andre dyrere militær­indkøb fylder overskrifterne. Daccis er en art pendant til de avancerede ledelsesinformationssystemer, vi kender fra den civile verden, bortset fra at Daccis handler om liv og død og blandt andet burde kunne anvendes til at forhindre både civile og egne tab. Derfor er det et meget vigtigt system.

Men faktum er, at forsvaret ikke råder over et Daccis, der kan bruges i det internationale militære samarbejde, selv om der siden 1996 (12 år siden) er anvendt over 400 millioner kroner på at udvikle det. Det har nu fået forvarskommandoen til at fyre leverandøren Saab. Danske soldater i Afghanistan må derfor lade sig nøje med at styre troppebevægelser med omstændelige, gammeldags teknikker, som ved moderne krigsførelse øger risikoen for fatale fejl og unødvendige ofre.

For de mange penge har forsvaret blot fået et uddannelsessystem, der gør det nemmere for danske soldater at bruge andre landes kampsystemer. Endvidere formoder forsvarskommandoen, at dyrt erhvervet hardware kan genbruges, når der skal købes et nyt system, der virker. Det forekommer at være et noget pauvert udbytte af en investering på godt 400 millioner kroner - oven i købet serveret på en dyster baggrund, hvor granaterne suser om ørene på udsendte soldater i Helmand-provinsen.

Når projektet har kunnet leve i fred fra offentlighedens søgelys i mange år, skyldes det måske, at forsvaret endnu ikke har bedt om ekstra­bevillinger. Man håber, at et kommende kommandosystem kan fås til en pris, der er under det beløb, som forsvaret kræver retur af den fyrede leverandør - nemlig 143 millioner kroner. Men det børsnoterede Saab signalerer ikke vilje til at betale frivilligt. Selskabet mener, at kontrakten stadig er bindende og glæder sig til at udvikle videre.

Forsvarskommandoen har tidligt i projektet, gjort sig umage for at undgå den it-skandale, som vi bevidner nu. Oprindelig var kontrakten med leverandøren baseret på fast pris - et princip, der mærkværdigvis blev forladt senere. I dag står man så uden system, uden sikker økonomi og med et meget mystisk projektforløb. Det er vist på tide, at Rigsrevisionen kommer på banen, så sagen kan kulegraves. Men udsigten til mere sikre militære operationer har stadig lange udsigter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere