Leder i Microsoft: Demokratiet er i fare, hvis ikke tech-giganterne tøjles

Illustration: GD Arts, BigStock
Politikerne skal sætte klare regler for tech-firmaerne, ellers risikerer vi, at det går ud over demokratiet, mener Brad Smith, president hos Microsoft.

Der er brug for, at politikere sætter regler og begrænsninger for tech-giganterne, siger Brad Smith, der er president hos Microsoft, i sin nye bog, hvor han fortæller om sine erfaringer og tanker med digitalisering, skriver National Public Radio (NPR).

»Vi er nødt til at samarbejde. Vi er nødt til at arbejde sammen med regeringer for at beskytte noget, der er langt vigtigere end teknologien - nemlig demokratiet. Det var her før os, og det skal stadig kunne fungere godt efter os,« siger Smith til NPR.

Læs også: Tech-bekymrede politikere: »Vores børn skal forstå algoritmerne bag sociale medier«

Han peger i sin bog blandt andet på, at amerikansk lovgivning lod andre tech-giganter som Facebook, Amazon og Google vokse stort set ureguleret. I nogle kritikeres øjne kan denne udtalelse, ifølge NPR, muligvis bunde i, at han ønsker, at Microsoft igen skal være størst.

Kritikken er også rettet mod værdien af data i samfundet. Han mener, at det er problematisk, at virksomhederne på egen vis indsamler og bruger data, som de vil. Fuldkommen ukontrolleret.

Læs også: Regeringen vil indføre særskat for tech-giganter

I et interview med Reuters understreger Smith dog også, at tech-giganterne i forvejen er nødt til at overholde lovene forskellige steder i verden, selv hvis de ikke bliver dikterede af amerikanske politikere.

Hans bog udkommer samtidigt med, at der er startet sager mod både Google og Facebook, så det lader til, at både myndighederne og politikerne er opmærksomme på nogle af problematikkerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Gert Agerholm

Det er helt korrekt at man skal være opmærksom på monopoler. Spørgsmålet er så hvad han mener med at demokratiet er i fare, for den enkelte borger eller for "virksomhederne"? Microsoft har jo på nogle punkter måttet smage egen medicin, Mobile Windows og Bing.

Det største problem for tiden ser jeg i at informationerhåndteres af meget få. Endvidere kommer de store oftest godt fra at lave dataopsamling om brugerne uden at det skader dem. Hvis overskudet ved at gøre det er større som bøden, så gør de det.

Endvidere skal man være meget påpasselig med hvorfra man henter informationer, de kan nemt være manipulerede. Men det har for så vidt ikke kun noget med "de store" at gøre, det er et spørgsmål om kildekritik, som er ved at gå helt tabt. Men det kan også være svært at gennemskue hvad der er rigtig eller forkert info. Denne form for manipulation undergraver demokratiet.

Nogle ting ligger dog under begrebet ytringsfrihed. Ved at begrænse ytringsfriheden undergraver man demokratiet, men på den anden side set skla man også beskytte mod fake news, her vil jeg for en gang skyld give Trump ret. Men hvor går ballancen før det bliver til censur? Det er vanskeligt. Derfor bør almen kildekritik være noget som styrkes.

Brad Smith har helt ret i at vi skal være opmærksomme, men kildekritikken siger mig også at han måske kommer med det fordi han ønsker bedre vilkår for Microsoft. Derfor ville det være gavnigt at være mere konret, hvilke konkrete faremonmenter der er. Men det står måske i hans bog. Forsøg på at skabe interesse for bogen?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere